Jump to content

SLOVENIJA - novice, članki, kolumne, blogi, mnenja

• Please log in to reply
4611 replies to this topic

#2121 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23315 posts

Posted 15 July 2013 - 10:43 PM

http://www.finance.s...adih?src=zadnje

Danes sprejete novosti v naši zakonodaji. Podpiram ukrep za spodbujanje zaposlovanja mladih za nedoločen čas, po drugi strani pa se ne strinjam z omejitvijo javnih del samo za tiste, ki so na zvodu več kot eno leto.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#2122 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 15 July 2013 - 10:49 PM

Za ta javna dela je tako čisto jasno, da vzamejo samo prek vez.   :glare:

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#2123 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25942 posts

Posted 16 July 2013 - 02:14 AM

Scary stuff

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2124 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 16 July 2013 - 08:54 AM

:hooray:  :evilgrin:

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#2125 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 16 July 2013 - 08:56 AM

Ijoj, a se ta tip kdaj neha mislit razmnoževat??? Super JJ sperma. :D In njegov sin bo enako star kot njegova vnukinja.  :butl:

Glede na to, da bo sin, predlagam ime Kocelj.  :w00t2:  :w00t2:  :hooray:  :evilgrin:

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#2126 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24594 posts

Posted 16 July 2013 - 08:59 AM

Knez Kocelj, lepoprosim!

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#2127 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 16 July 2013 - 08:59 AM

Še lepše, eto. :D

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#2128 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 16 July 2013 - 09:09 AM

Knez Kocelj Janša! :lol: 

Še en predlog za ime: Rastislav

• 0

#2129 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 16 July 2013 - 09:10 AM

Knez Kocelj Janša Plemeniti. :D

• 0

#2130 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 16 July 2013 - 09:59 AM

a080.gif

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#2131 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46063 posts

Posted 16 July 2013 - 11:22 AM

http://www.24ur.com/...skega-dela.html

Sicer ne bi znala predlagati čisto popolne rešitve, ampak študentsko delo bi se moralo definitivno zelo zelo omejit.

Dosti študentov pravi, da če ne bi imela tega dohodka ne bi morali študirat - ampak, je to tako slabo? Tako kot včasih, ko ni moral vsak povprečnež na faks in je bilo tudi število diplomantov zato manjše in seveda je bilo zaposlovanje bolj preprosto. 

Jaz se strinjam s tabo, sploh mi je mimo to, da se ogromno ljudi vpisuje na raznorazne srednje, višje šole in fakse, samo zato da imajo status in lahko neomejeno delajo prek ŠS,

ki pa tega sploh ne preverjajo, ker nimajo nadzora. 

Je bilo rečeno, da se bo tako vpisovanje omejilo, ampak močno dvomim, da v taki meri, kot so načrtovali.

S tem pa odžirajo delovna mesta tistim, ki imajo že potrebne reference/izobrazbo za redno zaposlitev, pa delodajalci vseeno raje zaposlijo nekoga,

ki lahko dela prek napotnice, ker je to zanje najugodnejša opcija.

Morali bi urediti drugače, vsak faks bi moral imet obvezno prakso, oziroma predviden čas za obvezno prakso. Na ta način bi se dobile reference in morda bi te to podjetje celo zaposlilo, če bi se izkazal.

Je pa res, da je študentom ta luksuz zdaj težko vzeti. Spet bodo granitne kocke padale...

Se strinjam!

Mene že ves čas moti, ker lahko gre npr. nekdo, ki študira pravo, delat prek študenta v galerijo. Namesto, da bi pravniki prek študenta opravljali dela, ki bi jim dejansko koristila pri zaposlitvi, v galeriji pa bi delal npr. študent umetnostne zgodovine. In če bi se izkazal, bi ga potem mogoče celo redno vzeli, oz. bi vsaj imel neko podlago za eventuelno zaposlitev v svoji stroki. 

Ne pa, da je vse povprek in vse zmešano in potem nekomu, ki zaključi študij, tiste izkušnje od študentskega dela čisto nič ne koristijo. 

Se tudi načeloma strinjam, ampak ne si predstavljat, da se za delo v galeriji/muzeju potrebujejo samo umetnostni zgodovinarji/arheologi/zgodovinarji ipd. Tudi tam so potrebni ljudje z znanjem prava/ekonomije/managementa, zato se mi ne zdi tako grozno če nek študent prava ali ekonomije opravlja študentsko delo/prakso v takšni instituciji. Večji problem vidim v tem, da ne opravlja dela za katerega je kvalificiran in npr. namesto da bi tak študent pomagal v muzejskem managementu, dela v katerem drugem oddelku, kjer nima možnosti uporabiti svojih na faksu pridobljenih znanj v praksi in jih razviti. 

• 0

#2132 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 16 July 2013 - 12:26 PM

Se tudi načeloma strinjam, ampak ne si predstavljat, da se za delo v galeriji/muzeju potrebujejo samo umetnostni zgodovinarji/arheologi/zgodovinarji ipd. Tudi tam so potrebni ljudje z znanjem prava/ekonomije/managementa, zato se mi ne zdi tako grozno če nek študent prava ali ekonomije opravlja študentsko delo/prakso v takšni instituciji. Večji problem vidim v tem, da ne opravlja dela za katerega je kvalificiran in npr. namesto da bi tak študent pomagal v muzejskem managementu, dela v katerem drugem oddelku, kjer nima možnosti uporabiti svojih na faksu pridobljenih znanj v praksi in jih razviti. 

To seveda drži. Jaz sem imela v mislih študenta prava, ki je občasno tudi npr. vodiič po razstavi ali muzejski zbirki. Da dela prav konkretno stvari, ki mu ne bodo nič kaj koristile, študentu um. zg. pa bi bile še kako koristne in potrebne. 

• 0

#2133 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17639 posts

Posted 16 July 2013 - 01:57 PM

http://www.24ur.com/...skega-dela.html

Sicer ne bi znala predlagati čisto popolne rešitve, ampak študentsko delo bi se moralo definitivno zelo zelo omejit.

Dosti študentov pravi, da če ne bi imela tega dohodka ne bi morali študirat - ampak, je to tako slabo? Tako kot včasih, ko ni moral vsak povprečnež na faks in je bilo tudi število diplomantov zato manjše in seveda je bilo zaposlovanje bolj preprosto. 

Seveda je v Sloveniji prevelika populacija študentov v primerjavi z drugimi državami, samo tukaj te vprašam, v kakšnem smislu si mislila povprečnež.

Nekdo je lahko zelo inteligenten in ima velik potencial se dobro izobrazit, pa nima sredstev oz. mora poleg študija še malo delat, da lahko pride skozi, pa zato še ni povprečnež.

Zdi se mi pravično, da imajo tudi socialno ogroženi možnosti za študij (ki ga včasih niso imeli, kot si že napisala).

Večji problem je v tistih, ki samo vlečejo status. Tudi jaz tukaj ne vem predlagati pametne rešitve. Študentsko delo pa mora biti - vendar za tiste, ki dejansko in zares študirajo ali pa če npr. ponavljajo, vsekakor pa ukinit/omejit vpis na vse tiste smeri, kjer so študenti prisotni samo fiktivno.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#2134 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 16 July 2013 - 02:06 PM

Povprečen v smislu inteligence. Torej nekdo, ki komaj leze čez gimnazijo potem gre na faks.

Problem je po mojem mnenju že v OŠ, ker je z devetletko vsak odličen, vsak pride na gimnazijo in vsak potem na faks.

Sploh pa meni ni jasno kako lahko ima študent med študijem čas delat.

Za socialno ogrožene pa so itak predvidene državne štipendije, ki pokrijejo bivanje in hrano.

• 0
Viens, reste ici!

#2135 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24594 posts

Posted 16 July 2013 - 03:10 PM

Povprečen v smislu inteligence. Torej nekdo, ki komaj leze čez gimnazijo potem gre na faks.

Problem je po mojem mnenju že v OŠ, ker je z devetletko vsak odličen, vsak pride na gimnazijo in vsak potem na faks.

Sploh pa meni ni jasno kako lahko ima študent med študijem čas delat.

Za socialno ogrožene pa so itak predvidene državne štipendije, ki pokrijejo bivanje in hrano.

tu bi samo pripomnila, da uspeh v OŠ ali SŠ za moje pojme ni odraz inteligence (ali zrelosti al karkoli bi že temu rekli). Tipičen primer je moj, ki je imel vsako leto v SŠ popravce (tudi več seveda), ker je bil "frajer" in metalc in punker in taki se pa res ne učijo. Pa je full brihten in zato zdaj plačuje faks, ker ni imel zadosti točk za redni vpis na faks.

In to popolnoma podpiram (da ni prišel na fakulteto) ... istočasno pa podpirm tudi državo/fakultete, da takim ne zaprejo vrata za vedno, ampak da lahko tudi kasnje (ko se zresnijo, odrastejo) študirajo (proti plačilu seveda).

Pa še dodala bi, da sem jaz tipičen primer, ko sem že pred 15. leti za las vsako leto izgubila štpendijo, našadva pa kljub temu  nista imela dovolj, da bi lahko živela mene in brata 100%. Se spomnim, da je mami imela plače cca 70.000 SIT, mene je pa samo bencin stal do Kranja cca 20.000 SIT, kje so še učbeniki, kosila, malice, oblačila .... in seveda brat v SŠ.

Je pa tudi različno, kaj kdo smatra za socialno ogrožene. Naša država vzame v ta okvir zelo redke. Je pa potem vedno možnost zaposlitve in izrednega študija. Žal, kakor se vsi ne rodijo nadpovprečno inteligentni, se tudi vsi ne rodijo "bogati" ... ampak če je volje, se da marsikaj.

• 1

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#2136 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 16 July 2013 - 03:15 PM

Ja Kami, se strinjam s tabo. Potem taki "za kazen" pač plačujejo, saj je kul tak sistem.

To glede štipendije, ki jo zgrešiš pa razumem ja. Saj nisi edini primer, ampak neke okvire je pač treba postaviti. Jaz niti ne bi rekla, da so pri nas postavljeni zelo ozko, ker poznam konkretni primer kolega, ki ima 250e državne štipendije (dom plačuje 50e, torej mu ostane okoli 200e za hrano, kar se meni zdi dovolj). Starša sta ločena, ima sestro, oba starša delata. Plus tega pa živijo v občinskem stanovanju... Tako da ja, mislim da popolne pravice nikjer ni.

• 0
Viens, reste ici!

#2137 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17639 posts

Posted 20 July 2013 - 12:02 PM

200€ se sliši sicer res dovolj, samo menda hrana ni edini strošek študentov, sama takrat, ko sem v LJ, dam za hrano tudi več kot 100€/mesec (pa ne kupujem mesa),

potem je tu še prevoz, položnica za telefon, gradivo za faks, itd... In to je samo primer, marsikdo ima precej nižjo štipendijo, ali pa je sploh nima, ker jo za las zgreši - kot je napisala Kami.

Kako ti ni jasno, da lahko nekateri med študijem tudi delajo? Na medicini je to res skorajda nemogoče, so pa smeri, ki so relativno lažje oz. študentu vzamejo manj časa.

Kaj pa poleti, ko 3 mesece ni predavanj in izpitov (za pridne, ki vse naredijo med letom), saj se lahko takrat ful dela, zakaj bi torej omejevali študentsko delo?

Omejiti bi morali izkoriščanje statusa SAMO za študentsko delo (in ne študij), ne pa samega štud. dela.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#2138 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23315 posts

Posted 20 July 2013 - 08:03 PM

Jaz se tudi ne strinjam s tem, da tisti, ki komaj pridejo čez gimnazijo, oziroma imajo bolj slab uspeh, ne bi imeli možnosti za redni vpis na faks. Imela sem sošolko v gim., ki je bila vsa leta odlična ali enkrat prav dobra, pa je potem totalno zabluzila, zamenjala 3 fakse, enkrat vmes ponavljala in še zdaj ni končala študija. Pa tudi marsikateri študent, ki je bil magari zlati maturant, ima potem na faksu težave. Pač faks in srednja ter OŠ so čisto različne stvari. Moja sestrična in bratranec sta imela v OŠ precej slab uspeh, ful cvekov in so vsi mislili, da ne bosta sposobna izdelat srednje šole, pa sta oba šla v srednjo šolo in potem na faks ter uspešno končala. Tudi ena kolegica je imela na gim. bolj slabe ocene, na maturi je bila zadostna, na faksu pa precej pridna. Pač razlika je, če si ti na gimnaziji, kjer se učiš neke splošne predmete, potem pa greš na faks študirat nekaj, kar te res zanima in veseli in se to rajši učiš in so tudi rezultati zato boljši.

Prvo kot prvo bi morali močno zmanjšati vpis na tiste fakse, ki niso perspektivni, oziroma vpis prilagajati potrebam na trgu dela.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#2139 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 23 July 2013 - 04:15 PM

Hribi (niso) za telebane

:lol1:

• 0

#2140 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17325 posts

Posted 23 July 2013 - 04:37 PM

Resnično. Mene vedno znova presenetijo tovrstni kreteni pa prav vedno naletim na koga neprimerno obutega (tudi mame v salonarjih so že rinile na Komno, majhni otroci v japonkah na Tolminskih koritih... :butl:).

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users