Jump to content

Photo

Praznična peka

• Please log in to reply
335 replies to this topic

#201 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 29 November 2014 - 07:28 PM

Evo - trenutno sicer v glavnem samo lajke stiskam sicer, ce ti to kaj nuca (mi je precej novo vse skupaj). Zacela sem z "vegan xy", nadaljevala pa z vsem ostalim za inspiracijo (egg-free tudi pride prav, ce iscem recepte). Drugace pa ugotavljam, da bom morala sama kaksne fajn recepte iznajt, ker se tisto, kar ful pohvalijo po interentu, ponavadi izvira iz Amerike in ni prilagojeno evropskim brboncicam (e.g. buttercream frosting ewww). Delam na tem, da mi uspe kaj lepega in okusnega cimprej ;). Se priporocam za kaksen recept in/ali Pinterest nasvet!

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#202 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85849 posts

Posted 29 November 2014 - 07:34 PM

buttercream frosting ewww

Ja, pa POVSOD to dajejo. :bruh: 

Hvala, ti že sledim. :)

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#203 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 29 November 2014 - 07:44 PM

Sledim nazaj! Bom jutri pogooglala, kako naj pinterest bolj optimalno uporabljam, lol. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#204 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 15 December 2016 - 09:45 AM

Par malo starejsih, a preizkusenih veganskih receptov:

http://veganskakuhar...brusnicami.html (tile so vedno popularni)

kokosovi+pis%CC%8Ckoti+z+brusnicami.jpg

http://veganskakuhar...ni-piskoti.html (pa tile tudi  :) meni so vsec tudi z malo fino sesekljanega rozmarina, ampak ni to za vsak okus ...)

IMG_3413.JPG

Spodnji so pa od drugih avtorjev:

Gingerbread+cookies+%25282%2529.JPG

Lins%CC%8Cke+oc%CC%8Ci+1.jpg

043_cajno-pecivo_01.jpg

• 3

#205 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 15 December 2016 - 09:57 AM

Letos sva pa naredila cajne piskote (sugar cookies, recept spodaj), piskote iz testomata (spritz cookies), orehove kifeljcke (pa lesnikove tudi), korenckove zepke z marelicnim polnilom, arasidove piskote. 

Spodnji recept je res enostaven in hvalezen, ne rabi nic pocivat v hladilniku, super se razvalja (jaz podlozim peki papir, na testo dam pa res minimalno moke, ce se slucajno zacne prijemat valjarja oz. steklenice, s katero valjam :D), razleze se minimalno (1-2 mm) in fajn so za krasit. Ga pa se nisem uspela v slovenscini napisat:

SUGAR COOKIES

1 TBSP ground up golden flaxseed (brown will do as well, but the cookies will have a few more specks)
2 TBSP warm water
1/4 tsp almond extract
1/2 tsp vanilla extract

1 1/2 cups flour
1 tsp baking powder

120 g softened margarine
1/2 cup castor sugar
(a few drops of food-grade orange oil, powdered cinnamon, ginger etc.)

In a small cup, combine flax with liquids and set a side for a few minutes.
In a separate bowl, combine flour and baking powder. Set aside.

In a big bowl, whisk together margarine and sugar until fluffy (add in spices if using). Add the flax mixture and whisk until combined. Add the flour in a few batches and whisk until you get to a sandy consistency. Then handle with hands until you can form a smooth ball. No cooling necessary! Roll out ~3 mm thick and cut out shapes. Bake at 175C for 6-8 minutes. Let cool on a tray for a few minutes before transferring to a cooling rack. Decorate when completely cool.

ROYAL ICING 

20 g aquafaba
10 drops lemon juice
120-150 g sifted powdered sugar (start with 120, then add as needed for a desired consistency)

Stir to combine and then whisk for several minutes with the electric beater. Pipe onto cookies and let sit for several hours to dry.

Tile so recimo vsi po tem receptu nastali:

10847999_10205642469485293_6910912403864

15380520_10211563588549569_1494599311174

15380631_10211563588709573_6942592887473

15442363_10211629030185569_3505677632232

Druge sem pa objavljala ene tu, ene tam (zadnje case se najvec na instagramu) in se nisem zbrala volje, da bi vse uploadala v en online album ;).

• 4

#206 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 15 December 2016 - 01:14 PM

Sem ugotovila, da sta instagram in racunalnik tudi kompatibilna :D

Zepki (originalni recept je ze itak brez jajc, tako da pac uporabis margarino in si na konju, pa se presladki niso):

15034502_930723307061077_721935825809440

Kifeljcki (isto):

12751545_1077947882250143_2086212644_n.j

Spritz cookies (niso najbolj primerni za packanje z otroki, ker moras bit precej hiter):

14515745_798002440340712_583194504679810

Arasidovi:

12705552_10208987204181570_1456482777337

• 1

#207 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 15 December 2016 - 02:36 PM

Ful so lepi, dobro ti gre! :)

• 0
Viens, reste ici!

#208 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27617 posts

Posted 15 December 2016 - 05:16 PM

:yes: :woot:

Hvala! Sem čisto pozabila na to temo!
Dve vprašanji:
- kokosovo maslo mi je bližje kot margarina, najbrž je enakovredna zamenjava zanjo?
- s kakšno "napravo" si piškote porisala?
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#209 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 15 December 2016 - 05:28 PM

Najbrz funkcionira zelo podobno, 100% pa nisem, ker piskotov nikoli ne pecem z njim (na NL je to predrag hec ;)). Kokosovo maslo je 100% mascoba, v margarinah je pa se malenkost vode idr. zraven (z oljem se je tudi ne zamenjuje vedno 1:1, ampak pri kaksni stvari to ni bistveno in imas vec prostora za eksperimentiranje). Naredi polovico mase in speci najprej en pekac, da se ne bos zaman matrala (prva runda je ponavadi itak "testna", sploh ce jo delas z otroci ali kom, ki ima dve levi roki ;)). 

Za risanje imam pa plasticne dresirne vrecke z razlicnimi nastavki in couplerjem, ki omogoca njihovo enostavno menjavo (ne rabis imet za vsak nastavek druge vrecke s polnilom). Tako nekako izgledajo:

twistquick3.jpg

@Ana, hvala ;) 

• 0

#210 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85849 posts

Posted 15 December 2016 - 05:38 PM

Kokosova maščoba je toliko dražja od veganske margarine? Zanimivo, pri nas je obratno.

• 0

― V. Van Gogh

#211 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 15 December 2016 - 05:54 PM

Ja, 4,69 eur za 400g v bliznjem supermarketu. margarino dobis pa za 0,57-1,30 eur (250g). Za kokosovo mascobo bi najbrz nasla kje boljsi deal, ampak se mi ne placuje xy eur za vlak do kaksnega vecjega mesta s solidno izbiro (pa vseeno bi prislo drazje). 

• 0

#212 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85849 posts

Posted 15 December 2016 - 06:04 PM

Saj se cene ful razlikujejo, kokosova v kocki je veliko cenejša od tiste v lončku. 250 g kocka stane 2 €, medtem ko za 450 g lonček komot daš 13 € in več. Vem, ker jo je Argiš jedel vsak dan. :)

Margarine so pa ok. 3 €.

• 0

― V. Van Gogh

#213 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 15 December 2016 - 06:11 PM

Tukaj se je v kockah sploh ne dobi, samo v lonckih (plasticnih ali steklenih) ... napram Slo se niti niso tako visoke cene, povprecno gledano. Ampak jaz imam za margarine iz Slo vseeno drugacne cene v glavi (zvijezda recimo, pa alsan tudi ni bil nikoli 3 eur - ali pac?). 

• 0

#214 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85849 posts

Posted 15 December 2016 - 06:44 PM

Aja, nisem vedela, da je Zvijezda tudi veganska. Očitno sem gledala samo dražje, Vitaquell npr. Res pa je, da se ne smukam kaj dosti okrog margarin, ker so mi zanič in tudi priokus v sladicah me moti.

• 0

― V. Van Gogh

#215 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 15 December 2016 - 06:52 PM

Jaz z obicajnimi tipa Zvijezda pecem izkljucno samo piskote, pa se to ne vseh (ponavadi take, ki nimajo zraven kakih zacimb ipd., pri katerih se mascoba bolj okusi), sicer mi je pa Alsan super - prakticno edina margarina, ki bi jo namazala tudi na palacinke. 

seznam nekaterih veganskih margarin in mascob 

• 0

#216 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27617 posts

Posted 15 December 2016 - 10:25 PM

Anouk, jaz sicer običajno maslo nadomeščam s kokosovim, sem ga uporabila tudi že v piškotih. Razmišljam, če bi mi margarina nudila kakšne prednosti, pomoje se manj strdi, samo ne bi pa rada priokusa.
Pred kratkim sem nabavila brizgo za okraševanje piškotov, če se ne bo obnesla, poskusim še z vrečko.
Hvala za vse informacije! :kiss:
  • 0

#217 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 15 December 2016 - 10:47 PM

Ni za kaj ;) Se nadejam kaksne slike okrasenih keksov :)

• 0

#218 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27617 posts

Posted 15 December 2016 - 11:19 PM

Tudi jaz :D
  • 0

#219 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 16 December 2016 - 08:36 AM

Cokoladni razpokancki od Kinky:

razpokanc48dki.jpg?w=1000

• 0

#220 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 16 December 2016 - 09:04 AM

ALSAN je res kar okej okusa. Za praznično peko bom pomoje kupila to. 

Anouk, vse pohvale! :) 

Tukaj je še 1 zdrav recept: 

http://www.mojezdrav...orehovi-potici/

Na FB sem pa zasledila tega:

Tirolski piškoti 1f31f.png
Sestavine:
250g moke
2 žlički pecilnega praška
80g sladkorja
2 vrečki vanilijevega sladkorja
Sok polovice limone
3 velike žlice vode
120g veganske margarine
Marmelada za polnjenje

Najprej zmešajte suhe sestavine, nato dodajte vodo, limonin sok ter margarino. Gnetite dokler testo ne postane gladko. Če se testo lepi, pustite da se ohladi. Razvaljajte na tanko in z modelčkom izrežite piškote. V polovico piškotov napravite luknjo (to bodo zgornji deli rožic). Pecite prb. 10min na 180 C. Ko se ohladijo jih namažite z marmelado ter pokrijte s piškoti, ki imajo odprtino.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users