Jump to content

Photo

KORISTNI NASVETI in OPAZKE ZA NAŠE ZDRAVO ŽIVLJENJE

• Please log in to reply
1105 replies to this topic

#201 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 06 January 2007 - 04:05 PM

you wish. laugh.gif
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#202 fabulous

fabulous

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 301 posts

Posted 06 January 2007 - 04:30 PM

QUOTE(Regratova Lučka @ 6. 1. 2007 - 13:54) View Post

Kaj pa pridobivanje kalcija iz mleka? Predvsem mislim na pozive, da moramo ženske piti veliko mleka zaradi kalcija, da ne bomo na stara leta dobile osteoporoze.
Mimogrede: a ni Tyra delala reklamo za mleko. I love milk?

Mleko naj ne bi bilo primerno za človeka. Logično je, da je mleko namenjeno mladičem iste vrste. Mleko človeške matere je primerno za človeškega dojenčka, kravje mleko za telička, mačje za mačjega mladiča itn.
Kalcij v mleku naj bi bil v zelo grobem stanju in bi naj človeškemu telesu onemogočal, da vsrkuje kalcij v bolj fini obliki, ki se nahaja v rastlinah. Poznam več primerov, ko so ljudje zaužili veliko mlečnih izdelkov in bi po logiki morali imeti dovolj kalcija in močne kosti, pa so pri njih odkrili, da je telo zaradi pomanjkanja kalcija le-tega črpalo iz kosti. Po drugi strani, pa imajo ljudje, ki zaužijejo malo ali nič mleka in dovolj zelenjave ter semen, popoolnoma zdrave kosti in zadostno količino kalcija v telesu. Mlečni izdelki so torej z vidika kalcija prej škodljivi kot koristni.

• 0
We have a hunger of the mind which asks for knowledge of all around us, and the more we gain, the more is our desire; the more we see, the more we are capable of seeing. (Maria Mitchell)

#203 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 06 January 2007 - 04:36 PM

Če bi hotel dobiti dnevno dozo kalcija, bi - mislim, da - moral popiti več kot liter mleka. Mi pa ja uniči želodec, če bi to prakticirala. Poleg tega pa mora telo zraven dobiti tudi vitamin D, da se kalcij sploh lahko skladišči.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#204 fabulous

fabulous

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 301 posts

Posted 06 January 2007 - 04:54 PM

Poznam ljudi, ki v življenju niso pili mleka in jim niti najmanj ne primanjkuje kalcija.

Reklamiranje, kako je mleko zdravo in da telo brez njega ne dobi dovolj kalcija izvira iz ZDA in njegov edini namen je bil (in je še) povečati dobiček mlečne industrije.

Enako se že nekaj časa dogaja z reklamiranjem vsemogočih zdravil, na račun katerih bogati farmacevtska industrija. Marsikdo raje seže po Lekadolu +C, kot po čaju z medom in limono.
  • 0
We have a hunger of the mind which asks for knowledge of all around us, and the more we gain, the more is our desire; the more we see, the more we are capable of seeing. (Maria Mitchell)

#205 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 06 January 2007 - 06:58 PM

jz mam tud rada čebulo pa česen! pa full mam rada in surovo čebulo in uno mal popečeno k je tko fajn sladka,mnjam.pa česen v zeleni solati mi je fajn.
fabulous (bluberi)kaj pa kefir,ga tud ne pijš?men se mlek tud vend bl grauža,pa ne sam mlek..
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#206 besweety_inside

besweety_inside

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2139 posts
  • Interests:snowboard,snowboard,snowboard,bordanje sem rekla?=)

Posted 06 January 2007 - 07:02 PM

S katerimi živili še lah dobimo KALCIJ?
  • 0

#207 fabulous

fabulous

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 301 posts

Posted 06 January 2007 - 07:08 PM

Zelo veliko ga je v sezamu. Drugače pa v zeleni zelenjavi.
  • 0

#208 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 06 January 2007 - 07:11 PM

http://kid.kibla.org...svet/CABD.htm#1

mleko....zanimivo,ne? down.gif
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#209 besweety_inside

besweety_inside

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2139 posts

Posted 06 January 2007 - 07:35 PM

bljak mlejko=)Ampak zanimivo kok folka še misli ,da je mleko zdravo, tamali sploh tak veselo nagnejo mlekeca,prepričani da bodo pol rastli, pol pa ko poveš pa aaa???=)
  • 0

#210 Šišyka

Šišyka

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1412 posts
  • Interests:copranje in izdelava nevarnih zvarkov :P

Posted 06 January 2007 - 07:49 PM

QUOTE(sonchika @ 6. 1. 2007 - 16:36) View Post

Če bi hotel dobiti dnevno dozo kalcija, bi - mislim, da - moral popiti več kot liter mleka. Mi pa ja uniči želodec, če bi to prakticirala. Poleg tega pa mora telo zraven dobiti tudi vitamin D, da se kalcij sploh lahko skladišči.

jp vitamin d se pa dobi izkjučno z izpostavljanjem soncu. pa mislm de je za resorbcijo kalcija tud en hormon obšičtnic pomembn - če me spomin ne vara
  • 0
IPB Image
Če imaš nekoga rad, ga imaš zmeraj, ne glede na danes, jutri ali včeraj. Če imaš nekoga rad, ga imaš vedno in preprosto rad, za to ni čas merilo!

#211 besweety_inside

besweety_inside

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2139 posts

Posted 06 January 2007 - 07:53 PM

Vitamin D (kalciferol) je zadolžen za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih, s čimer posredno uravnava rast in popravlja kosti, zato pomanjkanje vitamina D vodi v rahitis, t.j. napako pri razvoju kosti.

Obstajata dve obliki vitamina D. Vir vitamina D2 (ergokalciferola) je kvas, ki je bil izpostavljen ultravijoličnim žarkom, vitamin D3 (holekalciferol) pa je v ribjem olju in jajčnem rumenjaku. Vitamin D3 nastaja tudi v koži, če je izpostavljena sončni svetlobi. Mleko lahko obogatimo z eno od obeh oblik vitamina D. V jetrih se vitamin pretvori v obliko, ki jo kri lahko prenaša po telesu. Nato se v ledvicah pretvori v hormon, ki pospeši vrskavanje kalcija v črevesju in omogoča normalen razvoj kosti.

• 0

#212 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 06 January 2007 - 09:07 PM

Boli me, če mi paše mleko ga bom pila. Sploh pa vsaka žival (vsak sesalec no) pije mleko, ako imajo le dostop do njega.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#213 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 06 January 2007 - 09:25 PM

ne vem, kar se mack tice, redko kera prebavlja (kravje) mleko. mislim - organizem vsakega posameznika je mal drugacen, kukr komu pase. nasplosno ni nekej najboljsga (sploh pa ne glede na razne slavospeve).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#214 besweety_inside

besweety_inside

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2139 posts

Posted 06 January 2007 - 09:29 PM

QUOTE(Zlobica @ 6. 1. 2007 - 21:25) View Post

ne vem, kar se mack tice, redko kera prebavlja (kravje) mleko.

Sem glih prej misla napisat za mačkone.zanimivo njim ne dajemo mleka, mi ga pa pijemo rolleyes.gif
mah valda mleko je sestavina ki se skos pojavlja pri jedah,ampak nalivat z njim se pa glih ni ok.če to vemo ,je že dost.
  • 0

#215 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 06 January 2007 - 09:30 PM

Naša ga je pila obvezno vsako jutro, ko sem hodilo v OŠ in srednjo; nekaj sem ga pogrela zase, nekaj je posrebala ona, brez zapletov.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#216 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 06 January 2007 - 09:32 PM

ne sej, macke majo ful rade mleko - sam velika vecina ma pol prebavne motnje (driska pa to) zarad tega.
  • 0

#217 besweety_inside

besweety_inside

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2139 posts

Posted 06 January 2007 - 09:33 PM

naše mačke pijejo mleko samo ob praznikih=)OT sorry
  • 0

#218 Katrin

Katrin

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 836 posts

Posted 06 January 2007 - 09:49 PM

Mleko pijem samo v kavi in s proteini, obvezno 0,5.
Pa kosmiče utapljam v njemu za zajtrk.
  • 0

#219 sajk

sajk

Nebodigatreba :)

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts
  • Interests:Motorizem, fitness, tek, strelstvo, čedne forumašice :D itd.

Posted 07 January 2007 - 02:37 AM

Poskusi z bolj tekočimi jogurti (ego in ti štosi so meni pregosti). Jaz tudi mleko samo s proteini konzumiram. S tem, da, resnici na ljubo, so ravno ti proteini iz mleka. sirotka, kazein ...
Pogosto jih kar z vodo vzamem, če si pravočasno ne priskrbim mleka.
  • 0

#220 fabulous

fabulous

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 301 posts

Posted 07 January 2007 - 10:49 AM

Dodala bi še samo nekaj o kravjem mleku in mačkah. Pred pribl. 2 letoma smo našli zapuščeno muco, staro kakih 10 dni, ki vsaj en dan ni pila materinega mleka. Po priporočilu zaposlenih v Hobby programu smo jo hranili z mačjim mlekom (katastrofalen nasvet!!!). Čez tri dni se je muca začela čudno obnašati... ni več mogla stati na nogah, cel čas je spala itd. peljali smo jo k veterinarju, ki je rekel, da je podhranjena in da ji več ni pomoči. Narobe je bilo, da smo jo hranili s kravjim mlekom, ker je mačje mleko bolj gosto in vsebuje več hranilnih snovi. Mleko bi morali mešati s tistim, ki se ga dobi za dojenčke z drisko (Humana). Muci je veterinar za vsak slučaj dal nekaj injekcijo (bolj zato, da bi me potolažil) in hvalabogu je preživela.

Bistvo je, da je mleko posebej prilagojeno za mladiče iste vrste in ni primerno za druge živali oz. ljudi.

Če odrasla mačka ali človek tu in tam pijeta mleko verjetno ne bo nič narobe. Smešno se mi pa zdi, da govorijo kako je zdravo in da bomo brez njega zboleli.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users