Jump to content

Photo

Dokumentarci in zanimivi posnetki, slike, info o hrani

• Please log in to reply
574 replies to this topic

#201 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26160 posts

Posted 20 June 2013 - 07:00 AM

Če je res tako, kot piše v članku, je tisti 13 letni deček na dan pojedel več čebul...in to daljše obdobje - nekaj mesecev. Nikakršno pretiravanje ni OK. Tudi če bi jedel po par kg jabolk na dan, lahko na koncu trpiš za anemijo, tudi od preveč vode se lahko zastrupiš...

Plus to, da določenim živalim ena hrana škoduje, drugim ne. Dober primer se mi zdi čokolada - ljudje jo lahko precej pojemo, med tem ko jo psi lahko gledajo samo od daleč.

Moje mnenje je, da če bi bila čebula tako strupena, kot pišejo v članku, bi se je na daleč izogibali.

• 0

#202 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 20 June 2013 - 08:59 AM

Res ni nikakršne potrebe po podeljevanju minusov samo zato, ker je nekdo objavil članek, četudi slab.

Sem pa že večkrat opazila in najbrž nisem edina, kako Immortelle dostikrat kakšen protiargument stvarem, ki jih objavljaš, vzameš preveč osebno in

se takoj braniš ter impliciraš nazaj, da "treseš balonček" in podobno in naj bi vsak, ki se ne nujno strinja s teboj, imel zato slabo vest.

To je pa zato, ker sem bila v preteklosti že precej grdo napadena - čisto brez potrebe, ko sem samo delila svoje mnenje ali kakšen link. Malo me iritira, ker že skorajda lahko pričakujem, da bo vsaj nekdo užaljen/prizadet ali kaj drugega. Drugače pa moj namen ni povzročanje slabe vesti, samo za malo več strpnosti do drugače mislečih prosim. Vem, da je veliko tistega, kar objavljam, pogosto precej "out there" in se ne sklada s splošnim prepričanjem, pa vseeno... A je res treba takoj reči "ne; to pa ni res, tega pa ne sprejmem in niti ne bom dovolil(a), da je v tem kanček resnice". To me moti. Pa ne samo na forumu, na splošno pri ljudeh - da takoj avtomatsko zablokirajo vse, kar se ne sklada z njihovim osebnim prepričanjem, brez da bi vsaj za trenutek pomislili, da morda obstaja tudi kaj drugačnega. Zato sem napisala "balonček", ker pač ljudje pogosto živimo v teh balončkih, iz katerih ne znamo videti. 

Potem si pa mislim, da bi bilo mogoče bolje, če bi ostala lepo v skladu s splošnimi objavami foruma in ne bi objavljala nič več, kar je izven splošno sprejetih resnic. 

Ančka je zgoraj lepo napisala kaj si misli - razložila je svoje mnenje in ostala na nekem nivoju. In to je vse, kar si želim. 

Odgovori v smislu: "Kok neumno. Kako mi gre to na živce." in pa razni minusi se mi res ne zdijo potrebni, no. 

• 1

ॐ Be a voice, not an echo. 

#203 sajk

sajk

Nebodigatreba :)

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts
  • Interests:Motorizem, fitness, tek, strelstvo, čedne forumašice :D itd.

Posted 20 June 2013 - 10:16 AM

Ampak čebula fino paše zraven kakih čevapov. ;-) Ti sicer niso za vsak dan, ampak kdaj pa kdaj pa paše. :-P

• 0

#204 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17049 posts

Posted 20 June 2013 - 10:52 AM

Jaz nimam nič proti nikomer. Ne proti Immortelle, ne proti kakšni drugi.

Samo zadnje čase se mi zdi, da bog ne daj da bi na forum napisala da sem uživala ob dobrem kosilu, ki je vsebovalo tudi meso, ali pa da sem se veselila prvega piknika letos v soboto, kjer so bili jasno tudi čevapčiči.

Enostavno sem dobila občutek (obraten kot ga ima immortelle) da se je v zadnjem času na forum nakapljalo precej vegetarijansko/vegansko usmerjenih posameznic in sem se zadnjič zalotila, da sem celo razmišljala ali naj v "danes kuham" sploh napiše da sem za kosilo naredila puranji zrezek.

Po zgoraj napisanem sem izpadla kot totalen zagrizen mesojedec, kar nisem, želela sem samo napisati kakšen občutek zadnje čase dobivam.

Nisem si niti drznila napisati da je sorodnik začel gojiti zajce (jasno da za meso) in da sem vesela, da bom lahko uporabljala domače meso (če mu bo reja sploh uspela, ker so zajci zelo občutljive živali), saj bi verjetno prejela kakšni 20 minusov. Mogoče jih bom tudi zdajle, ampak sem to želela napisati.

Nasploh se mi zdi da kar se prehrane in živali tiče ne morem izražati svojega mnenja na tem forumu (več), ker sem dobila oznako da ne maram živali. Jih maram, nimam jih pa raje kot ljudi. In kravice se mi zdijo luštne, nimam pa problema, če se del kakšne znajde na mojem krožniku.

Nimam nič niti proti tistim, ki jedo presno, niti proti hardcore mesojedcem, proti nikomur. Niti nikomur nikdar ne solim pameti ali vsiljujem svoje mnenje kar se prehrane tiče. Enako pričakujem od drugih in edino kar mi gre na živce je to konstantno opominjanje kako živali trpijo in kako jih ljduje izkoriščajo za lastne potrebe. Res je, se strinjam. Masovna pridelava mesa, sploh v Ameriki, je grozljiva.

Ampak, jaz sem pomirjena sama s sabo. Ne kupujem amerikanskega mesa, ne podpiram gigantske mesne industrije, podpiram pa lokalne (majne) pridelovalce mesa. Seveda bo zdaj kakšna rekla da je krava vseeno umrla in da še vedno podpiram pobijanje, ampak so be it...Zame ni isto.

• 8
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#205 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 20 June 2013 - 11:49 AM

Smisel in namen te teme je izmenjavanje raznoraznih člankov in raziskav v povezavi s hrano, nikakor pa ne služi kot podlaga za napadanje in osebno obračunavanje. Imejmo to v mislih.

Kljub temu, da je na forumu nekaj vegetarijank/vegank, smo še vedno v manjšini, in ne vem od kje ti to, da se koga obsoja, da je vsejed ali ker je za kosilo jedel purana. Še nihče ni zgolj na podlagi tega dobil minusa

ali bil kritiziran, zato lepo prosim, brez drame!

Po drugi strani pa lahko ti sama malo razmisliš, zakaj se ob člankih in slikah počutiš nelagodno, in zakaj konstano prihaja do trenj.

Zanimivo je tudi na kakšne kompromise smo pripravljeni ljudje, in kako na hitro iz žepa potegnemo izgovor, ki je pač primeren in opravičuje naše delovanje/prehranjevanje ...

• 2
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#206 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26160 posts

Posted 20 June 2013 - 12:04 PM

in ne vem od kje ti to, da se koga obsoja, da je vsejed ali ker je za kosilo jedel purana. Še nihče ni zgolj na podlagi tega dobil minusa

ali bil kritiziran, zato lepo prosim, brez drame!

Kinky, spomnim se, da so Fioni potalali minuse, ker je "navdušeno" napisala, da bo za kosilo jedla meso (KLIK). Mislim, da je zaradi tega fasala 4 minuse. Jaz sem ji zaradi nesmiselnosti minusov podelila plus. Ker to pa res ni blo vredno minusa...

• 3

#207 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17049 posts

Posted 20 June 2013 - 12:07 PM

Ančka, lepa hvala za citat.

Točno o tem govorim. Ozračje je precej našpičeno ko prihaja do teh tem, zato pač razmišljam kaj je sploh še vredno napisat, ker tile minusi so se razpasli kot gobe po dežju in se jih zdaj faše za vsak drek, samo da se ena ne strinja, že pripopa minus.

No ja, jaz priznam da sem mogoče v vsem tem času pripopala en ali dva minusa, pa še to takrat, ko se mi je res zdelo opravičeno, medtem ko pluse večkrat podeljujem z veseljem. Svet bi bil dolgočasen, če bi se v vsem strinjali.

Da odgovorim Kinky, ne vem kje točno sem napisala da se počutim nelagodno ob člankih ali slikah, ker se v resnici ne, nelagodno se počutim ker vedno ko želim napisati kaj v zvezi z živalmi ali prehrano, kar ni v skladu z "ljubeznijo in spoštovanjem do živih bitij" (kot zgoraj videno, celo to, da sem za kosilo imela meso) pokasiram najmanj en minus. Zato se počutim nelagodno, ne zaradi članka o študentki medicine na praksi v klavnici.

V tistem članku nisem izvedela nič novega, ker vse to že vem In ja, je grozljivo. Zato pa sama tudi nikoli ne rečem, da sem vneta zagovornica pravic živali - ker bi sama sebi pljunila v skledo. Tega si pač ne bi drznila reči, dokler uživam kakršnokoli meso ali izdelke živalskega porekla.

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#208 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 20 June 2013 - 01:20 PM

Jaz lahko iskreno rečem, da do sedaj še nisem podelila nobenega minusa na račun tega, da je katera napisala kaj o mesu (ali da ga je jedla).

Na sploh mislim, da sem do sedaj vsega skupaj dala minus le 1x, glede neke čisto x zadeve.

Se pa tudi jaz vedno bolj nelagodno počutim, kadar objavim kaj v zvezi z veganstvom, tako da nisi sama, Fiona.

Smo pač na dveh različnih bregovih. Tudi mene marsikdo obsoja, ker sem veganka in se jim to zdi ekstremno.

Vem, da ni ravno primerno objavljati slik okrvavljenih živali brez opozorila (in zdaj to upoštevam), vseeno pa pričakujem tudi sama eno spoštovanje do moje odločitve, da ne jem živalskih proizvodov in na sploh spoštovanje drugačnega mnenja. Tudi jaz se počutim preganjano in zdi se mi malo absurdno, da se zdaj na tem forumu mesojedke, oz. vsejedke počutite ogrožene, ko pa smo vegani še vedno v manjšini. Jaz bi objavila še veliko več stvari, pa vem, da bo spet polno zgražanja in obsojanja in potem velikokrat raje ne objavim. Žalostno, da se moramo toliko cenzurirati. 

Sicer me pa minusi na forumu ne ganejo... jemljem jih kot namig o tem, da se toliko in toliko ljudi tukaj gor z mano ne strinja. To je vse. 

• 0

#209 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17049 posts

Posted 20 June 2013 - 01:43 PM

Immortelle, jaz te niti približno ne obsojam, kvečjemu spoštujem ljudi, ki so vegani. Je potrebnega dosti odrekanja, sprememba načina življenja...Meni se zdi prav, da vas je vedno več.

In ne motijo me posnetki in članki, vseeno pa je kakšno opozorilo kaj sledi v članku ali sliki dobrodošlo.

Drugače pa kar objavljaj naprej in ne se počutit ogrožene (vsaj od mene se ni treba!)

• 1

#210 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 20 June 2013 - 03:24 PM

Meni se pa ti plusi in minusi zdijo ena velika bedarija, ki samo ustvarja napetosti med nami. Zaradi tega jih bojkotiram že od vsega začetka. Nisem še podelila niti enega minusa, prav tako ne plusa in tudi ne nameravam. Tudi če dobim jaz kakšen plus ali munus tega niti ne opazim vedno, tudi kaj pri drugih postih piše v desnem kotu ne gledam.

Pa da ne bom OT... Takšna prehrana, kot je opisana v tem članku bi bila meni osebno idealna, samo (še) ne jem tako iz takšnih in drugačnih razlogov, ki izhajajo iz šibke osebnosti :D.

http://www.zalozba-p...show/blogID=112

• 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#211 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 20 June 2013 - 03:28 PM

Jaz se trudim tako jesti, mi kar gre, seveda ne vsak dan. :D

Executive at Monsanto Wins Global Food Honor
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#212 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 20 June 2013 - 03:44 PM

Saj jaz sem trenutno tudi zelo zadovoljna s svojo prehrano, ker jem skoraj samo zelenjavo od mame in sadje (je bolj trgovinsko, samo tudi sem zdaj na domačih češnjah in jagodah). Od kruha pojem mogoče 2x na teden en kos, od sladkarij pa eno rebro črne čokolade na dan. Drugače pa en kuhan obrok (brez enostavnih oh), sestavljen povečini iz zelenjave in še kakšnega žita (tudi testenine, polenta...). Od živalskega jem morsko: morske sadeže, konzervo sardin/tune (približno 1x na teden) in domače jajce (tudi cca 1x na teden). In to je to (aja, nič mlačnega). Počutim se super :). Vem, da bi še lahko "boljše" jedla, samo zaenkrat sem zadovoljna,

• 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#213 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17680 posts

Posted 20 June 2013 - 10:04 PM

Resnica o kravjem mleku

No saj, nič novega. Moram reči, da sem včasih spila ful mleka, joj. Zdaj kupujem rastlinska mleka, kravje pa pijem izjemoma in še to domače.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#214 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 20 June 2013 - 10:39 PM

tumblr_mopo46h56g1rhvzw5o1_500.jpg

• 0

#215 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18621 posts

Posted 20 June 2013 - 11:35 PM

Immortelle - jaz bi samo se to napisala - jaz nimam NIC proti veganom, nasprotno, obcudujem ljudi, ki majo toliko samokontrole in volje za to. AMPAK - taksni clanki me pa razpizdijo, ker so butasti in obupan nacin, kako nekoga kao spreobrnit. Spominja me na otroke, ki med jedjo zanalasc na stezaj odprejo usta, da se vidi prezvecena hrana, ali pa zacnejo govorit o dreku in bruhanju, da bi ostalim pokvarili apetit. To je ista fora. Nehajte jesti govejo juho ker pijete kravje scanje. Bitch please.

Z veseljem preberem kaksen kvaliteten clanek in si na tak nacin razsirim obzorje, izvem kaj novega, spremenim pogled na dolocene stvari, mogoce ne spreminjam sveta, delam pa male korake, vem da ne bom nikoli veganka (niti ne bi zelela bit), ampak sem npr vseeno povsem crtala mleko in mlecne izdelke in jih zamenjala z rizevim, ker sem po vseh dobljenih informacijah pac precenila, da je to bolje zame in za okolje. Ampak taki clanki ali podobne slike so pa sami sebi namen in verjemi, da nihce nic ne odnese od njih, in pri meni take stvari pac dosezejo kontra ucinek.

In potem se tisti vecvrednostni komentarji v stilu, da smo v zaprtem mehurcku, ker ti si pa naenkrat tako razsvetljena. Pac ne, z veseljem preberem kaj, ce je vredno branja, sam ce je pa nekaj neumno in to povem, pa se ne pomeni, da zivim v mehurcku.
  • 4

After all this time?

Always.

#216 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 21 June 2013 - 04:30 AM

In potem se tisti vecvrednostni komentarji v stilu, da smo v zaprtem mehurcku, ker ti si pa naenkrat tako razsvetljena.

Žal mi je, da si to tako razumela. Tudi jaz živim v svojem mehurčku. Vsak ima svojega. Ni bilo mišljeno kot večvrednostno. 

In oprosti, nekaterih tvojih odgovorov pač ne morem jemati resno, ker so otročji. Ali ti nekdo, ki objavi nekaj v zvezi z GMO-ji tudi pokvari apetit? Pa nikoli nisem videla, da bi ga napadla nazaj. Samo stvati v zvezi z veganstvom ti gredo tako zelo v nos...

Če te nek članek zbode, pač podaj nek zrel odgovor ali argument (kot je to storila Ančka), ne pa da takoj napadeš, kot da sem te užalila na osebni ravni. A je res treba tako agresivno odreagirat? 

Pa da bo jasno - teh člankov ne objavljam, ker bi želela kogarkoli spreobrnit, kot si napisala... Ko sem na netu pač naletim na veliko člankov, ki jih ljudje objavijo po drugih forumih, na FBju, itd..  in nekateri se mi zdijo zanimivi. Ne strinjam se nujno z vsem napisanim, m je pa všeč, ko članek spodbudi, da razmišljamo o stvareh, na katere prej ne bi nikoli pomislili. Tako da se prosim pomiri - nisem tu zato, da bi komur koli kvarila apetit. Če ti članek ne ustreza, ga mirne duše preskoči.  

• 0

#217 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27445 posts

Posted 21 June 2013 - 05:48 AM

Meni je marsikaj zanimivo prebrat, predvsem zato, ker vedno bolj potem to primerjam s svojim znanjem, nekatera dejstva mogoče tudi pod vprašaj postavim. Se pa vedno večkrat zalotim, da sicer razmišljam nekako kritično, vendar sem dojela, da so vse prehranske smernice postavljene zelo radikalno, da se ogromno člankov prevaja dobesedno, ali pa popolnoma neustrezno glede na okolje z katerem živimo. Tudi IVZ pri nas ima zelo ostro zastavljene smernice recimo za uživanje soli ali pa maščob,sladkorjev, potem pa se to rezultira tako, da tisti, ki smo že tako dovolj ozaveščeni, pazimo še bolj, tisi, ki so rizični, pa nekako "potrebujejo" tako ostre kriterije že zato, da se jih sploh dotaknejo. 

Sama jem meso ,manj kot včasih ampak še vedno precej, popijem ogromno mleka, pojem veliko jajc. Razen jogurta (v večjih količinah) in bele moke še nisem opazila, da bi mi kaj pretirano škodovalo. Barbarina je recimo bolj na ketonski, ki po moji logiki sicer ne more biti dobra za telo na dolgi rok, ker se sproščajo določeni presnovni procesi, ki telesu niso naravni, ampak njej očitno paše. Pa še pa še je stvari, ki so čisto individualno pogojene. Eni si življenja brez mesa pač ne zamišljamo, drugi si ga ne z mesom... Tudi naša telesa niso enaka. Če nekomu nekaj ustreza to še ni primer dobre prakse za nekoga drugega. Morala sem povedat svoje mnenje :)

• 4

#218 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17049 posts

Posted 21 June 2013 - 05:59 AM

Delim Orino mnenje.

• 0

#219 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 22 June 2013 - 04:07 PM

USDA Caves To Food Industry Pressures, Approves 3 New Toxic Meat Preservatives

Read more at http://www.realfarma...l3HJeStZDkXp.99

According to Courthouse News Service (CNS), sodium benzoate, sodium propionate, and benzoic acid will now be permissible for use in preserving and treating meat and poultry products, despite having been previously banned.

• 0

#220 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 23 June 2013 - 07:02 AM

10 fun ways to use chia

Edited by Kinky, 23 June 2013 - 07:46 AM.

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users