Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#2081 Zoey

Zoey

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10197 posts

Posted 11 February 2014 - 05:29 PM

Hvala!

Joooj pa ravno prej sem si ogledovala arašidovo maslo v trgovini in se nisem mogla odločit, če bi ga vzela ali ne. :cry:

Nekaj me je držalo, da bi delala piškote z njimi, pa sem potem rekla ma neee, moram shujšat za eno krilo :lol:

• 0

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila, 
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo. 
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene, 
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.

#2082 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 21 February 2014 - 06:49 PM

177975622997119052142619.jpg

192236922857650399422818.jpg

• 2
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#2083 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 27 February 2014 - 08:29 AM

Pustni krofi brez mleka in jajc, tudi za diabetike in vegane

Potrebujemo:
375 ml javorjevega sirupa
200 ml ovsenega/sojinega/riževega mleka
150 g kokosove maščobe/margarine
2 vrečki suhega kvasa (4 čajne žličke)
1 kg pol bele moke, tip 850
2 vanilin sladkorja
naribana lupinica 2 limon

Priprava:
Javorjev sirup, ovseno mleko in kokosovo maščobo damo v kozico in počasi segrevamo do cca. 40°C. Odstavimo z ognja in mešamo, dokler se kokosova maščoba popolnoma ne stopi. Dodamo suhi kvas in pustimo vzhajati.
Medtem v posodi k moki primešamo vanilin sladkor in naribano limonino lupinico. Ko kvas naraste za 2-krat, je pripravljen. Vmešamo ga v pripravljeno mešanico moke in dobljeno testo pustimo vzhajati na dvakratno velikost.
Vzhajano testo narahlo razvaljamo na debelino cca. 2 cm, z modelčkom izrežemo krofe, jih odložimo na pomokano površino, pokrijemo ter pustimo vzhajati do dvakratne velikosti.
Nato jih cvremo v vročem olju kot običajne krofe. Po okusu jih napolnimo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet:
Javorjev sirup lahko nadomestimo s tekočo fruktozo, naravnim sladilom stevia ali medom (posebej aromatična sta kostanjev in akacijev med).
Ovseno mleko lahko nadomestimo tudi s sojinim ali riževim mlekom.
Kokosovo maščobo lahko nadomestimo z navadno rastlinsko margarino ali margarino iz sončnične/palmove maščobe.
Namesto pol bele moke prav tako lepo krofi uspejo tudi iz gladke moke tipa 500, h kateri primešate tudi malo ostre moke tipa 400. Če imate celiakijo, namesto glutenske uporabite Semper ali Schär brezglutensko moko za peko peciva. Za boljšo teksturo testa lahko dodate nadomestek za gluten.
Za še večjo aromatičnost lahko dodate tudi malo ruma.

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#2084 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 02 March 2014 - 06:27 PM

Res fantastočen comfort food in enak okus, kot da bi bila omaka iz pravega sira. Zelo priporočam. Delala sem pa vse po receptu, ključ do uspeha so kvasni kosmiči.

Vegan Mac and Cheese 

• 0

#2085 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 03 March 2014 - 07:40 AM

^-^

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#2086 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 04 March 2014 - 11:46 AM

Homemade Čokolešnik 

10 žlic pirinih kosmičev, 2 žlici zdrobljenih lešnikov, 2 žlici kakava v prahu, 6 datljev (po želji več)...

Preliješ z lešnikovim mlekom, vse skupaj dobro zmiksaš...dober tek...

1780062_654171461312171_1314276511_o.jpg

• 3

ॐ Be a voice, not an echo. 

#2087 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts

Posted 04 March 2014 - 04:32 PM

Mmmm! Hvala za tole! Nisem sicer cokolesnik fan, ampak imam pa rada take in onake kasice ;-)

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#2088 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 04 March 2014 - 06:49 PM

Hudo Immortelle! Poskusim ta vikend :) .

• 0
Viens, reste ici!

#2089 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 07 March 2014 - 07:31 PM

Še slike in dokazi za veganski mac and cheese. :)

Vzela sem polnozrnate svedre, jih skuhala al dente. 5 minut pred koncem sem dodala brokoli. 

Pred 'sirom': 

ru639e.jpg

Zmešano: 

2hi1bw4.jpg

Prisežem, da je ta stvar TAKOOO NOROOOO dobra, skuhala sem pol kg, s fantom sva pojedla skoraj vse. :D

• 0

#2090 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts

Posted 07 March 2014 - 07:37 PM

:eat:

Lacen.

• 0

#2091 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 07 March 2014 - 07:38 PM

Res full priporočam. Omaka pride res dobra, lahko jo tudi malo začiniš po svoje. Sem pa jaz edino namesto paradižnikove omake dala malo kurkume za barvo. :)

• 0

#2092 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 09 March 2014 - 02:05 PM

'Torta' :)

Super mi je uspela, biskvit je res enostavno narediti, tudi lešnike. Malo je le treba paziti, ko mešaš smetano in stopljeno čokolado, saj mora biti oboje približno iste temperature.

ieds3o.jpg

Čičerika s špinačo, paradižnikovo omako in porom

33eu9nc.jpg

• 0

#2093 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23280 posts

Posted 12 March 2014 - 05:57 PM

Res fantastočen comfort food in enak okus, kot da bi bila omaka iz pravega sira. Zelo priporočam. Delala sem pa vse po receptu, ključ do uspeha so kvasni kosmiči.

Vegan Mac and Cheese 

Katero od teh mlek pa si uporabila? Mandljevo ima precej močan okus, kolikor se spomnim, bi mogoče znalo biti preveč? Kje pa se dobijo kvasni kosmiči?

Deluje dobro, bom mogoče probala, ker so mi všeč take sirove omake.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#2094 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 12 March 2014 - 06:02 PM

Kvasne kosmice dobis v npr. Mercatorju in raznih eko trgovinah (mogoce tudi Dm?). Vcasih mu recejo tudi žlahtni kvas.

type;item;size;220;name;$$A_B9C39B09_KVA

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2095 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23280 posts

Posted 12 March 2014 - 06:05 PM

Hvala, bom pogledala. Kako pa se jih še drugače lahko uporablja? A to je isto za vzhajanje, kot navaden kvas, ali imajo kosmiči kakšen drug namen? Pomoje prvič slišim za to. :D

• 0

#2096 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85892 posts

Posted 12 March 2014 - 06:12 PM

Coconut Milk Ice Cream with a Pistachio Crumb and Blueberries

b12871c9957f2b29d0a9a12d14cf6b27.jpg

• 1

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#2097 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 12 March 2014 - 06:22 PM

Hvala, bom pogledala. Kako pa se jih še drugače lahko uporablja? A to je isto za vzhajanje, kot navaden kvas, ali imajo kosmiči kakšen drug namen? Pomoje prvič slišim za to. :D

Ne ne ne, ni za vzhajanje ali kaj podobnega, ker ni aktiven. Okus je tudi cisto drugacen kot npr. pri pivskem kvasu (ki zagreni) ali kvasu v kocki.

Jaz ga vmesam v kaksne omake (sploh smetanaste) ali potresem po rizotah ipd. (kor parmezan recimo). V bistvu pase tudi v kaksne goste juhe in skoraj povsod, kamor bi pasal sir (od lazanj do pice - jaz ga ponavadi vmesam ze v paradiznikovo omako).

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2098 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23280 posts

Posted 12 March 2014 - 06:29 PM

A takooo. Torej se raztopi in tudi zgosti omake? Ima že sam po sebi dober okus? Bom nabavila! :)

• 0

#2099 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 12 March 2014 - 06:35 PM

Zgosti nekoliko, raztopi se v tekocini (sam po sebi ni topljiv in ni za na zlico jest, rahlo je slan in aromaticen). Jaz ga ponavadi za kaksno zlicko ali dve dam v jedi (za sirasto omako seveda vec), ker mi je vsec okus. Drugace je pa relativno dober vir B vitaminov ipd., tako da tudi s tega stalisca ni svoh.

• 0

#2100 Zoey

Zoey

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10197 posts

Posted 12 March 2014 - 08:20 PM

S čim kombinirate hoferjevo sojino mleko z okusom vanilije? Meni je tako presladko :/

• 0

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila, 
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo. 
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene, 
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users