Jump to content

Photo

Duševno zdravje in težave

• Please log in to reply
357 replies to this topic

#201 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 07 December 2009 - 12:49 PM

Meni se zdi, da so antidepresivi pomembni, da ima psihoterapija sploh kakšen učinek. Hudo depresiven človek namreč sploh ni sposoben sodelovati pri psihoterapiji. Če pa nekaj časa (ene 3 tedne se mi zi, da traja, da antidepresivi začnejo delovati) jemlje ta zdravila, je sposoben poslušanja in s tem sodelovanja. Sam se z depresijo zelo težko spopadeš oz. je to možno le, če imaš ob sebi vedno nekoga, ki 100% stoji za tabo, česar pa za moje pojme noben bližnji ne zmore. Obstaja ena meja, ko tudi tvojim najbližjim poči film.

Antipsihotiki pa so zdravila za zdravljenje psihoz, sem spada shizofrenija. To dvoje ni niti približno podobno.

Kako to, da si obudila to temo? Maš v bljižini koga s tovrstnimi težavami?
  • 0

#202 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 07 December 2009 - 03:06 PM

QUOTE(čebelica-maja @ 7. 6. 2009 - 6:39) View Post

da se še jaz "javim" v tej temi..mam ful velik strah od žuželk cry.gif ..ko so v bližini mene..morm vidt ki so in ratam čist panična, ko pa začnejo okrog mene letat pa začnem upit, mahat z rokami, ne morem ostat mirna..ko sem zunaj se tudi ne morem "kontrolirat" oops.gif ..ne vem kam naj se obnem..kaj naj naredim da se zmanjša ta strah..? hmm.gif

Mi je smešno, da ima čebelica-maja strah pred žuželkami laugh.gif . Pa še migetajoč avatar. Zakaj pa imaš potem taki nik?
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#203 Anja88

Anja88

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1321 posts

Posted 07 December 2009 - 03:48 PM

Poznala-žal moram uporabit preteklik. Vem, da so antipsihotiki pri bipolarnih motnjah, shizofrenijah....
Vsekakor so AD pomembni. Ampak jaz sem hotela poudarit, da sami AD ne rešijo problema in niso vsemočni. In da je zelo, zelo pomembna psihoterapija, kvalitetna in nikakor ne samo 15min pogovora, kot je pri psihiatrih v javnem zdravstvu...ampak cela ura, vsak teden, sploh takrat ko je kriza. Je pa žal tudi tako, da vsem ne pomagajo AD, imajo celo negativne stranske učinke, kot je povečana misel na smomor sad.gif

• 0
IPB Image

• Guests

Posted 04 November 2011 - 08:59 AM

Zdravo

Se opravičujem, da odpiram staro temo ampak jaz imam vprašanje. Ker sem povsem nov v svetu depresije in antidepresivov bi lepo prosil kako izkušeno osebo za nasvet. Zdravnica mi je predpisala Cipralex 10mg. Jemljem ga že dva meseca po predpisih. Do sedaj kakih posebnih izboljšav nisem začutil je pa res, da me pestijo stranski učinki. Ni jih dosti ampak so. Mam namero se napotit nazaj k zdravnici na posvet, ker med drugim mi je tudi tablet že zmanjkalo ampak vseeno sprašujem, če je sploh smotrno z tem nadaljevat. Zdravnica mi je na začetku sicer omenila, da če tudi se pojavijo manjši učinki(in verjetno se bodo), da naj le jemljem naprej. Če ima oz. je imela katera/i že izkušnje z tem zdravilom bi prosil za kak nasvet. Je pa to moje prvo zdravilo.

Hvala
  • 0

#205 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 04 November 2011 - 09:06 AM

Mogoče je boljše, da tukaj povprašaš oz. si že prebereš napisano:

http://med.over.net/forum5/list.php?6

Srečno.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#206 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 04 November 2011 - 09:11 AM

Vsekakor moraš zdravnici povedat, da se ne počutiš bolje. Po dveh mesecih bi nek napredek že moral bit. AD je polno, mogoče ti le ta ne ustreza. Cipralex sodi med novejše AD, ki naj bi bili varnejši imajo pa zoprne stranske učinke. Mogoče je ravno zaradi varnosti izbrala prav tega, sploh ker praviš, da imaš te težave prvič. In ja, je smotrno nadaljevat, ker je to bolezen, ki mora biti obravnavana in delat se, da je ni ne bo pomagalo.

• 0

#207 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 04 November 2011 - 09:13 AM

Kot pri drugih zdravilih za zdravljenje depresije, panične motnje in socialne fobije, je potrebno nekaj tednov, preden se začne počutje izboljševati. Ampak ja, po toliko časa bi morala zadeva že delovati.
Vsekakor se moraš posvetovati z osebno zdravnico, da ugotovi, kakšen je morebiten napredek, ti prilagodi koncentracijo (če je to potrebno), ali pa ti zamenja zdravilo za kakšnega drugega (npr. Asentro,...), saj zdravila ne delujejo isto na različne posameznike.
  • 0

#208 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 04 November 2011 - 09:27 AM

Še en OT, a bi se lahko ime teme spremenilo, ker me oči bolijo ko berem, tako grdo je. Če že, bi bilo bolj primerno duševne motnje, al pa duševne težave.
  • 0

#209 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 04 November 2011 - 10:04 AM

Glasujem za težave, je bolj splošno, se mi zdi.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#210 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17265 posts

Posted 04 November 2011 - 11:08 AM

OR, priporočam ti specializiran forum nebojse.si. Imaš razdelke po motnjah in tudi vsako posamezno zdravilo ima svojo temo z nasveti/osebnimi izkušnjami z jemanjem... Cipralex. Se mi zdi, da boš tu lažje našel odgovore.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

• Guests

Posted 04 November 2011 - 06:23 PM

Vsekakor berem tudi druge specializirane slovenske forume pa tudi tuje. Hotel sem še povprašat na tem forumu, ker pač hočem slišat čim več mnenj.
Jaz bom mojo zadevo naprej vsekakor urejal z osebno zdravnico. Osebno niti nisem pričakoval kakega hitrega izboljšanja saj pravjo, da se vse skupaj izboljša šele po nekaj mesecih. Moteči so le stranski učinki, ki se sčasoma umirjo za dan dva pol pa zopet na novo. Najbolj se bojim glih to, da mi te niso najbolj prijele in bo mi zdravnica predpisala kake druge, ki so še bolj močnejše. Ne upam si pa predstavljat kaki učinki bodo pa šele tam. Vsekakor bom poizkušal vztrajat.

Hvala punce
  • 0

#212 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 04 November 2011 - 08:25 PM

Pri nas ena fajn psihiatrinja pravi, da tisti AD, ki človeku pomagajo imajo zanj tudi najmanj stranskih učinkov. Ampak pričakuj jih vseeno smile.gif
  • 0

#213 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27609 posts

Posted 04 November 2011 - 11:54 PM

OR, nimam nobenega strokovnega nasveta, just ... sem se ze sprasevala, kje hodis. Drzim pesti, da ti bo slo kmalu bolje!
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#214 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 05 November 2011 - 04:43 PM

Če po 2 mesecih ni učinka, ti jih bo zdravnica menjala. Jaz sem imela na začetku Cipralex in obupne stranske učinke, sploh se nisem počutila kot človek. Šele po dvakratni menjavi sem dobila tiste, ki niso imeli nič stranskih učinkov in so mi polepšale dneve. Šla sem pa prek Zolofta (ki je isto iz skupine SSRI) na Cymbalto (ima kombinirano delovanje na hormone).

Moti me pa nekaj drugega - in sicer to, da osebni zdravniki predpisujejo klasično dozo (10 mg), ki je namenjena zdravljenju depresje. Meni se zdi edina sprejemljiva doza 5 mg, ki je namenjena tesnobi in paničnim motnjam. Vse več se mi zdi, da je treba jemati pod malo bolj strokovnim nadzorom, sploh ker ima človek najprej močno potencirane depresivne vzorce in malo zamegljen um. 10 mg+ doze so v bistvu namenjene vzporednemu zdravljenju s pogovorom in učenjem novih življenskih vzorcev.
  • 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

#215 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 05 November 2011 - 06:02 PM

Samo Cymbalta ni AD? Sicer v minimalnih dozah deluje pomirjevalno. Kar je pri anksioznih motnjah smiselno ... laugh.gif ja ... A s Cymbalto si imela dobre izkušnje? Čisto tako vprašam, ker me zelo zanimajo učinki, pa na splohno psihiatrija no.
  • 0

#216 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 06 November 2011 - 01:42 PM

Cymbalta je AD, ki spada v skupino Serotonin-norepinephrine reuptake inhibitors (SNRI), torej nima delovanja samo na serotonin kot najbolj uporabljani SSRI-ji in je njihova novejša različica. Uporabljajo pa se kot vsaki antidepresivi, imajo pa tudi blag protibolečinski učinek in ga zato dajejo bolnikom z fibromialgijo.
S Cymbalto imam super izkušnje, res edini, ki mi je dejansko ustavil kompulzivno motnjo prenajedanja in ustavil željo po hrani. Hkrati mi je umiril pretiran pretok misli, ki mi je motil koncentracijo.
Sicer še vedno ni idealno - imam recimo kar precej žive sanje in ko spreminjam dozo, se mi zelo spi. Tako ali tako je pa takrat, ko se stanje stabilizira veliko na angažiranosti človeka in na volji spraviti se iz "dna".
  • 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

#217 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 06 November 2011 - 02:01 PM

Najlepša hvala! smile.gif
  • 0

#218 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 06 November 2011 - 05:59 PM

QUOTE(Oakland Raider @ 4. 11. 2011 - 8:59) View Post

Zdravo

Se opravičujem, da odpiram staro temo ampak jaz imam vprašanje. Ker sem povsem nov v svetu depresije in antidepresivov bi lepo prosil kako izkušeno osebo za nasvet. Zdravnica mi je predpisala Cipralex 10mg. Jemljem ga že dva meseca po predpisih. Do sedaj kakih posebnih izboljšav nisem začutil je pa res, da me pestijo stranski učinki. Ni jih dosti ampak so. Mam namero se napotit nazaj k zdravnici na posvet, ker med drugim mi je tudi tablet že zmanjkalo ampak vseeno sprašujem, če je sploh smotrno z tem nadaljevat. Zdravnica mi je na začetku sicer omenila, da če tudi se pojavijo manjši učinki(in verjetno se bodo), da naj le jemljem naprej. Če ima oz. je imela katera/i že izkušnje z tem zdravilom bi prosil za kak nasvet. Je pa to moje prvo zdravilo.

Hvala

Js ti bom pa tako rekla, če si pameten pejt sam dol s tablet. Mam sama tud problem z depresijo in vem kako je. Z njo živim že od os. šole naprej, pa verjemi tableti so samo iluzija. V neskončnost jih pa tud ne želiš jemat, verjemi da ne. Veliko bolje je če se vržeš v kak šport, meditacijo, branje oz. kar te veseli in da se veliko o tem pogovarjaš. Ko je pa kriza pa pojdi do tistih, ki so ti najbližje. To je moj recept, brez kemije in veliko dela na sebi.
  • 0

• Guests

Posted 06 November 2011 - 09:15 PM

QUOTE(luci @ 6. 11. 2011 - 17:59) View Post

Js ti bom pa tako rekla, če si pameten pejt sam dol s tablet. Mam sama tud problem z depresijo in vem kako je. Z njo živim že od os. šole naprej, pa verjemi tableti so samo iluzija. V neskončnost jih pa tud ne želiš jemat, verjemi da ne. Veliko bolje je če se vržeš v kak šport, meditacijo, branje oz. kar te veseli in da se veliko o tem pogovarjaš. Ko je pa kriza pa pojdi do tistih, ki so ti najbližje. To je moj recept, brez kemije in veliko dela na sebi.

Ogromno sem o tem razmišljal. Saj se hodim rekreirat v naravo(peš,tek). Mi pomaga. Je pa zelo težko. Dolgo sem sploh okleval ali naj sploh grem k zdravnici glede na to, da imam simptome 3. stopnje depresije že od srednje šole. Moram povedat, da sem osebno zelo labilna oseba in sem trenutno nahajam v zelo težki situaciji. Izgubil sem službo pa punca me je zapustila katero sem imel prekleto rad. Tako na dnu še nisem bil nikoli.
Rad se pogovorjam z mamo, ki mi je najboljši prijatelj. Rad se izpovem tudi kakemu kolegu, ki mu lahko zaupam. To mi zelo pomaga. Jutri grem k zdravnici na osebni pogovor glede tablet. Upam, da bova skupaj našla kako drugo odločitev kajti ne bi rad več jemal tablet saj mi povzročajo hude stranske učinke. To je pa najmanj kar še sedaj potrebujem poleg trenutne neznosne situacije. Upam, da se bom zvlekel z tega pekla.

• 0

#220 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 07 November 2011 - 12:33 AM

QUOTE(Oakland Raider @ 6. 11. 2011 - 21:15) View Post

Ogromno sem o tem razmišljal. Saj se hodim rekreirat v naravo(peš,tek). Mi pomaga. Je pa zelo težko. Dolgo sem sploh okleval ali naj sploh grem k zdravnici glede na to, da imam simptome 3. stopnje depresije že od srednje šole. Moram povedat, da sem osebno zelo labilna oseba in sem trenutno nahajam v zelo težki situaciji. Izgubil sem službo pa punca me je zapustila katero sem imel prekleto rad. Tako na dnu še nisem bil nikoli.

Te razumem čist dobro. Pri meni se je depresija v hudi meri vrnila, pred letom in pol, ko sem šla narazen s fantom. Ampak, sem jo takrat nekako zatrla s tableti, službo in pisanjem diplome. Po diplomiranju sem šla dol s tablet. Sej samo zato sem se odločila zanje, ker me je bilo strah, da ne bom zdržala in da ne bom nič naredila. V glavnem potem je seveda še enkrat usekalo, ker pač tablete problema ne odstranijo, samo olajšajo zadevo. Nato sem se pa vrgla res v telovadbo in je bilo kar lep čas mir. Še malo sem šla na svoje, da sem se nekako postavila na noge in da sem imela mir. No potem je sledil pa še en šok, izguba službe in vračanje nazaj domov in s tem tud huda depresija. Še zmeri sem brez službe, še zmeri me daje depresija, sam se trudim, da ne obupavam. So pa tudi taki dnevi, da ni sploh besed za to. Sem se pa zdej na podiplomca vpisala, da ne gledam v luft, pa na jogo sem začela hodit. To mi daje vsaj malo upanja, mi pomaga. Je pa fuking težko, še sploh ker mamo doma skoz neke scene. Sam v končni fazi glej tko, ti živiš zase, sam en lajf imaš, živi ga tako (vsak dan posebi), kot bi bil to tvoj zadnji dan. Mejbi ti bo to pomagal, pa zavedi se, da vedno je lahko še slabš. Čeprov js raj vedno rečem, da boljš tud smile.gif

Delej korak za korakom, ker če si boš preveč zadel, ti garantiram, da se ti bo vse sesul. Ni krajših poti pri tem, veliki ovinki so. Se pa splača, v končni fazi se splača, ker res vse te drobne poteze, koraki ki jih naredimo, da bi bili boljši, to nam otane, to je tisto kar nas nadgrajuje, da smo boljši in bolj srečni.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users