Jump to content

Photo

Zakon o malem delu

• Please log in to reply
290 replies to this topic

#201 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 06 April 2011 - 12:38 PM

Prosim, ja, naj še kdo kaj utemelji - konec koncev bodo glasove prešteli za to zadolženi 10. aprila ;).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#202 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 06 April 2011 - 12:40 PM

Jaz sem že dve strani nazaj nekaj spraševala, pa mi še vedno ni nobena nič pametnega povedala. tongue.gif Jaz sem zdej vesela, da me ne bo, da vsaj ne bom v dilemi it ali ne it volit, ker enih stvari enostavno ne razumem oz. mi niso jasne, predvidevam pa, da 90% ljudi to vseeno ne bo odvrnilo od tega, da bi šli glasovat. rolleyes.gif
  • 0

After all this time?

Always.

#203 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 06 April 2011 - 01:56 PM

QUOTE(Freya_ @ 6. 4. 2011 - 12:56) View Post

LOL, ne. biggrin.gif Res me zanima, prosim povej. smile.gif

Mojemu nicku namesto O daj L in here we go, kdo drugi kot ŠOUP.

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#204 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 06 April 2011 - 02:58 PM

Da ne bom kaj preveč rekla, ti komentiram na Zs. biggrin.gif

Ne da se mi preveč na široko razpredat, tako da bom bolj kratka.

Kar se tiče vpletenosti žensk in ZMD (se navezujem na kopirani mail), je vse skupaj povezano predvsem iz vidika, da v veliki meri ženske opravljajo dela kot so gostinstvo, maloprodaja, delo v trgovini itd., ravno ta področja dela pa se bodo preoblikovala v trg malega dela.

Študentsko delo ni možno primerjati z ZMD, ker novi zakon vključuje poleg študentov še upokojence in brezposlene, kar pomeni, da za 3x poveča konkurenco na tem trgu, posledično se bo povpraševanje znatno dvignilo, ponudba pa ostala ista. To lahko vodi v izkoriščanje delovne sile - ker bo interes za delovno mesto velik, bodo delodajalci urno postavko brez problema ohranili na minimumu.

Kar se tiče problemov, ki sem jih omenjala... po mojem mnenju potrebujemo zakon, ki bo reševal fiktivne vpise, ker se na ta račun dogaja največ izkoriščanja študentskega dela. Tega ZMD ne ureja, brez učinkovitega nadzora pa se bodo dogajala ista izkoriščanja še naprej, vendar na račun slabšega položaja pridnih študentov (kot sem že omenila - minimalna urna postavka, omejitev ur).

Prav tako ne ureja področja študentskega organiziranja. Ok, se jim odvzame sredstva, ampak študentske organizacije v Sloveniji (vsaj v LJ) imajo OGROMNO res dobrih projektov, pa po mojem pol študentov ne ve za njih (npr. jaz do nedavnega nisem vedela, da so Hostel Celica, Študentska založba, Študentska svetovalnica zavodi ŠOU, pa to je res en maajhen del vsega, kar organizacija dela). Če bi uredili nadzor nad porabo sredstev, ne bi bilo nobenega problema. Najlažje je pač vzet smile.gif

V dvomih sem tudi zaradi neuspeha malega dela v Nemčiji. Ne vem zakaj Slovenci vedno mislimo, da je tuje ziher boljše.

Tako jaz vidim stvari, na kratko. smile.gif

• 0

#205 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 06 April 2011 - 03:24 PM

^^A tisti ZS, ki ga ni? tongue.gif
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#206 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 06 April 2011 - 03:28 PM

na fb!!!
  • 0

#207 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 06 April 2011 - 07:52 PM

Še en link:

KLIK

In še Marta Gregorčič

KLIK
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#208 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 06 April 2011 - 08:28 PM

A lahko katere prilepi link do zakona? Se ga da prebrat kje na spletu?

Mene vsi ti argumenti za in proti ne prepričajo.
  • 0

#209 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 06 April 2011 - 08:35 PM

http://www.dz-rs.si/...v...4&showdoc=1
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#210 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 06 April 2011 - 08:37 PM

Hvala. smile.gif
  • 0

#211 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 07 April 2011 - 08:31 AM

Jaz še ne vem, kako bom glasovala, če bom sploh.
Država je bedna - uničila industrijo in obrt, zdaj pa se ubadajo z malim delom, ne s tem, kako ohraniti industrijo v SLO. Zaradi tega bo brez službe ostal mož, en zaposleni in na koncu tudi jaz, če ne bom našla kakšne pametne tržne niše pravočasno.

Kar se pa tiče malega dela, mene zanima trenutno s strani delodajalca.
Argumenti ZA: lahko boš zaposlil kogar koli, ki ni redno zaposlen - tudi upokojence in brezposelne. To je zdaj možno preko podjemne pogodbe, ampak so davki v višini 70%. V primeru malega dela bodo 25%.
Argument PROTI: Davki za študentsko delo bodo šli od 12,50% na 25%. Torej če podjetje zaposluje veliko študentov, se jim ne bo splačalo, ker bodo plačevali 2x višji davek.

Kar se pa tiče enakovrednega nastopanja na trgu, se mi pa zdi čisto prav. In tudi če gledaš s strani delodajalca, bo še vedno raje zaposlil študenta iz stroke, ker je hiter, ažuren, odprte glave in še ni stlačen v okvire razmišljanja; kot pa upokojenca (so počasnejši, čeravno pametnejši) ali nezaposlenega (občutek, da ga moraš zaposliti).

To je moje mnenje. Bolj se nagibam za, ni pa nujno, da bom tako tudi glasovala. Do nedelje je še daleč.

Pa ta referendum je butast, ker kako naj se ljudje odločamo o tem, kakšne davke bodo plačevali podjetniki. Butasto.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#212 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 08 April 2011 - 05:43 PM

http://www.youtube.c...player_embedded
  • 0

#213 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 09 April 2011 - 01:14 AM

Jaz sem si malo vzela cajt za proučevanje vsega skupaj in se močno nagibam k ZA.
Zakon seveda še zdaleč ni dober in ne bo rešil vseh problemov, je pa sigurno boljši kot obstoječe stanje.
Samo študenti, ki delajo preko ŠS, so butasti in se jim fino zdi, da jih izkoriščajo na polno - pravzaprav
si tega močno prizadevajo! Bodoča intelektualna elita pač, ki ni toliko pametna, da bi ugotovila, da jim
serjejo po glavah, ha ha ha. Žalostno. Ali je pa res vsem cilj, da v nedogled študirajo in delajo po zakotnih
gostilnah in McDjih.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#214 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 09 April 2011 - 06:17 AM

Tudi jaz sem si vzela čas, in sem sedaj tudi zelo ZA, prej pa nisem bila ravno prepričana.

Kot že rečeno - zakon ni idealen, ampak je pa boljši kot tisti, ki je sedaj, tako da jutri obkrožam ZA. wink.gif
  • 0

#215 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 09 April 2011 - 06:34 AM

+1, jaz em se ga mukotrpno spravila brat, pa tudi malo bolj razumet, pa se mi je moj Za samo potrdil, tako da grem obkrožit za.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#216 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6706 posts

Posted 09 April 2011 - 07:28 AM

Tudi jaz sem se odločla, da bom glasovala ZA. Nesmiselno se mi zdi, da zdaj govorijo, da bo malo delo prineslo izkoriščanje in da ne bo možno uveljavljat bolniške in porodniške in bla bla... Ker do zdej so študentje hodili kar na bolniško, ali kaj?

Mja...raje glasujem za, da se bo vsaj kaj premaknilo, kot pa da obstojimo na istem in se potem še pritožujemo, da se v naši državi nič ne premika.
  • 0

#217 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 09 April 2011 - 02:46 PM

Jaz ne grem glasovat, ker me ne bo doma. Si pa skoraj upam trdit, da bo večina proti. Glede študentskega dela sem za malo delo, glede ostalega pa baje ni fajn - manj pravic, omejitve ur,... Ne vem. To, da bi bilo na račun tega več štipendij in višje - v to dvomim.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#218 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 10 April 2011 - 02:15 PM

Zelo nizka udeležba, do 11h komaj 10 %

(popoldan bo še nižja, ker je lepo vreme, meddrugim)

KLIK
  • 0

#219 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 10 April 2011 - 02:15 PM

Itak - je bilo pričakovano.
Pa tudi rezultat lahko zlahka napovemo. smile.gif
  • 0
Viens, reste ici!

• Guests

Posted 10 April 2011 - 02:21 PM

Mene je najolj zmotilo, da so povsod primerjave med redno zaposlitvijo in malim delom. Kaj pa primerjava študentskega dela in malega dela? Čez kake 3 ure grem tudi jaz ZA obkrožit.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users