Razna vprašanja glede prehranjevanja!
Posted 19 January 2012 - 08:02 AM

Posted 19 January 2012 - 10:43 AM
Mene pa zanima kakšna jajca kupujete? Katera reja? Če prav razumem:
- baterijska reja: kjer so kokoši zaprte v tsitih kletkah
- hlevska: so v hlevu

- prosta: se prosto sprehajajo okoli hiše

kaj pa BIO?
Hvala.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 19 January 2012 - 10:49 AM
Če imamo pa srečo, nam en fotrov prijatelj prinese jajčka, ki so še mal posrana, on jih pa hrani z dobro hrano, koruzo, krompirjem, zelenjavo... pa še zunaj so in kopljejo po zemlji... jaz bi ful mela kure.
Posted 19 January 2012 - 10:51 AM

Jaz dobim domača, kokoške so free as a bird do mraka

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 19 January 2012 - 10:53 AM

Jaz ne štekam pol K.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Posted 19 January 2012 - 10:58 AM
Posted 19 January 2012 - 10:58 AM
glede na način reje razvrščamo jajca:
jajca iz ekološka reja - kokoši se ne hranijo z gensko spremenjeno krmili in krmili z dodanimi antibiotiki
jajca iz pašne reje - kokoši se pasejo zunaj, hranijo se s krmili vseh vrst
jajca iz talne reje - kokoši bivajo v hlevu, na tleh imajo malo več prostora za gibanje kot pri reji v kletkah
jajca iz reje v kletkah oz iz baterijske reje
Vir: revija VIP 5/2004
Baterijska reja: Kokoši so stlačene v majhni žičnati kletki, v kateri lahko samo vstanejo, sedejo, jedo, iztrebljajo in nesejo jajca. Ne morejo se obnašati kot kokoši: brskati, pripravljati gnezdo, se skriti pri nesenju jajc,prhutati s krili, socialno obnašati, šibkejša kokoš ne more uiti agresivni kokoši... Kletke so naložene v več nadstropjih. Ko kokoš znese jajce se takoj odkotali na tekoči trak. Svetloba in ventilacija sta umetni. Ta reja je v Švici že leta prepovedana zaradi mučenja živali, pri nas pa so jajca iz baterijske reje najbolj prodajana, ker so najbolj poceni. Prehrana: Konvencionalna krmila z GS sojo.
Talna reja: Kokoši se prosto gibljejo na tleh, na nastilju. Lahko se socialno obnašajo ter izvajajo vse aktivnosti kot kokoši, čeprav so natlačene. V nekaterih hlevih dodajo tudi grede, da lahko spijo na gredah kot kokoši. Svetloba in ventilacija sta umetni, vendar kokoši veliko manj trpijo. Ta jajca so od baterijske reje dražja le nekaj centov po jajcu (pribl. 4 cente). Če bi kupovali ta jajca, bi bistveno prispevali k dobremu počutju kokoši!!! Vendar večina potrošnikov ne ve za to razliko, pa tudi veliko ljudem je važna cena ne glede na to, koliko živali trpijo. Prehrana: Konvencionalna krmila z GS sojo.
Kmečka reja: Reja po kmetijah na tradicionalen način. Kokoši bistveno bolj uživajo, saj imajo ponavadi izpust na travo, sončno svetlobo in več prostora. Hrana: Ostanki z vrta, doma pridelana žita, suh kruh, ostanki od hrane, nekateri kmetje pa dokupijo še konvencionalno krmno mešanico, ki žal vsebuje tudi GS sojo.
Ekološka reja: Kokoši uživajo! Predpisana kvadratura vrta (zelenih površin), ki ga morajo imeti na voljo je 4m2 na kokoš. Ne smejo zauživati več kot 5% konvencionalne krme in nič GS rastlin.Sonce, grede v kurnici...So pa ta jajca bistveno dražja.
Baterijska ej od 1. janurja prepovedana oz. morajo imeti kokoše nekja več prostora. Da so kletke naložene ena na drugo, nič dnevne svetlobe, GS soja pa menda ostane isto....
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 19 January 2012 - 11:00 AM
Posted 19 January 2012 - 11:58 AM
Niste mi pomagale, Mercatorjev mi ni dober.

Posted 19 January 2012 - 03:54 PM
Posted 19 January 2012 - 04:12 PM

Grozno mi je in kar strese me, v kakšne ekstreme človek prisili živali za lastno korist.
Posted 19 January 2012 - 04:21 PM

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 19 January 2012 - 06:33 PM
Hvala.

Posted 20 January 2012 - 04:25 PM
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.
Posted 20 January 2012 - 04:38 PM
Za rižoto, ali pa s testeninami.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 22 January 2012 - 02:50 PM

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users