Jump to content

Photo

Kajenje

• Please log in to reply
201 replies to this topic

Poll: KAdilec/kadilka (137 member(s) have cast votes)

1. da (32 votes [23.36%])

Percentage of vote: 23.36%

2. ne (105 votes [76.64%])

Percentage of vote: 76.64%

Vote Guests cannot vote

#181 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26102 posts

Posted 30 June 2008 - 06:12 AM

Men gre pa ful na živce, k od fanta mami pržge zjutri cigaret v kuhni. Midva mava pa vrata odprta od sobe in potem ti cigareti v zgornji štuk prismrdijo. Bruh... bruh.gif
  • 0

#182 Bootylicious

Bootylicious

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 144 posts

Posted 30 June 2008 - 09:04 AM

Jaz ne kadim in tudi nikoli nisem probala. Se mi vonj po cigaretih kar gnusi in mi nikoli ni bilo jasno kako ljudje lahko kadijo in to vohajo. Drugače pa so v moji družbi večinoma nekadilci, tisti ki pa kadijo pa so tudi toliko dobri, da gledajo da se ne kadi v mene. No mene v glevnem cigareti motijo
  • 0

#183 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16984 posts

Posted 01 July 2008 - 08:15 AM

Podpis pod Bootylicious. Čeprav sem se odkar delam po gostilnah hočeš-nočeš morala navaditi na cigaretni dim. Tako da me zdaj ne moti več tako zelo. Najbolj sem sovražila ko smo šli kam ven in sem smrdela po cigaretih, kot če bi sama kadila.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#184 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46028 posts

Posted 28 May 2011 - 10:35 PM

Sicer ne pričakujem, da se bo kogarkoli to dotaknilo, pa vendar...

Kajenje - škodljivi učinki
Znano je, da vsebuje cigaretni dim preko 4.000 kemičnih spojin, vključujoč preko 50 znanih kancerogenih in metaboličnih strupov. Le ti se nalagajo v pljučih, prehajajo v kri ter se po krvnem obtoku prenesejo v ostale dele telesa. Omenjene spojine torej ne okvarjajo samo pljuč in dihalnega aparata, temveč tako rekoč vsako celico človeškega telesa.

Negativni učinki kajenja:

Škodljivi učinki na dihala
Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB; kronični bronhitis, emfizem). Kadilci imajo jutranji kašelj za nekaj običajnega in dostikrat trdijo, da se brez cigarete ne morejo odkašljati. Vendar je prav kronični kašelj pogosto prvi znak bolezni, ki ostane spregledana in zato nezdravljena. Težko sapo, ki se sprva pojavlja le ob naporih, kadilci pripisujejo slabi telesni pripravljenosti. Edino učinkovito zdravilo, ki ustavi napredovanje bolezni, je opustitev kajenja. Po nobeni doslej znani poti, se že nastale škode, ki jo je povzročilo kajenje, ne da popraviti. Najpogosteje se diagnoza KOPB postavi v tisti fazi, ko je bolnik že invalid. Z zdravili lahko težave samo nekoliko olajšamo, v napredovali fazi so bolniki pogosto odvisni od aparata, ki dovaja kisik.
Pljučni rak. Vsaj 8 od 10 primerov je povezanih s kajenjem. V začetku preteklega stoletja, ko kajenje še ni bila splošno razširjena razvada, je bil pljučni rak izjemno redek, tako rekoč neznana bolezen. Sedaj se starostna meja obolevanja za pljučnim rakom znižuje, zboleva vedno več žensk.
Ostale vrste raka. Kajenje je tudi glavni dejavnik tveganja za raka ustne votline in grla. Kadilci pogosteje obolevajo za rakom požiralnika, želodca in črevesja. Tudi rak sečnega mehurja in ledvic sta pogostejša pri kadilcih. Poleg tega predstavlja kajenje dejavnik tveganja za razvoj levkemij, kožnega raka, raka trebušne slinavke in raka v otroštvu.

Učinki na srčno-žilni sistem
Poviša se krvni tlak, srčna frekvenca ter iztis krvi iz srca. Zaradi povečanega dela srčne mišice se poveča poraba kisika. Zaradi vezave ogljikovega monoksida iz cigaretnega dima na hemoglobin se zmanjša kapaciteta rdečih krvničk za prenos kisika. Zviša se viskoznost krvi. Spremeni se razmerje lipidov v krvi. Poveča se koncentracija slabih lipidov (LDL) ter zmanjša koncentracija dobrih lipidov (HDL). Kajenje tako pospešuje nastajanje ateroskleroze in s tem povezanih bolezni. Vse to ima za posledico:
Koronarno obolenje. Je med največjimi povzročitelji smrtnosti pri nas. Vsak sedmi primer je povezan s kajenjem. V posebej veliki nevarnosti so ženske, ki kadijo in hkrati jemlje kontracepcijske tabletke. Možgansko kap. Tveganje pri kadilcih je dvakrat večje kot pri nekadilcih.

Učinki na spolne organe
Problemi v spolnosti. Pri kadilcih obstaja večja verjetnost kot pri nekadilcih za pojav impotence ali nezmožnost obdržati erekcijo v srednjih letih. To naj bi bila posledica okvarjanja krvnih žil v penisu zaradi kajenja. Poleg tega je pri kadilcih obeh spolov zmanjšana plodnost.
Menopavza. Pri kadilkah se v povprečju pojavi dve leti prej kot pri nekadilkah.
Rak. Kajenje predstavlja dejavnik tveganja za razvoj raka dojke, raka materničnega vratu ter prostate.

Škodljivi učinki med nosečnostjo
Ogljikov monoksid se še močneje veže z dojenčkovim hemoglobinom ter tako povzroči kronično hipoksijo zarodka (pomanjkanje preskrbe s kisikom). To pa ima za posledico upočasnjeno rast, pri živalskih modelih pa so tudi dokazali, da vpliva na razvoj možganov.
Komplikacije med nosečnostjo vključujejo krvavitve, odstop posteljice, prezgodnji porod, izvenmaternično nosečnost, spontan splav.
Dojenčki, rojeni kadilkam, imajo ponavadi manjšo porodno težo ( v povprečju za 200g). Zaradi prezgodnjega poroda ter manjše porodne teže so novoroječki dovzetnejši za razne bolezni in infekcije. Kajenje je škodljivo predvsem v 2. in 3. tromesečju nosečnosti.

Druge telesne bolezni, povezane s kajenjem
Stanja, pri katerih kajenje povzroči pogosto poslabšanje ali podaljša simptome: astma, prehlad, gripa, tuberkuloza, kronični rinitis, diabetična nevropatija, hipertireoidizem, multipla skleroza, očesni nevritis in Krohnova bolezen.
Kajenje poveča nevarnost razvoja nekaterih obolenj/stanj: nevropatija, siva mrena, psoriaza, obolenje dlesni, izguba zob, osteoporoza, rana na želodcu, periferno obolenje žil.

Ostale težave, ki jih prinaša kajenje
Kadilčev zadah, lasje, obleka, koža ter dom ima duh po tobaku. Kadilci ga seveda ne zaznajo, za nekadilce pa je običajno zelo moteč.
Kajenje prav tako vpliva na sposobnost okušanja ter voha, ki sta okrnjena.
Kajenje stane kar precej denarja.
Pri kadilcih se hitreje pojavijo gube na obrazu, zato kadilci pogosto izgledajo starejše kot so v resnici. Neredko ima kadilec pri 40 letih enako zgubano kožo kot nekadilec pri 60 letih, koža je tanjša in slabše prekrvljena.

Pasivno kajenje
S pasivnim kajenjem vdihnemo količinsko nekaj manj škodljivih snovi, vendar je dolgotrajna izpostavljenost pasivnemu kajenju dokazano škodljiva. Dostikrat so pasivnemu kajenju izpostavljeni že otroci, ki nimajo nikakršne možnosti, da bi se temu uprli. Le ti so potem bolj nagnjeni k razvoju astme ter okužb ušes, nosi in pljuč. Poleg tega je pri njih pogostejša smrt v zibelki. Na splošno tudi v šoli dosegajo slabše rezultate, predvsem na področju razumevanja in branja. V odrasli dobi je pri njih večja verjetnost razvoja pljučnega raka, KOPB ter bolezni srca in ožilja.

Približno polovica kadilcev umre zaradi s kajenjem povezanih obolenj. Pri kadilcu je pričakovana življenjska doba približno za 8 do 12 let krajša kot pri nekadilcu. Zaradi posledic kajenja umre v Sloveniji vsako leto približno 3.500 ljudi. Leta 2000 je po vsem svetu zaradi bolezni, ki so povezane s kajenjem, umrlo 4,2 milijona ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bo leta 2025 umrlo zaradi kajenja 10 milijonov ljudi. Prav zato ni presenetljivo, da je prav zdravje najpogostejši razlog, ki ga navajajo kadilci, kot vzrok za opustitev kajenja.

Avtor: Bojan Madjar, mag.farm.
Datum: julij 2006

vir: http://www.pomurske-...dex.cfm?id=2164

Se vam zdi vredno tvegat?
  • 0

#185 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 29 May 2011 - 07:18 AM

Nikakor. smile.gif Jaz poznam eno punco, ki kadi že od srednje šole, težka kadilka - in je opaziti ZELO spremembe na njeni koži in predvsem zobeh. cry.gif Resnično je grdo videti, ampak rečem ji pa nikoli nič; pa full je urejena, rada se zrihta, nohte ima urejene, MU, potem pa tisti rumeni zobje, ne vem, kako je lahko tako nečimrna glede drugih stvari, in ne glede tega.

Kakorkoli - otroci - cigareti so strup, ni vredno tvegat, ne tako, ne drugače. wink.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#186 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 29 May 2011 - 07:19 AM

Mam jaz tud dnevno 2 kadilca okrog sebe in je prav moteče. Tak kisel vonj imta, rumene zobe, pa itak po čikih smrdita non stop.

• 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#187 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 29 May 2011 - 07:32 AM

Cigareti so nekaj najbolj nagravžnega, kar je ustvarila človeška roka.
  • 0

#188 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 29 May 2011 - 10:29 AM

Meni je kajenje ful gabi. Nikoli ne bi tolerirala, če bi moj fant ali kateri družinski član kadil ... Vse smrdi ..
  • 0
Viens, reste ici!

#189 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 29 May 2011 - 10:34 AM

Za fanta štekam, amapak kaj bi pa familiji naredila? Jaz fotra že celo svoje življenje prepičujem, da naj neha, in za 10 let je res, ampak zdaj pa že kakšnih 5 let spet kadi in nimam kaj. Pa sem ga prosila, se pogovarjala z njim, mu uničevala škatle in lomila filtre stran, pač ne gre ne zlepa ne zgrda. In še vedno mu VEDNO rečem, da fulll smrdi, pa ga očitno ne gane. Nimaš pol kaj.
  • 0

After all this time?

Always.

#190 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 29 May 2011 - 10:36 AM

smile.gif

Človek se mora za to SAM odločit, drugače ne gre. Je pa tako, da eni nikoli ne nehajo, oz. o tem niti ne razmišljajo, dokler ni treba (zbolijo, ali kaj takšnega).
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#191 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 29 May 2011 - 10:37 AM

Meni tudi ni všeč. Ful mi je dobr, da fant ne kadi. Oče je nehal že 10 let nazaj, mami 1 mesec nazaj, bomo vidli, kako pa kaj. Na koži se ful pozna. Gledam mami!
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#192 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 29 May 2011 - 10:40 AM

Pri nas hvalabogu do nadaljnega ni nihče kadil (čeprav dedi in druga babi sta včasih, ampak sta že doolgo nazaj nehala), zdaj po novem je brat začel. Seveda se mu ne pusti kaditi v hiši, ampak še vedno vse smrdi, najhuje je, ko kakšno jutro pridem v kopalnico in me za dobro jutro kar butne vonj njegovih cot iz koša, ogabno.
  • 0

#193 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 29 May 2011 - 10:43 AM

Ne v moji ožji in širši in ne v fantovi familiji nihče ne kadi.
Tudi od mojih prijateljec/ ic samo ena kadi.
Aleluja for that...

aja pa ko sem s slednjo na kavi, se moram, ko pridem domov obvezno stuširat in lase oprat, ker ogabno smrdim. S tipom ki bi kadil pa ne bi mogla bit....dans ne več.
  • 0

#194 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 29 May 2011 - 10:47 AM

Jaz tudi ne (zadnji stavek).
  • 0

#195 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27432 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 29 May 2011 - 10:51 AM

Moj dedek je začel pri petih letih in kadil do 1997, ko mu je zdravnik rekel, da bo v roku nekaj tednov umrl, če ne neha - in je nehal še isti dan. Še vedno je živ, a itak ful bolan, dihalni organi so ful uničeni, pa en kup težav ima, how surprising. Meni so čiki ogabni, 3/4 razreda kadi, pol pa po odmoru pridejo nazaj v predavalnico in se povsod širijo omamne vonjave. bruh.gif Ful mi smrdi, no, prav ne morem stati z njimi zunaj na pavzi, poleg tega pa res ne vidim razloga, da bi bila pasivna kadilka, ker konec koncev, če jaz vdihnem 3 njihove čike, je isto, kot bi sama skadila enega, ful dobro, res. Aja, še boljša varianta je, ko nosečnice kadijo, in se potem čudijo, ko ima otrok tisoč in eno bolezen in težave z dihali, ma braaaavo /clap, clap/. Od družinskih prjateljev sinova žena je bila noseča in tako privleče škatlo čikov in enega za drugim začne prižigat in kadit, pa jo mama vpraša, zakaj kadi, ko pa je noseča, ona pa nonšalantno razvleče 'ja, ma meni zdej še boooolj paaaašeee' - mali ima zdaj astmo in bronhitis al kaj jaz vem kaj, neke te zadeve in sploh ne more normalno funkcionirat.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#196 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 29 May 2011 - 10:59 AM

glede nosečnic sem slišala, da je bolje za otroka, če zmanjšajo in ne naenkrat nehajo kadit, ne vem pa, kok je resnice na tem.
res je to, da se mora človek sam odločit, mam en tak primer v familiji, moj ljubi bratec. najprej sva se 'zmenila', da bi blo fajn, če bi nehal kadit, ko se preseli, valda ni ratalo, mi je še rekel, da bi z veseljem nehal, če bi lahko - ne verjamem, da je verižnemu kadilcu vsak čik užitek, to je že iber odvisnost. skadi povprečno 1 škatlo na dan. pol je zbolela mami, ga tut nič ne gane. njemu za take stvari (prenehanje kajenja, sprememba prehrane itd ... ) full manjka motivacije, enostavno se mu ne da, kar je meni zlo slab izgovor, ampak it's his life.

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#197 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 29 May 2011 - 11:14 AM

Moj fotr je tut kadil od osnovne šole naprej, pa sem ga pri njegovih 30., jaz sem jih mela pa 6, enkrat lepo prosila, naj ne kupi novih čikov, ko mu jih je zmanjkalo. Me je malo presenečeno pogledal, in jih res ni šel kupit, in 10 let ni skadil niti enega čika. Tko da očitno lahko, samo noče. In men gre to še 10x bolj na živce zdej, ko je po tolkem času spet začel.
  • 0

After all this time?

Always.

#198 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 29 May 2011 - 12:15 PM

Pri men sta drugač, ko sem bla majhna, fotr in mat oba kadila, ampak to tko -3 čike na dan. Potem je fotru ratalo brezveze in je nehal z dons na jutri.
Mami je nehala, ko je zanosil s sestro in od takrat ni nikoli več prižgala čika.
Aja pa tudi ko je bila z mano noseča ni kadila.
Pri njiju je bilo vedno bolj - da sta začela v srednji šoli, ker je blo "in" potem se je ta "in" obdržal, nikoli nista bla zasvojena, enega dne se je obema zazdelo bv in stran vržen keš in sta nehala.

Meni je prvi čik uturil bivši fant, redno nisem kadila nikoli, v srednji šoli sem se delala kul - čeprav mi nikol niso pasali in vedno smrdeli in vedno sme se pol slabo počutla. Pol je sledilo še nekaj občasnih tekom faksa, zdaj pa ne pipnem več čika da si bog.
Pa vedno, ko sem pokadila enega, sem potem pljuvala ven neko gosto sluz še ne vem kolko časa.

Tedva znanca pa tud, oba krehata - prov creepy, eden je v drugi polovici 20 drugi nekaj čez 30 se mi zdi, ampak....Ju je kdaj grozljivo poslušat, ko se smejata ali kašljata. Včasih občutek, kot da bota pljuča na mizo vrgla. blink.gif
Al pa od fanta stric (ga vidim 2× letno, zato ga nisem uvrstila v družino ;) ) groza. Ta pa še močno pije poleg. Od zob mu ni baš neki ostalo....
  • 0

#199 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 30 May 2011 - 11:42 AM

Moj fant kadi, zdaj že kakšnih 9, 10 let. Samo kajenje me ne moti. Hočem, da neha zaradi zdravja. Res nočem, da bi zaradi čikov kdaj zbolel. Že zdaj kašlja in mi je ful hudo to poslušat. Vedno ga prepričujem in govori, da saj bo nehal. Kot je Kinky rekla, mora se sam odločit, si sam želet opustit kajenje. Razno skrivanje škatlic, metanje cigaret stran, ne bi pomagalo.
Je že nekajkrat probal nehat. Največji dosežek je bil, ko predlani približno 1 mesec ni kadil. Je bil že na dobri poti. Potem pa je začel kao samo za vikend kakšnega in potem je šlo vse spet po gobe.
Jaz ga probam na lep način prepričevati. Pa govorim mu tudi, koliko denarja bi prišparal, če ne bi kadil. biggrin.gif Upam, da se bo kmalu resno spravil k odvajanju. Pa tudi v njegovi klapi ni skoraj nobenega kadilca in ne bi bil v nobeni skušnjavi.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#200 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 30 May 2011 - 11:55 AM

Jaz pa priznam, da bi mi zdaj, ko ne kadim že vrsto let (no, enega na 3 mesece niti ne štejem), motilo, če bi ob sebi imela kadilca, kot partnerja.

Imam prijateljico, ki je verižna kadilka, ampak res verižna, ko se kam peljemo z avtom, računa čez koliko metrov bo spet postanek, da si ga bo spet prižgala. laugh.gif Ima tudi eno resnejšo bolezen, slabe lase, kožo, zobe . . . pač po 15ih letih se stvari poznajo, ampak je NIČ ne odvrne od kajenja. Po mojih izkušnjah se mora vsem kadilcem nekaj resnejšega zgoditi, ali da resno zbolijo (kot posledica kajenja), in takrat odnehajo.

Z alkoholiki je isto, lahko jim groziš, daješ ultimate, skrivaš flaške, jih dobiš na laži, ampak dokler sami sebi ne priznajo, da imajo resen problem - ne prenehajo s pitjem.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users