Zakon o malem delu
Posted 06 April 2011 - 12:38 PM

Posted 06 April 2011 - 12:40 PM

After all this time?
Always.
Posted 06 April 2011 - 02:58 PM

Ne da se mi preveč na široko razpredat, tako da bom bolj kratka.
Kar se tiče vpletenosti žensk in ZMD (se navezujem na kopirani mail), je vse skupaj povezano predvsem iz vidika, da v veliki meri ženske opravljajo dela kot so gostinstvo, maloprodaja, delo v trgovini itd., ravno ta področja dela pa se bodo preoblikovala v trg malega dela.
Študentsko delo ni možno primerjati z ZMD, ker novi zakon vključuje poleg študentov še upokojence in brezposlene, kar pomeni, da za 3x poveča konkurenco na tem trgu, posledično se bo povpraševanje znatno dvignilo, ponudba pa ostala ista. To lahko vodi v izkoriščanje delovne sile - ker bo interes za delovno mesto velik, bodo delodajalci urno postavko brez problema ohranili na minimumu.
Kar se tiče problemov, ki sem jih omenjala... po mojem mnenju potrebujemo zakon, ki bo reševal fiktivne vpise, ker se na ta račun dogaja največ izkoriščanja študentskega dela. Tega ZMD ne ureja, brez učinkovitega nadzora pa se bodo dogajala ista izkoriščanja še naprej, vendar na račun slabšega položaja pridnih študentov (kot sem že omenila - minimalna urna postavka, omejitev ur).
Prav tako ne ureja področja študentskega organiziranja. Ok, se jim odvzame sredstva, ampak študentske organizacije v Sloveniji (vsaj v LJ) imajo OGROMNO res dobrih projektov, pa po mojem pol študentov ne ve za njih (npr. jaz do nedavnega nisem vedela, da so Hostel Celica, Študentska založba, Študentska svetovalnica zavodi ŠOU, pa to je res en maajhen del vsega, kar organizacija dela). Če bi uredili nadzor nad porabo sredstev, ne bi bilo nobenega problema. Najlažje je pač vzet

V dvomih sem tudi zaradi neuspeha malega dela v Nemčiji. Ne vem zakaj Slovenci vedno mislimo, da je tuje ziher boljše.
Tako jaz vidim stvari, na kratko.

Posted 06 April 2011 - 03:24 PM

Pablo Picasso
Posted 06 April 2011 - 03:28 PM
Posted 06 April 2011 - 07:52 PM
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 06 April 2011 - 08:28 PM
Mene vsi ti argumenti za in proti ne prepričajo.
Posted 06 April 2011 - 08:35 PM
---------------------------------------------------------------------------------------------
Posted 06 April 2011 - 08:37 PM

Posted 07 April 2011 - 08:31 AM
Država je bedna - uničila industrijo in obrt, zdaj pa se ubadajo z malim delom, ne s tem, kako ohraniti industrijo v SLO. Zaradi tega bo brez službe ostal mož, en zaposleni in na koncu tudi jaz, če ne bom našla kakšne pametne tržne niše pravočasno.
Kar se pa tiče malega dela, mene zanima trenutno s strani delodajalca.
Argumenti ZA: lahko boš zaposlil kogar koli, ki ni redno zaposlen - tudi upokojence in brezposelne. To je zdaj možno preko podjemne pogodbe, ampak so davki v višini 70%. V primeru malega dela bodo 25%.
Argument PROTI: Davki za študentsko delo bodo šli od 12,50% na 25%. Torej če podjetje zaposluje veliko študentov, se jim ne bo splačalo, ker bodo plačevali 2x višji davek.
Kar se pa tiče enakovrednega nastopanja na trgu, se mi pa zdi čisto prav. In tudi če gledaš s strani delodajalca, bo še vedno raje zaposlil študenta iz stroke, ker je hiter, ažuren, odprte glave in še ni stlačen v okvire razmišljanja; kot pa upokojenca (so počasnejši, čeravno pametnejši) ali nezaposlenega (občutek, da ga moraš zaposliti).
To je moje mnenje. Bolj se nagibam za, ni pa nujno, da bom tako tudi glasovala. Do nedelje je še daleč.
Pa ta referendum je butast, ker kako naj se ljudje odločamo o tem, kakšne davke bodo plačevali podjetniki. Butasto.
Posted 09 April 2011 - 01:14 AM
Jaz sem si malo vzela cajt za proučevanje vsega skupaj in se močno nagibam k ZA.
Zakon seveda še zdaleč ni dober in ne bo rešil vseh problemov, je pa sigurno boljši kot obstoječe stanje.
Samo študenti, ki delajo preko ŠS, so butasti in se jim fino zdi, da jih izkoriščajo na polno - pravzaprav
si tega močno prizadevajo! Bodoča intelektualna elita pač, ki ni toliko pametna, da bi ugotovila, da jim
serjejo po glavah, ha ha ha. Žalostno. Ali je pa res vsem cilj, da v nedogled študirajo in delajo po zakotnih
gostilnah in McDjih.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
Posted 09 April 2011 - 06:17 AM
Kot že rečeno - zakon ni idealen, ampak je pa boljši kot tisti, ki je sedaj, tako da jutri obkrožam ZA.

Posted 09 April 2011 - 06:34 AM
Posted 09 April 2011 - 07:28 AM
Mja...raje glasujem za, da se bo vsaj kaj premaknilo, kot pa da obstojimo na istem in se potem še pritožujemo, da se v naši državi nič ne premika.
Posted 09 April 2011 - 02:46 PM
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 10 April 2011 - 02:15 PM
Posted 10 April 2011 - 02:15 PM
Itak - je bilo pričakovano.
Pa tudi rezultat lahko zlahka napovemo.

Posted 10 April 2011 - 02:21 PM
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users