Jump to content

Photo

Diskusije glede "cerkev vs država" in o religijah

• Please log in to reply
431 replies to this topic

#181 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 17 October 2012 - 10:00 PM

Ja itak, dvomim, da kdo zavrne kuverto.

Kuverta na kuverto - nov Audi.

Smešno mi je, da do sedaj sploh nisem razmišljala v smeri kakšen je pogreb ateista. :D

Na grmadi te sežgejo. :evilgrin:

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#182 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 18 October 2012 - 07:21 AM

:)
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#183 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 18 October 2012 - 10:04 AM

Haha.

Pa se ve dejansko kdaj pogovarjate o veri s prijatelji? Jaz v 90% raje govorim o drugih temah kot o veri, tako da me je za par ljudi res presenetilo, ko sem zvedla da so precej verni.
  • 0

#184 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 18 October 2012 - 11:35 AM

Jaz nikoli o tem ne debatiram. Vem itak kateri so verni. Imam pa samo 10 % vernih prijateljev, bi rekla.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#185 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 18 October 2012 - 04:56 PM

Jaz pa med mojimi vernimi in nevernimi prijateljicami ne vidim nobene razlike v smislu našega odnosa, da bi bil le-ta kaj drugačen...?
Kako naj bi se to sploh kazalo na zunaj in kaj točno za vas pomeni, da je nekdo veren? Da ima vse zakramente in je krstil tudi svoje otroke?
Ta vidik res ne igra nobene vloge v našem prijateljstvu. Ampak OK, jaz se itak ne najdem v vašem pisanju, nimam takega odpora do vere, niti se nimam za verno, pač sem čist indiferentna do tega.
  • 0

#186 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 18 October 2012 - 05:03 PM

Saj ni nobena napisala, da imamo z njimi drugačen odnos. Jaz imam z vsemi ljudmi enak odnos, ne glede na to, ali so verni, neverni, izhajajo iz takšnega ali drugačnega okolja ...

Z vero jaz nimam nobenih težav, me pa moti organizirana religija, del katere nikoli ne bi mogla biti. In nisem indiferentna glede tega.

Motilo bi me, če bi imela prijateljico, ki bi vero izpostavljala, o tem na veliko govorila .... ali me poskusila v kaj 'prepričati, kot bi enako imela
težavo s prijateljico, ki bi recimo pretirano govorila o nečem drugem, ali me posiljevala s čim. :)
  • 0

#187 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 18 October 2012 - 05:07 PM

No, prebrala sem, da nekatere sploh ne morejo biti prijateljice z vernimi ljudmi in to me čudi, ker jaz ne vidim razlike v odnosu z verno / neverno prijateljico.
  • 0

#188 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 18 October 2012 - 05:11 PM

No ... jaz recimo tudi dvomim, da bi bila dobra prijateljica z nekim velikim vernikom, ker bi to najbrž pomenilo, da se s to osebo razlikujeva kot dan in noč
glede določenih pogledov in življenjske filozofije.

Ampak kot sem napisala ... imam prijateljice, ki so 'verne' ( v navednicah, ker ne vem, koliko dejansko to prakticirajo), ampak to nikoli ni bila
ovira za naš odnos, ker je bila to tema, v katero se pač nikoli nismo spuščale. Kaj počnejo one v svojem prostem času v bistvu mene nima
kaj zanimati.
  • 0

#189 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17606 posts

Posted 24 October 2012 - 06:06 PM

Posted Image
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#190 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 28 October 2012 - 11:46 PM

Pomisleki: Ni milosti za levičarje
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#191 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 03 November 2012 - 01:59 AM

Posted Image
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#192 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 27 November 2012 - 08:03 PM

Posted Image
  • 0

#193 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 28 November 2012 - 09:24 AM

KLIK

Dvorec Goričane naj bi postal dom kardinala Rodeta po njegovi vrnitvi iz Vatikana. Kardinal naj bi sodeloval tudi pri prenovi, ki je stala okrog osem milijonov evrov. Trenutno je dvorec prazen, zaprt, vpleteni pa so sprti in pred tožbami na sodišču.

:huh:

Wow, in potem si še drznejo propagirati skromnost in ne vem še kaj. Da jih ni sram!!!!! Gabijo se mi.
  • 0

#194 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 02 December 2012 - 02:30 PM

Še eno vprašanje za ateistke oz. tiste manj naklonjene cerkvi oz. veri. :) Kako pa dojemate oz. praznujete božič, Marijino vnebovzetje, Veliko noč in podobne zadeve? Mislim praznujeta kaj, ali samo simbolično, kot nek dela prost dan, večerja, obdarovanje, čas ko je lahko družina skupaj?

Ali pozna katera kaj več o tem kako cerkev utemeljuje/razlaga ''naključje'', da precej pomembnih krščanskih praznikov sovpada z datumi nekdanjih poganskih ''praznikov'', verovanj, ipd.?
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#195 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 02 December 2012 - 02:43 PM

Jaz Marijinega vnebovzetja sploh ne zaznam, sploh kot da ne obstaja. Veliko noč "praznujemo", pač imamo zajtrk pa malo jajčke barvamo. Božič itak, darila, božiček. :) Nimamo pa jaslic, sem strogo proti jaslicam. Samo smrekica in kul večerja.
  • 0
Viens, reste ici!

#196 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 02 December 2012 - 02:56 PM

Isto kot Ana, le pri božiču ni daril, nosi Dedek mraz.
Božično večerjo izkoristim za kulinarično razvajanje z večerjo nad 5 hodov :D

Glede sovpadanja poganskih praznikov in krščasnkih pa kaj dosti več kot to kar si napiaala ne vem. Prilagodili so se zato, da ljudem ni bilo treba spreminajti svojih navad in se je vse prelilo. NIso pa bili to le poganski prazniki, amapk povezano tudi s spremembami, ki so astronomske npr. solsticij okoli Božiča. Tudi če pomisliš je velika noč vsakokrat na drugi dan....Jezus pa je, če je, vstal od mrtvih na nek dan.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#197 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 02 December 2012 - 03:21 PM

Ne priznavam nobenih verskih praznikov. :D :P

Doma jih nikoli nismo praznovali, pod smreko nikoli ni bilo jaslic, moram pa omeniti, da pri fantu doma praznujejo božič, in sva vabljena k njim.
Skupaj okrasimo smrekico. Grem, ker fantu veliko pomeni, pa lepo je. :)
  • 0

#198 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 02 December 2012 - 04:14 PM

Mi imamo Božička (in Miklavža), darila (odpiramo na božično jutro), božično večerjo, smrekico brez jaslic. Za veliko noč pa velikonočni zajtrk pri babi, pirhe tudi delamo, ampak to bolj zaradi otrok. Pri babi in atu po očetovi strani sem imela pa velikonočnega zajca (ata mi je priredil nekakšen lov na velikonočnega zajca in prav načrt in vse, ful dobro) in sem večja darila dobila za veliko noč, ne za božič ali celo rojstni dan. Marijino vnebovzetje=wtf. :D
  • 0

#199 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15173 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 02 December 2012 - 04:36 PM

Jaz sem hodila k verouku in na nek način 'praznujemo' - vsaj Božič. Stara starša po obeh straneh sta bila verna, moja starša sicer ne hodita v cerkev (razen ne obletnice smrti, rojstnega dne).

Velikokrat je že katera rekla, da ne dojema praznika versko, ampak bolj družinsko in tako je tudi pri nas - nihče ne gre k božični maši ali na te cerkvene obrede, imamo pa božično smreko, venček (ga jaz naredim, iz tradicije in vzdušja) in tudi jaslice - to bolj zaradi tega, ker je spet navada - plus ati ima strašno veselje s postavljanjem tega, je tak mini hobi in se izživlja - izrezbari hlevček, not namontira led lučke, naredi cel hribček in gozdič iz mahu.. :lol: Pač, ima veselje. So pa nekje v kotu, pod drevescem pa darila, odpiramo na božično jutro, večer prej imamo božično večerjo.

Za veliko noč se še zmeraj nosi hrana 'žegnat' - včasih sem pa obvezno morala it zraven k maši, zdaj ne več. Jajčka se barvajo, imam še zmeraj to veselje, otrokom se daje pisanka, včasih sem jo tudi jaz dobila, to so bila kar velika darila. Ko sem bila mala, sem tudi zmeraj snop nesla - saj je bilo zanimivo, zabavno, ati ga je naredil, jaz okrasila, on mi je pomaračno gor napiknil in sem bila čisto ponosna.

So lepi spomini, nikoli pa ne bi še enkrat tega počela.

Pri fantu so ateisti, nihče ni hodil k verouku in mu je bilo na začetku čudno, da se kakšni stvari nameni večja pozornost, recimo za božič, pri njih so samo darila, nimajo kake posebne božične hrane, tudi za miklavža se ne obdarujejo, samo za dedka mraza - evo, pri nas imamo pa miklavža pa božička, za novo leto pa ati vsakemu podari kakšno malenkost. Ok, malenkost, lani mi je zavil darilo v ogromno škatlo od sesalca in sem mislila, da dobim sesalec :D je bila pa košarica za kolo, haha :-)
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#200 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 02 December 2012 - 06:59 PM

No pri nas je podobno kot pri Oliviji. Imamo smrečko, in jaslice, ki jih naredita mami in sestra, bolj iz navade in neke tradicije kot karkoli drugega, tudi venček imamo, spet navada. Na božični večer imamo bolj obilno večerjo, drugo jutro odpiramo darila, in imamo božični zajtrk. Ampak podobno imamo za staro leto, bolj obilno večerjo. Za miklavža dbiva s sestro kakšne malenkosti, dedek mraz pri nas ne obstaja.

Za veliko noč pobarvamo jajca, zajček kao nekaj majhnega prinese, hrano nesemo žegnat, ampak to je spet bolj stara navada, oz. tradicija.

marijino vnebovzetje nismo nikoli praznovali, včasih smo imeli takrat piknike, ker je bil ravno dela prost dan in poletje, zadnje čase pa smo ponavadi itak na morju, in se sploh ne spomnim na to. :)

Isto kot Ana, le pri božiču ni daril, nosi Dedek mraz.
Božično večerjo izkoristim za kulinarično razvajanje z večerjo nad 5 hodov :D

Glede sovpadanja poganskih praznikov in krščasnkih pa kaj dosti več kot to kar si napiaala ne vem. Prilagodili so se zato, da ljudem ni bilo treba spreminajti svojih navad in se je vse prelilo. NIso pa bili to le poganski prazniki, amapk povezano tudi s spremembami, ki so astronomske npr. solsticij okoli Božiča. Tudi če pomisliš je velika noč vsakokrat na drugi dan....Jezus pa je, če je, vstal od mrtvih na nek dan.

To da so prilagodili, da so ljudje lažje sprejeli krščanstvo mi je logično. Sprašujem se kako cerkev razlaga da, božič, rojstvo kristusa, največji krščanski praznik(?) datumsko sovpada z nekim poganskim praznikom?
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users