Razna vprašanja glede prehranjevanja!
Posted 14 January 2012 - 12:22 PM
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 14 January 2012 - 12:23 PM
Meni so Sparovi najboljši, Hoferjevi presladki, Fructalovi pa preredki (in predragi). Ampak sem se vseh okusov naveličala, si jih po novem zjutraj mešam sama.
A Spar ima prav svoje? Koliko pa stanejo?
Nekaj čez €, 1,3, smz.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 14 January 2012 - 12:23 PM
Meni so oboji malo presladki. Ampak ni take krize, mi pašejo.
Posted 15 January 2012 - 03:10 AM
A katera ve kakšna soja se prodaja pri nas - naravna ali gensko spremenjena ali oboje? Če se to sploh da razbrati, če se ne motim ni zakonsko določeno, da morajo biti gensko spremenjeni izdelki označeni?
Sicer nisem nek paranoik glede hrane, vendar pri soji sem pa res skeptik, predvsem zato, ker naj bi bila precej kancerogena, zaradi česar so jo v nekaterih državah tudi prepovedali oz. omejili.
Posted 15 January 2012 - 08:20 AM
Se pa vsak/a odloči sam/a.
The soy isoflavone genistein and daidzein are similar to 17 beta-estradiols, but are 100,000 times weaker in estrogenic activity and are therefore weak estrogens. Although these isoflavones are weak estrogens, people who eat a lot of it can have their blood level of isoflavones as mush as 10,000 times higher than those who do not consume soy. Over time, high concentrations of isoflavones in the body can have a significant cumulative estrogenic and toxic effect, especially when they are exposed to organs that have sensitive estrogen receptors sites such as the breast, uterus, and thyroid.
Pa še:
The way soy is consumed in Asia is that it is allowed to be fermented first for a long time, from 6 months to 3 years. Only after extensive fermentation is soy being eaten as a condiment and not as a replacement for animal food. Fermented soy includes miso, tempeh, and natto and does not have the negative properties of unfermented soy. Miso is widely used as a soup base in Japan. Natto is a foul smelling fermented soybean preparation that has been consumed in Japan for over 1,000 years. Natto also has a high concentration of vitamin K2, a critical nutrient for bone building. It also has the extraordinary property of dissolving blood clots and keeping our blood vessels clear.
Modern processed soy products, including soy burgers and soy cheese are not the same as traditional Asian soy. They are by and large unfermented and include tofu and soy protein. These do not provide the same benefits as fermented soy products.
Vir: http://www.drlam.com...andestrogen.asp
Poleg tega me nihče ne bo prepričal, da je soja, ki jo pri nas dobiš v trgovini = kot soja, ki jo pridelujejo v Aziji.
Also, če malo bereš deklaracije, sojo in razne njene komponente tlačijo že skorajda v vsak izdelek, od jogurtov, namazov, kruha...
Posted 15 January 2012 - 08:25 AM
V Sparu je 0,5l 1,43€, v Hoferju pa 0,25l 0,99€.
Meni so oboji malo presladki. Ampak ni take krize, mi pašejo.
Jaz obožujem Hoferjeve; pa v Lidlu so tudi 1 evro, so mi ravno tako dobri.

---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 15 January 2012 - 09:29 AM
Zanima me, kakšno je vaše mnenje glede soje in če jo uporabljate?
Ja, sojo imam rada in jo čedalje več konzumiram. Mleka in mlečnih izdelkov ne pijem, zato pa posegam po sojinem mleku, sojinih jogurtih in pudingih. Zandnjč sem probala še neke sladice od Vaisoie in so mi bile ful všeč.
Gledam, da na embalaži piše da ne vsebuje gensko spremenjene soje (pa to itak noben izdelek skoraj več ne vsebuje). Sem tudi jaz dobila oni mail o soji, in zdi se mi bullshit.
To je moje mnenje.
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 15 January 2012 - 11:34 AM
Posted 15 January 2012 - 12:05 PM
Also, če malo bereš deklaracije, sojo in razne njene komponente tlačijo že skorajda v vsak izdelek, od jogurtov, namazov, kruha...
Recimo lecitin pridobivajo iz gensko spremenjene soje. Uporablja se kot sestavina čokolade - za piko na i, je lecitin precej drag, zato jo uporabljajo predvsem za ekološke čokolade.
Pri raznih izdelkih najdemo kot sestavino rastlinsko olje, kar je velikokrat sojina maščoba; če je sončnična to ponavadi napišejo.
Ne gre za teorijo zarote, gre pač za to, da je soja zelo dobičkonosna in zato je precej denarja namenjenega za to, da prikrivajo škodljivost in poudarjajo dobre strani soje...
Je pa res, da se lahko zanašamo vsaj na proizvode označene z GMO free, ker je pridelava teh kontrolirana od začetka do konca.
No, saj vsaka se res sama odloča, želela sem samo povprašati, kakšno je vaše stališče glede tega. Jaz zase vem, da po soji ne bom ravno posegala, nič hudega če tu in tam naletim nanjo, dokler jo konzumiraš v majhnih loličinah dvomim, da pušča posledice, da bi se z njo redno prehranjevala (recimo eni jo vlivajo v vsako omako) pa ne, sploh v času nosečnosti in dojenja je ne pipnem, zaradi estrogena, kot je že ena omenila. Če že bom kdaj kaj šarila po njej, pa bom gledala da bo obvezno GMO free.
Posted 15 January 2012 - 01:36 PM
Jaz je pojem malo iz že naštetih razlogov (sploh sem začela pazit, odkar imam probleme s ščitnico), sploh glede na to, da ne jem (klavnega) mesa.
Tofuju se pač ne morem izognit, ampak res ne pretiravam z njim, jem ga recimo 2x na teden, več redko.
Sojinih jogurtom, mleka, pudingov ne jem, prav tako ne sejtana in ostalih produktov iz soje.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 15 January 2012 - 09:29 PM
Posted 15 January 2012 - 10:21 PM
Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila,
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo.
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene,
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.
Posted 15 January 2012 - 10:31 PM

Posted 15 January 2012 - 10:40 PM
Od bivšega je mama delala domač sejtan, tisti mi je bil izjemno dober.
Kupljeni je nagravžen.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
Posted 15 January 2012 - 11:33 PM
od zunaj potemnijo, ja...ampak meni so iz hladilnika boljše...pa dlje časa trajajo

Ok, jih bom pustila not. Hvala!

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila,
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo.
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene,
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.
Posted 18 January 2012 - 12:22 PM

Posted 18 January 2012 - 01:14 PM
Jaz sem zadnjič kupila Mercatorjevega pa mi je bil malo zažgan. Zdaj imam pa Sparovega, meni je tok božanski ! Ga pogosto grizljam med učenjem, gledanjem serij itd.
Aja, ampak ta Sparov se mi zdi kar tanek no. Ampak vseeno super hrustlja

Posted 19 January 2012 - 05:25 AM

Posted 19 January 2012 - 05:32 AM

0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users