Jump to content

Photo

Krompir

• Please log in to reply
228 replies to this topic

#201 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18453 posts

Posted 09 February 2013 - 08:18 PM

@Coco, ostanek pire krompirja lahko daš v model za torto, ga namžeš z jajcem, podobno kakor, kaj jaz vem, torto. Nato ga daš pečt v ror.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#202 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 06 March 2013 - 04:44 PM

Krompir - katera sorta je za kaj dobra?

kro2.jpg

Večina med nami sploh ne pozna več kot 2 sorti krompirja. In koliko je šele načinov priprave!
Veste kako je videti sorta Ditta, Julia, Nicola, Liseta, Cosima, Desiree... verjetno ne. Čeprav se sorte Adoru, Desiree, Cecile in še nekatere najdejo na prodajnih policah ali celo na naših vrtovih.

Večina med nami ima rad krompir, a še največ med nami razlikuje le rumenega in belega, rdečega gledamo že postrani. A krompirjev je toliko sort, da jih še vedno odkrivajo, in načinov priprave prav tako. Po navadi nam je prav vseeno, kateri krompir bomo uporabili za pripravo naših jedi, samo da je. A krompirji so si med sabo zelo različni. Trenutno je na voljo preko 5000 različnih sort krompirja, pri nas jih poznamo preko 150 sort. Sorte se delijo glede na različne kriterije. Nekoč so jih delili na zgodnji, srednji in pozni krompir, kasneje se je govorilo o belem, rumenem in rdečem krompirju...

Seveda  je ljubiteljem kuhinije v užitek delati najrazličnejše kulinarične poizkuse prav s krompirjem. Tako se glede na sorto ljubitelji odločajo za različno obravnavo in pripravo. Glede pire krompirja morami biti pozorni na trde, srednje in mehke sorte krompirja, prav tako nekatere sorte pri kuhanju razpadejo. Trde sorte so idealne za pripravo solat in prilog, srednje za ocvrt krompirček, mehke sorte pa so narejene za krokete in njoke ter testo.

• Adora: je zelo zgodnja sorta krompirja, ki se dobro shranjuje. Ima ovalne gomolje, belo kožico in svetlo rumeno meso. Po kuhanju ima ta krompir vlažno, voščeno strukturo in se ne razkuha. Se lepo reže. Ta sorta je primerna za kuhanje, pečenje, praženje in tlačenje, posebej pa ga priporočajo za pripravo solat in prilog.
  • Bintje: je zelo stara in priljubljena sorta krompirja, ki ima ovalne gomolje s svetlo bledo kožico ter svetlorumenim mesom. Po kuhanju je ta krompir voščen ter še vedno čvrst. ta sorta je primerna za kuhanje, pečenje, cvrtje, posebej pa je primerna za pire krompir, čips in pomfrit.
  • Cleopatra: je zelo zgodnja sorta krompirja, ki dobro prenaša ozimnico. Pogosto ga jedo tudi kot mlad krompir. Ima manjše gladke, ovalne gomolje rdečkaste barve ter svetlorumeno meso. po kuhanju je vlažno voščeno čvrst, priporočajo pa ga predvsem za kuhanje, pečenje, praženje. Odličen je za pomfrit ni pa primeren za pire!
  • Courage: je srednje zgodnja sorta iz katere delajo industrijski čips. Ima okrogle gomolje, izrazito rdečo kožo in svetlorumeno meso. Po kuhanju je malce mokast, mehak in se rad razpada. Idealne je za pire in pečenje v pečici, posebno okusni pa so kroketi, njoki ter ocvrtki iz testa.
  • Desiree: je srednjezgodnja sort krompirja, ki ej idealna za ozimnico. Ima precej velike ovalne gomolje ter rdečkasto kožico. Meso je svetlorumene barve. Po kuhanju je malce voščen ter mokast, rad se razkuha a ostaja še vedno čvrst. Slovi pod imenom “rdeči krompir” in je primeren za kuhanje, peenje in praženje. Posebno ga priporočajo za pire, njoke, krokete, testo in čips.
  • Jaerla: je zelo zgodnja sorta krompirja, ki jo pogosto kupujemo kot mlad krompir. Ima velike, okrogle do ovalne gomoljez rumeno kožico ter svetlorumeno meso. Po kuhanju je vlženvoščene strukture, se ne razkuha in se ga lepo reže. Ta sorta je primerna za kuhanje, pečenje in praženje. Posebno ga priporočajo za krompirjevo solato, priloge, zloženke, musake ter kot pečen krpmpir v pečici.
  • Monalisa: je srednje zgodnja sorta, idealna za ozimnice, ima gomolje eliptične oblike, belo gladko kožo ter svetlorumeno meso. Po kuhanju je vlažno voščene strukture, se ne razkuha in je idealna sorta za kuhanje, pečenje, cvrtje, posebej pa primerna za solare, musake, zložence, pomfrit.
  • Liseta: je zgodnji krpmpir s srednje velikimi gomolji. Ima gladko belo kožo ter svetlorumeno meso. Po kuhanju je voščen ter nekoliko vlažen, ima slabo mokasto strukturo a je vseeno relativno trdo meso. Ta sorta krompirja je primerna za kuhanje, pečenje, praženje, priporočajo pa ga za pečenje v pečici, pireje in pomfrit.
  • Red Scarlet: je zgodnji krompir, ki ga kupujemo kot mladi krompir. Ima podolgovate gomolje, rdečo kožico in rumeno meso. Po kuhanju ta krompir ostane močno vlažen, voščen in trd. Ne rakuha se. Ta sorta je primerna za pečenje in praženje, posebno pa se priporoča za pečen krompir s kožico v pečici in kuhan za solato.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#203 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25873 posts

Posted 06 March 2013 - 05:01 PM

Imamo zvrhan krožnik pireja, ki je ostal od včerajšnjega kosila in sem razmišljala, da bi ga popekla v pečici s paradižnikom, sirom in začimbami, ampak imam nekaj v spominu, da naj se 'starega' krompirja ne bi pogrevalo. Anouk ali kdo drug, prosim za utemeljitev! :)

Joj, oprosti, sele zdaj vidim. Morda ti pomaga tole:

The researchers speculate that since potatoes contain different types of starch, some of the starch becomes highly digestible when it cooks, especially when cooked with liquid. As it cools, some of the digestible starch is converted to indigestible starch, which has less of an effect on blood sugar when eaten.

Se pravi, lahko pogrejes, ampak manj 'dobis' iz njih, kar bi telo lahko koristno uporabilo. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#204 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 06 September 2013 - 10:22 AM

Kinky - kateri je že tisti recept za "dodole"? ko ga rabim, ga pa nikakor ne najdem.

Pa še enega imaš, ki ga full rada delaš.

pa kakšen krompir uporabiš za to. Mlad verjetno ne bo tako dober?

• 0

Put A Kilt On It!

#205 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 06 September 2013 - 10:32 AM

Uf, zdaj si me pa našla ... ne vem o katerem receptu je govora, najboljše, da na Kulinariki malo pobrskaš. Nikoli jih nisem delala, veš, sem jih pa vedno jedla v Prekmurju. 

Misliš to

Mlad je meni najboljši v pečici, zrezan na večje kose, niti lupiti ga ni treba, malo olivnega olja čez in sol, ter kakšna sveža zelišča. Čista zmaga. Malo kečapa in majoneze lahko za zraven. :)

14d3ms7.jpg

m7awx5.jpg

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#206 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 06 September 2013 - 10:37 AM

^^ console.gif

Še rezultat: SUPER dobro je, kar ni težko verjeti, glede na to, da so sestavine krompir, sir in kisla smetana. laugh.gif

Jaz sem priredila recept zgoraj, in zopet ničesar tehtala, vse od oka.

• krompir sem zavila v folijo in ga pekla na 220 stopinj eno uro (kot na sliki) - lahko ga pa skuhate, rezultat je isti
  • nato sem ga vzela iz pečice in ga OLUPILA, narezala na koščke (kot za pražen krompir), in pustila, da se je ohladil
  • dodala sem poper + sol, mlado čebulo, kislo smetano in nariban sir
  • dala v pekač, po vrhu potresla še malo sira in drobnjak
  • pekla 40 minut na 170

et voila. thumbup.gif

ny3-IMG-70.jpg

Mene ZELO spominja na meni zelo ljube dodelne. wink.gifcool.gif

Kami, nekaj podobnega, kar sem sama delala enkrat. :)

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#207 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 06 September 2013 - 10:44 AM

yes!!!!! hvala za oboje!

• 0

Put A Kilt On It!

#208 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 06 September 2013 - 10:56 AM

Drugače se to imenuje Potatoes Romanoff. :)

• 0

#209 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 17 October 2013 - 07:51 PM

Crispy-Smashed-Potatoes-final.png

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#210 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 04 November 2013 - 10:53 AM

Švedska različica pečenega krompirja

IMG_0030.JPG

- krompir (manemoj!)
- česen
- olivno olje
- maslo ...

za več: KLIK

tole sem delala čez vikend. Nekje sem ga morala usrat, saj je bil okoli že preveč pečen, notri pa surov ... in tudi po pomoti se ni tako lepo razprl - vse je bilo skupaj zlepljeno (zato tudi surovo).

Pa full je obetalo!

• 0

Put A Kilt On It!

#211 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17268 posts

Posted 04 November 2013 - 11:09 AM

Si ga olupila? Za hasselback je lažje, če ga ne olupiš pa res moraš skoraj do konca zrezati pa čisto na tanko. Mislim tudi, da je 40 minut premalo, vsaj kakšno uro ga je treba peči. Dober trik je recimo ta, da ga spodaj, kjer bo stal, ravno odrežeš. Saj receptov za ta krompir je ogromno, en ti bo zihr uspel :D

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#212 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 04 November 2013 - 11:28 AM

Kami, jaz sem tega delala tudi, super mi je uspel. Bom našla slike in recept. Later. :)

• 0

#213 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 04 November 2013 - 11:35 AM

ja, jaz sem ga olupila, ker je bil večji, sem ga dala na pol po dolžini in ga narezala na čisto tanko in skodaj do konca.

Ja, na koncu (ko se bil vmes surov) sem pa pač do konca prerezala in smo imeli "čips".

Pekla sem v ventilatorski na 200°C, pa je bilo očitno še preveč, saj je bil zgoraj že malo trd (suh).

Ok, bom še kdaj poskusila... hvala za pogum!

• 0

Put A Kilt On It!

#214 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 04 November 2013 - 12:40 PM

Kami, izvoli. :)

Jaz ga nisem kupila, nastalo je pa to:

2uf8utj.jpg

Še recept, sem ti ga prevedla:

Za 4 osebe:

• 8 krompirjev
  • 40 gramov masla, stopljenega, plus dodatno maslo, da boš vmes malo namazala :)
  • sol in poper

Postopek:

1. Pečico segreješ na 200 stopinj C, namastiš posodo, v kateri boš pekla. OLUPI in UMIJ krompir in jih posuši s papirnatimi brisačami. Z ostrim nožem nareži krompir na intervale (3 milimetre), ampak pazi, da ne prerežeš 'do konca'.
  2. Krompir položiš v posodo, narezan del na vrh, premažeš s stopljenim maslom in začiniš s soljo in poprom. V vroči pečici nato pečeš krompir cca 50 minut, dokler ni zlate barve. Občasno premažeš z maslom.
  3. Žreš. :D

• 1

#215 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 04 November 2013 - 12:42 PM

:cry1:

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#216 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 04 November 2013 - 12:54 PM

I knooooow. /Monica voice/ Kako bi ga sedaj jedla, z roko bi si ga tlačila v gobec. :D Tako sem lačna. 

• 0

#217 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 04 November 2013 - 12:56 PM

hvala Kinky! bom še poskusila, pa pečico dala na cca 175°c, da se mi zgoraj ne bo spet preveč zapekel

• 0

Put A Kilt On It!

#218 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 04 November 2013 - 12:58 PM

Ow ki. Srečno. :) Na koncu ga lahko premažeš z mešanico masla/olja in na drobno sesekljanega česna in peteršilja.  :eat: 

• 0

#219 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 11 December 2013 - 04:03 PM

Vse vrste krompirja so dobre  :eat: , ampak najboljši je pa kifelčar. Danes sem ga naredila pečenega v pečici, nisem ga lupila, narezala na krhlje, pokapljala z nekaj olja,

potresla s sesekljanim svežim peteršiljem ter dodala še sol, poper in rdečo papriko v prahu. Nekaj najboljšega.

Kupila sem ga v Leclercu, in je malo dražji, ampak se splača. :)

krompir_0.jpg

• 0

#220 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85849 posts

Posted 11 December 2013 - 05:24 PM

Vse vrste krompirja so dobre  :eat: , ampak najboljši je pa kifelčar

glozel-preach.gif

• 1

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users