Jump to content

Photo

Vrtnarjenje - nasveti & izkušnje

• Please log in to reply
361 replies to this topic

#181 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 17 June 2015 - 12:59 PM

Špela, se strinjam z Olivijo, pomoje je preveč zalita. Tudi jaz orhideje utapljam v vodi po nekaj dni, ampak največ enkrat na tri tedne ali celo samo enkrat mesečno (ena nepretrgano cveti že leto in pol).
Svojo prvo orhidejo sem pokončala zaradi preskrbnega zalivanja. : )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#182 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 18 June 2015 - 07:43 AM

Bom nehala zalivat pa da vidimo. :D

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#183 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 18 June 2015 - 08:07 AM

Ja, naj se zemlja malo posuši.
  • 0

#184 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 23 July 2015 - 11:52 PM

Špela, kako je z rožo? : )
  • 0

#185 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 11 February 2016 - 03:27 PM

Nujno vprašanje: ali lahko notranji zeleni lončnici škoduje, če se ji doda zemljo iz vrta?

Kolegica mi je hotela narediti uslugo, ko je čuvala moje rože med mojo odsotnostjo in je eni izmed mojih prekrasno uspevajočih zelenih rož, dosula do vrha lonca zemljo direktno iz svojega vrta (v kateri so bili povrhu vseha še živi deževniki!). Hkrati jo je tudi konkretno zalila (preveč!). 

Zdaj pa je ta roža, po enem tednu, začela močno pešati, odpadajo ji listi, vsa boga je. :(

umbrella-plant-L1.jpg

Tako sem jezna, da me bo pobralo!

A je kriva zemlja ali samo to, da jo je preveč zalila? Ali oboje? Ali si lahko roža opomore ali je konec z njo? Kaj lahko še naredim (odlila sem vso odvečno vodo, po enem tednu tega, da je roža stala v njej). 

Mogoče katera ve?

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#186 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 28 February 2016 - 09:03 PM

Kako gre roži, Immortelle? Pomoje je bila samo preveč zalita in si bo opomogla.
Zemlja ponavadi nima tako drastičnega učinka na kratek rok in načeloma ni nič narobe z dodajanjem zemlje z vrta sobnim rastlinam oz. se celo priporoča mešanje.
Ampak jaz imam slabe izkušnje, ravno lansko sezono sem z vrtno zemljo prinesla tudi škodljivce (očesu komaj vidne, naselijo se na rastlini, rastlina se počasi suši). Na srečo se mi je to zgodilo z enoletnimi balkonskimi rastlinami, ki sem jih jeseni skupaj z zemljo zavrgla, posode moram pa pred naslednjo uporabo temeljito umiti in razkužiti, saj se lahko sicer škodljivci letos razmnožujejo naprej na novih rastlinah. Tečno.
  • 0

#187 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25905 posts

Posted 07 April 2016 - 10:00 AM

DIY projekt za najmlajse vrtnarje:

d0b365838160f0583850d5c4ba11ccf0.jpg

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#188 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 21 June 2016 - 06:47 PM

Kako vam letos kaj uspeva vaš vrt? Meni se je letos nekaj sfižilo in je je moj balkonski vrtiček bolj kot ne klavrn, čeprav počnem vse enako kot v prejšnjih letih. Vzklilo mi je samo par paradižnikov, ki sedaj presajeni v večje lonce nikamor ne rastejo. Miniaturne kumarice, ki so letošnja novost, pa so se skoraj vse posušile, potem ko sem sadike presadila v večje lonce. :(

• 0

#189 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 21 June 2016 - 07:05 PM

Kako gre roži, Immortelle? Pomoje je bila samo preveč zalita in si bo opomogla.
Zemlja ponavadi nima tako drastičnega učinka na kratek rok in načeloma ni nič narobe z dodajanjem zemlje z vrta sobnim rastlinam oz. se celo priporoča mešanje.
Ampak jaz imam slabe izkušnje, ravno lansko sezono sem z vrtno zemljo prinesla tudi škodljivce (očesu komaj vidne, naselijo se na rastlini, rastlina se počasi suši). Na srečo se mi je to zgodilo z enoletnimi balkonskimi rastlinami, ki sem jih jeseni skupaj z zemljo zavrgla, posode moram pa pred naslednjo uporabo temeljito umiti in razkužiti, saj se lahko sicer škodljivci letos razmnožujejo naprej na novih rastlinah. Tečno.

Si je opomogla. :) Ampak je zelo na nitki bilo vse skupaj. Mene je kar stisnilo, ko sem videla, da je v zemlji iz vrta bilo vse mogoče... od deževnikov do drugih malih žužkov. Zaenkrat ne kaže, da bi bilo v zemlji kaj takšnega, da ne bi uspevala, deževnike sem pa odstranila. :) 

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#190 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 21 June 2016 - 07:45 PM

Kalypso, jaz se borim s polži. Obupni so, še dobro, da imava do solate, arašidov, okre(a bereš to, Errol? :D) tak utor ali kako bi temu rekla in do tja še ne prilezejo.

Bojim se za pradajze, da jih plesen ne uniči. grem jutri v Kalio po ene preventivne zadevščine.

Imava pa eno posebno sorto kumar, kiwano, okus naj bi bil med banano in kivijem. Bomo videli :D

Rabarbara pa divja, ravno tako robidnice, ribez in kosmulje.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#191 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25905 posts

Posted 21 June 2016 - 08:16 PM

Meni je bil kiwano skoraj brez okusa, ko sem ga enkrat kupila (v Leclercu ali kje), pac kot kumara z velikimi semeni :D Me zanima, ce domaca proizvodnja kaj pripomore k izkusnji :)

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#192 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 21 June 2016 - 08:29 PM

Bom poročala :)

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#193 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24542 posts

Posted 22 June 2016 - 07:07 AM

Meni se je letos nekaj sfižilo in je je moj balkonski vrtiček bolj kot ne klavrn, čeprav počnem vse enako kot v prejšnjih letih.

enako!

Melisa je spodaj vsa rjava, bazilika in drobnjak sploh ne rasteta (sadike posadila pred mesecem in pol, ampak se vsaj ne sušita), medtem ko se je drobnjaku na vrtu zmešalo in je ogromen.

Edino petršilj (posejana semena) je pa velik že cca 10 cm (na balkonu celo večji, kot na vrtu). Nič mi ni jasno. Mami pravi, da je bilo za baziliko verjetno prehladno. 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#194 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 22 June 2016 - 07:33 PM

:(

Meni bazilika je posejana bazilika vsa porjavela in se posušila, ko je komajda pokukala iz zemlje. Kupljena pa zaenkrat ok uspeva, kar za rožmarin žal ne moram reči. Čisto je ubog in samo upam, da si opomore. Petršilj, ki sem ga lani spomladi posejala in je prezimil na balkonu, pa je tudi meni čisto podivjal. Vsaj nekaj uspeva. :)

• 0

#195 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25905 posts

Posted 22 June 2016 - 09:06 PM

Nama pa petrsilj letos sploh ne, rozmarin se zaenkrat drzi okej, meto je tudi nekaj napadlo (ima rahlo naluknjane liste :/), baziliko so nama kompletno polzi pojedli, tako da se zdaj z eno kasneje posejano ukvarjava in upava, da nekaj vseeno bo od nje. Nic kaj fajn otvoritev vrtnarske sezone ni bila tole letos. Feferonom (sva kupila rastlino z ze izraslimi zelenimi priveski) zaenkrat v redu kaze, upam, da se bodo zaceli kaj barvat. 

• 0

#196 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85940 posts

Posted 07 September 2016 - 05:33 PM

Če bo še koga zanimalo o vzgoji čilijev, se je foter kar razgovoril. :)

wHKDCuxe.jpg v2ilCuW7.jpg

jg6TwbQz.jpg UzD3gKBG.jpg

• 4

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#197 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16982 posts

Posted 30 November 2016 - 09:26 AM

Dobila sem božično zvezdo pa ne vem kako skrbeti za njo. :D Predvsem koliko je občutljiva, če je imam na okenski polici nad radiatorjem?

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#198 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24542 posts

Posted 30 November 2016 - 09:38 AM

rabi vodo - redno.

Za ostalo pa pojma nimam kako deluje, saj sem jih pomorila že ogromno in brez nekega posebnega recepta.
Za vse vedno skrbim enako, ene so fuč po enem tednu, druge zdržijo en mesec.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#199 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85940 posts

Posted 30 November 2016 - 01:30 PM

Meni se zdijo izjemno nezahtevne za nego, rabijo samo redno zalivanje in nekaj svetlobe. Se mi zdi, da ze z minimalno nege ostanejo nekaj mesecev.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#200 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16982 posts

Posted 29 May 2018 - 11:15 AM

Kaj uporabljate proti polžem pa da ni nevarno za mačke? Letos imamo nenormalno veliko te nadloge. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users