Jump to content

Photo

Razna vprašanja glede prehranjevanja!

• Please log in to reply
5050 replies to this topic

#2021 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17274 posts

Posted 14 January 2012 - 12:22 PM

A Spar ima prav svoje? Koliko pa stanejo?
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#2022 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85878 posts

Posted 14 January 2012 - 12:23 PM

Meni so Sparovi najboljši, Hoferjevi presladki, Fructalovi pa preredki (in predragi). Ampak sem se vseh okusov naveličala, si jih po novem zjutraj mešam sama.

QUOTE(Podgana @ 14. 1. 2012 - 12:22) View Post

A Spar ima prav svoje? Koliko pa stanejo?

Nekaj čez €, 1,3, smz.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#2023 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 14 January 2012 - 12:23 PM

V Sparu je 0,5l 1,43€, v Hoferju pa 0,25l 0,99€.
Meni so oboji malo presladki. Ampak ni take krize, mi pašejo.
  • 0

• Guests

Posted 15 January 2012 - 03:10 AM

Zanima me, kakšno je vaše mnenje glede soje in če jo uporabljate? Jaz nisem še nikoli probala ničesar sojinega (razen mogoče nevede v kakšni restavraciji) in sem tut mal skeptična glede te. Že res, da poudarjajo koliko je zdrava in kako ima visoko hranljivo vrednost, po drugi strani pa so tu posledice genskih sprememb - pa da ne bom naštevala, si lahko preberete tu: KLIK in tu: KLIK.

A katera ve kakšna soja se prodaja pri nas - naravna ali gensko spremenjena ali oboje? Če se to sploh da razbrati, če se ne motim ni zakonsko določeno, da morajo biti gensko spremenjeni izdelki označeni?

Sicer nisem nek paranoik glede hrane, vendar pri soji sem pa res skeptik, predvsem zato, ker naj bi bila precej kancerogena, zaradi česar so jo v nekaterih državah tudi prepovedali oz. omejili.
  • 0

#2025 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 15 January 2012 - 08:20 AM

Jaz sojinih izdelkov in izdelkov, ki vsebujejo sojo ne taknem. Že veliko sem prebrala o njej, vsebuje ogromno estrogena, tega je pa že povsod drugje v hrani za odvoz in ima posledice na osebah, ki so na to občutljive.
Se pa vsak/a odloči sam/a.

The soy isoflavone genistein and daidzein are similar to 17 beta-estradiols, but are 100,000 times weaker in estrogenic activity and are therefore weak estrogens. Although these isoflavones are weak estrogens, people who eat a lot of it can have their blood level of isoflavones as mush as 10,000 times higher than those who do not consume soy. Over time, high concentrations of isoflavones in the body can have a significant cumulative estrogenic and toxic effect, especially when they are exposed to organs that have sensitive estrogen receptors sites such as the breast, uterus, and thyroid.

Pa še:

The way soy is consumed in Asia is that it is allowed to be fermented first for a long time, from 6 months to 3 years. Only after extensive fermentation is soy being eaten as a condiment and not as a replacement for animal food. Fermented soy includes miso, tempeh, and natto and does not have the negative properties of unfermented soy. Miso is widely used as a soup base in Japan. Natto is a foul smelling fermented soybean preparation that has been consumed in Japan for over 1,000 years. Natto also has a high concentration of vitamin K2, a critical nutrient for bone building. It also has the extraordinary property of dissolving blood clots and keeping our blood vessels clear.

Modern processed soy products, including soy burgers and soy cheese are not the same as traditional Asian soy. They are by and large unfermented and include tofu and soy protein. These do not provide the same benefits as fermented soy products.

Vir: http://www.drlam.com...andestrogen.asp

Poleg tega me nihče ne bo prepričal, da je soja, ki jo pri nas dobiš v trgovini = kot soja, ki jo pridelujejo v Aziji.
Also, če malo bereš deklaracije, sojo in razne njene komponente tlačijo že skorajda v vsak izdelek, od jogurtov, namazov, kruha...
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#2026 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 15 January 2012 - 08:25 AM

QUOTE(Freya_ @ 14. 1. 2012 - 12:23) View Post

V Sparu je 0,5l 1,43€, v Hoferju pa 0,25l 0,99€.
Meni so oboji malo presladki. Ampak ni take krize, mi pašejo.

Jaz obožujem Hoferjeve; pa v Lidlu so tudi 1 evro, so mi ravno tako dobri. smile.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#2027 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 15 January 2012 - 09:29 AM

QUOTE(Felicia @ 15. 1. 2012 - 3:10) View Post

Zanima me, kakšno je vaše mnenje glede soje in če jo uporabljate?

Ja, sojo imam rada in jo čedalje več konzumiram. Mleka in mlečnih izdelkov ne pijem, zato pa posegam po sojinem mleku, sojinih jogurtih in pudingih. Zandnjč sem probala še neke sladice od Vaisoie in so mi bile ful všeč.
Gledam, da na embalaži piše da ne vsebuje gensko spremenjene soje (pa to itak noben izdelek skoraj več ne vsebuje). Sem tudi jaz dobila oni mail o soji, in zdi se mi bullshit.
To je moje mnenje.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2028 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27626 posts

Posted 15 January 2012 - 11:34 AM

Tu in tam zavestno pojem kaj sojinega, basem se ne z njo. Bom pa pazila, da je mali ne bo uzival iz razlogov, ki jih je navedla Sally (estrogen).
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

• Guests

Posted 15 January 2012 - 12:05 PM

QUOTE(Sally @ 15. 1. 2012 - 8:20) View Post

Also, če malo bereš deklaracije, sojo in razne njene komponente tlačijo že skorajda v vsak izdelek, od jogurtov, namazov, kruha...
Da ne govorimo o tem, da pri nekaterih proizvodih sploh ni omenjena kot sestavina.

Recimo lecitin pridobivajo iz gensko spremenjene soje. Uporablja se kot sestavina čokolade - za piko na i, je lecitin precej drag, zato jo uporabljajo predvsem za ekološke čokolade.

Pri raznih izdelkih najdemo kot sestavino rastlinsko olje, kar je velikokrat sojina maščoba; če je sončnična to ponavadi napišejo.

Ne gre za teorijo zarote, gre pač za to, da je soja zelo dobičkonosna in zato je precej denarja namenjenega za to, da prikrivajo škodljivost in poudarjajo dobre strani soje...

Je pa res, da se lahko zanašamo vsaj na proizvode označene z GMO free, ker je pridelava teh kontrolirana od začetka do konca.

No, saj vsaka se res sama odloča, želela sem samo povprašati, kakšno je vaše stališče glede tega. Jaz zase vem, da po soji ne bom ravno posegala, nič hudega če tu in tam naletim nanjo, dokler jo konzumiraš v majhnih loličinah dvomim, da pušča posledice, da bi se z njo redno prehranjevala (recimo eni jo vlivajo v vsako omako) pa ne, sploh v času nosečnosti in dojenja je ne pipnem, zaradi estrogena, kot je že ena omenila. Če že bom kdaj kaj šarila po njej, pa bom gledala da bo obvezno GMO free.
  • 0

#2030 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85878 posts

Posted 15 January 2012 - 01:36 PM

Jaz je pojem malo iz že naštetih razlogov (sploh sem začela pazit, odkar imam probleme s ščitnico), sploh glede na to, da ne jem (klavnega) mesa.
Tofuju se pač ne morem izognit, ampak res ne pretiravam z njim, jem ga recimo 2x na teden, več redko.
Sojinih jogurtom, mleka, pudingov ne jem, prav tako ne sejtana in ostalih produktov iz soje.

• 0

― V. Van Gogh

#2031 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 15 January 2012 - 09:29 PM

Sejtan ni iz soje, ampak glutena (beljakovine, ki je v psenici in drugih pravih zitih).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2032 Zoey

Zoey

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10197 posts

Posted 15 January 2012 - 10:21 PM

Banane naj ne bi shranjevali v hladilniku, ker prej izgubijo aromo in postanejo temne a ne?
  • 0

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila, 
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo. 
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene, 
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.

#2033 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85878 posts

Posted 15 January 2012 - 10:30 PM

QUOTE(Anouk @ 15. 1. 2012 - 21:29) View Post

Sejtan ni iz soje, ampak glutena (beljakovine, ki je v psenici in drugih pravih zitih).

Tega pa nisem vedela, hvala za info.

• 0

― V. Van Gogh

#2034 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 15 January 2012 - 10:31 PM

od zunaj potemnijo, ja...ampak meni so iz hladilnika boljše...pa dlje časa trajajo smile.gif
  • 0

#2035 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 15 January 2012 - 10:40 PM

Od bivšega je mama delala domač sejtan, tisti mi je bil izjemno dober.
Kupljeni je nagravžen.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#2036 Zoey

Zoey

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10197 posts

Posted 15 January 2012 - 11:33 PM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 15. 1. 2012 - 22:31) View Post

od zunaj potemnijo, ja...ampak meni so iz hladilnika boljše...pa dlje časa trajajo smile.gif

Ok, jih bom pustila not. Hvala! thumbup.gif

• 0

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila, 
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo. 
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene, 
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.

#2037 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 18 January 2012 - 12:22 PM

Freya_ me je spomnila na cornflakes, kateri vam je dober? Jaz imam rada bolj debelega, hrustljavega, te tanki so zanič. Pa sem se že tokrat nategnila, da ga sploh ne kupujem več. cry.gif
  • 0

#2038 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 18 January 2012 - 01:14 PM

Jaz sem zadnjič kupila Mercatorjevega pa mi je bil malo zažgan. Zdaj imam pa Sparovega, meni je tok božanski ! Ga pogosto grizljam med učenjem, gledanjem serij itd.

Jaz sem zadnjič kupila Mercatorjevega pa mi je bil malo zažgan. Zdaj imam pa Sparovega, meni je tok božanski ! Ga pogosto grizljam med učenjem, gledanjem serij itd.

Aja, ampak ta Sparov se mi zdi kar tanek no. Ampak vseeno super hrustlja tongue.gif
  • 0

• Guests

Posted 19 January 2012 - 05:25 AM

Sally ima prav glede soje. ermm.gif
  • 0

#2040 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 19 January 2012 - 05:32 AM

Meni je najboljši navaden generičen Mercatorjev. Ga jem kot čips smile.gif
  • 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users