Jump to content

Photo

Razna vprašanja glede prehranjevanja!

• Please log in to reply
5050 replies to this topic

#2041 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 19 January 2012 - 08:02 AM

Meni je najboljši sejtan v vega kebabu v Loving Hutu, mljask thumbup.gif
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#2042 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 19 January 2012 - 10:43 AM

^ To bom poskusila.

Mene pa zanima kakšna jajca kupujete? Katera reja? Če prav razumem:

- baterijska reja: kjer so kokoši zaprte v tsitih kletkah
- hlevska: so v hlevu hmm.gif
- prosta: se prosto sprehajajo okoli hiše laugh.gif

kaj pa BIO?

Hvala.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#2043 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11854 posts

Posted 19 January 2012 - 10:49 AM

Pri nas kupujemo večinoma jajca iz talne reje. Včasih če se mudi, ker mami kaj peče, gremo iskat k enemu tipu tukaj blizu, ki ima baterijsko rejo, boge kokoške.
Če imamo pa srečo, nam en fotrov prijatelj prinese jajčka, ki so še mal posrana, on jih pa hrani z dobro hrano, koruzo, krompirjem, zelenjavo... pa še zunaj so in kopljejo po zemlji... jaz bi ful mela kure.
  • 0

#2044 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 19 January 2012 - 10:51 AM

Baje so to, da kokoške hodijo okoli pa tak samo BIO jajca hmm.gif
Jaz dobim domača, kokoške so free as a bird do mraka laugh.gif
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#2045 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 19 January 2012 - 10:53 AM

Kakšna je potem razlika med hlevsko, talno in prosto rejo? hmm.gif

Jaz ne štekam pol K.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#2046 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11854 posts

Posted 19 January 2012 - 10:58 AM

Jaz mislim, da je hlevska reja isto kot talna. Pri talni reji kokoši niso v kletkah, ampak se lahko sprehajajo naokoli, pri baterijski reji so v kletkah brez prostora in nimajo niti podlage, velikokrat jim sekajo kljune, da se ne bi skljuvale... Grozno je. Pri talni reji tudi ni super ugodja, ampak tam lahko vsaj hodijo in ne serjejo druga po drugi na glavo in so pod streho. Ne vem pa če kdaj dejansko vidijo nebo.
  • 0

#2047 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 19 January 2012 - 10:58 AM

Kopirano:
glede na način reje razvrščamo jajca:
jajca iz ekološka reja - kokoši se ne hranijo z gensko spremenjeno krmili in krmili z dodanimi antibiotiki
jajca iz pašne reje - kokoši se pasejo zunaj, hranijo se s krmili vseh vrst
jajca iz talne reje - kokoši bivajo v hlevu, na tleh imajo malo več prostora za gibanje kot pri reji v kletkah
jajca iz reje v kletkah oz iz baterijske reje

Vir: revija VIP 5/2004

Baterijska reja: Kokoši so stlačene v majhni žičnati kletki, v kateri lahko samo vstanejo, sedejo, jedo, iztrebljajo in nesejo jajca. Ne morejo se obnašati kot kokoši: brskati, pripravljati gnezdo, se skriti pri nesenju jajc,prhutati s krili, socialno obnašati, šibkejša kokoš ne more uiti agresivni kokoši... Kletke so naložene v več nadstropjih. Ko kokoš znese jajce se takoj odkotali na tekoči trak. Svetloba in ventilacija sta umetni. Ta reja je v Švici že leta prepovedana zaradi mučenja živali, pri nas pa so jajca iz baterijske reje najbolj prodajana, ker so najbolj poceni. Prehrana: Konvencionalna krmila z GS sojo.

Talna reja: Kokoši se prosto gibljejo na tleh, na nastilju. Lahko se socialno obnašajo ter izvajajo vse aktivnosti kot kokoši, čeprav so natlačene. V nekaterih hlevih dodajo tudi grede, da lahko spijo na gredah kot kokoši. Svetloba in ventilacija sta umetni, vendar kokoši veliko manj trpijo. Ta jajca so od baterijske reje dražja le nekaj centov po jajcu (pribl. 4 cente). Če bi kupovali ta jajca, bi bistveno prispevali k dobremu počutju kokoši!!! Vendar večina potrošnikov ne ve za to razliko, pa tudi veliko ljudem je važna cena ne glede na to, koliko živali trpijo. Prehrana: Konvencionalna krmila z GS sojo.

Kmečka reja: Reja po kmetijah na tradicionalen način. Kokoši bistveno bolj uživajo, saj imajo ponavadi izpust na travo, sončno svetlobo in več prostora. Hrana: Ostanki z vrta, doma pridelana žita, suh kruh, ostanki od hrane, nekateri kmetje pa dokupijo še konvencionalno krmno mešanico, ki žal vsebuje tudi GS sojo.

Ekološka reja: Kokoši uživajo! Predpisana kvadratura vrta (zelenih površin), ki ga morajo imeti na voljo je 4m2 na kokoš. Ne smejo zauživati več kot 5% konvencionalne krme in nič GS rastlin.Sonce, grede v kurnici...So pa ta jajca bistveno dražja.

Baterijska ej od 1. janurja prepovedana oz. morajo imeti kokoše nekja več prostora. Da so kletke naložene ena na drugo, nič dnevne svetlobe, GS soja pa menda ostane isto....
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#2048 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 19 January 2012 - 11:00 AM

QUOTE(Frčica @ 19. 1. 2012 - 10:58) View Post

Ekološka reja: Kokoši uživajo!

laugh.gif

HVALA obema. wink.gif
  • 0

#2049 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 19 January 2012 - 11:58 AM

Mi imamo domača, za vmes če zmanjka pa iz talne reje.

Niste mi pomagale, Mercatorjev mi ni dober. laugh.gif
  • 0

#2050 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25883 posts

Posted 19 January 2012 - 03:54 PM

Kinky, glede jajc in kokosi je nekaj informacij tudi tukaj: http://www.veganstvo.../ali-ves/jajca/.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2051 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 19 January 2012 - 04:12 PM

Mi kupujemo domača jajca uživaških kur. cool.gif

Grozno mi je in kar strese me, v kakšne ekstreme človek prisili živali za lastno korist.
  • 0

#2052 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 19 January 2012 - 04:21 PM

Mi jih tudi dobivamo od babice, so proste in uživajo. laugh.gif

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2053 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 19 January 2012 - 06:33 PM

QUOTE(Anouk @ 19. 1. 2012 - 15:54) View Post

Kinky, glede jajc in kokosi je nekaj informacij tudi tukaj: http://www.veganstvo.../ali-ves/jajca/.

Hvala.
smile.gif
  • 0

#2054 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 19 January 2012 - 06:46 PM

QUOTE(Plain Jane @ 19. 1. 2012 - 11:58) View Post

Niste mi pomagale, Mercatorjev mi ni dober. laugh.gif

Sparov!
  • 0

#2055 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85887 posts

Posted 19 January 2012 - 06:49 PM

QUOTE(Plain Jane @ 19. 1. 2012 - 11:58) View Post

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#2056 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 19 January 2012 - 09:48 PM

QUOTE(Freya_ @ 19. 1. 2012 - 18:46) View Post

Sparov!

Tudi ne, se en od Nestle mi ni. Najboljsi mi je bil en iz ene bio trgovine, seveda se ne spomnem iz katere. Ne morem pa v nedogled probavat, ker se potem ne poje.
  • 0

#2057 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 20 January 2012 - 04:25 PM

Doma še imam en kozarec vloženih špargljev in ne vem kaj naj iz njih pripravim... ima katera idejo?
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#2058 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85887 posts

Posted 20 January 2012 - 04:38 PM

Za rižoto, ali pa s testeninami.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#2059 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 22 January 2012 - 02:50 PM

Uporablja kdo Stevia sladilo? smile.gif Mnenja, izkušnje?
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2060 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 22 January 2012 - 05:24 PM

Jutri nameravam naredit TOLE in vem da je bila v eni temi debata glede brokolija - a je potem res boljše lupit zamrznjenega (jaz ga bom kupila v Sparu)? Nisem brokolija še nikoli pripravljala.

Še eno nevmesno vpr. - a ajdova kaša je zdrava? biggrin.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users