Dokumentarci
Posted 19 October 2012 - 05:45 AM
Je pa res, da so se obesili na nekaj pričevanj in iskali luknje. Obstaja ogromno zapisov pokojnih Sonderkommandovcev, ki so jih, vedoč da bodo umrli, skrili v pločevinke in zakopali. Veliko tega so že našli, sigurno jih je pa še veliko zakopanih.
Tudi meni se tisti betonski zid, čez katerega se da preplezati zdi nepremirljiv.
Poleg tega je v eni knjigi omenjeno, da se je Kremer (ni niti približno toliko znan kot Mengele, čeprav je delal mogoče še hujše zločine) "zgražal" na dogodki, ki so se odvijali 5. 9. 42 pri "posebni akciji" v ženskem taborišču. Takrat so, po pričevanjih in zapisih, zaplinili 800 žensk, ki so jih selekcionirali iz taborišča. Sicer on ne omeni, kaj se je takat posebnega zgodilo, da je to omenil v svojem dnevniku, ker je bil priča mnogim grozotam v taborišču, še celo nadzoroval je ogromno akcij. Predvidevajo, da je moralo biti resnično grozno, da je tak človek to omenil.
Kalypso....kar se tiče vrat, po moje bolj ciljajo na tečaje kot sam les....se pravi, da če bi takšna masa pritisnila ob vrata, bi jih vrglo dol. Je pa vprašanje, kako so se obnašali umirajoči od plina. Ker vem, da ko so naredili poskus s plinom še v bunkerjih (iz tam je bilo trupla težje spraviti ven kot iz plinskih, pa je to taboriščnikom čisto lepo uspelo....brez pripomočkov), so našli trupla zvita v gmote....stran od vrat.
Hvala obema za mnenji....sta me prav pomirili. Ker tudi sama verjamem in sem bila prav prizadeta ob teh špekulacijah zato sem na vsak način hotela iskat odgovore na njihove argumente. Ker sem že naletela na klipe, ki prikazujejo taborišča kot počitnice v termah :S
Posted 19 October 2012 - 08:52 AM

Najprej naj povem, da mi ni bilo všeč, kako je dokumetarec narejen (pa še tip ima nenormalno iritirajoč glas, ko pripoveduje).
Pa še tega tipa, ki priča o taborišču (Dario) diskreditira na res 'nenavaden' način, kao ni bilo tako, tip se je zlagal ...
Pogrešala sem še kakšen vir več, kakšnega strokovnjaka, itd.
Tudi jaz verjamem v holokavst, absolutno. Sta mi pa v dokumentarcu zanimivi 2 stvari, o katerih piše tudi Ekaterina.
1. lesena vrata
2. krematoriji
Kot sem že rekla, napišem ponovno, tudi jaz verjamem v holokavst. Ampak mi je pa zanimivo pogledati tudi kakšen dokumentarec, ki
spodbija (pač uspešno ali neuspešno) določena dejstva. In mi gre po eni strani na živce, da če podvomiš glede določenih stvari (kajti
sedaj so na voljo študije, itd) si že antisemitist. Nikakor ne. Mene samo zanimajo stvari, hočem jim priti do dna.
Ampak za razliko od vas treh te teme žal še ne poznam tako zelo dobro, da bi o njej suvereno razpravljala.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 19 October 2012 - 09:21 AM
Tudi jaz nočem zanikati holokavsta...nikakor. Ampak sem pa človek, ki rad vidi obe plati. Zato so me zanimali argumenti tistih, ki trdijo, da se ni zgodil. Ali pa da se vsaj ni zgodil v takšnih razsežnostih (v to bi me bilo mogoče lažje prepričati). V glavnem, Kinky je lepo ubesedila moj namen "raziskovanja" zadeve.
Je pa res, da ta "dokumentarec" ni ravno gledljiv. Najbrž je to kakšna skrajšana različica.
(ja...nista do konca pogledali, kar je škoda, ker je ravno na koncu razprava o tem, koliko časa traja, da se kremira 1 truplo, koliko peči je bilo, koliko trupel bi lahko spravili v peč....pač poleg "vrat" še ena stvar, ki me je vznemirila)
Kinky...če te bo zanimalo, bom našla kakšnega bolj kredibilnega...se imam namen bolj poglobiti v vse, ker bi res rada našla zadovoljujoče odgovore na njihove argumente.
Kot sem že rekla. Glede na to, da sem prebrala ogromno literature na to temo, me moti, da so samo Židje tako izpostavljeni. Nikakor nočem na noben način zanikati njihovega trpljenja, ampak umirali so tudi pripadniki drugih narodnosti, kot že omenjeno, Rusi so bili pogosto podvrženi mučenju in počasni smrti, medtem ko so se nacisti želeli Židov znebiti na čim hitrejši in kar se le da "neboleč" način.
Posted 19 October 2012 - 10:55 AM
Posted 19 October 2012 - 11:10 AM
Kinky...če te bo zanimalo, bom našla kakšnega bolj kredibilnega...se imam namen bolj poglobiti v vse, ker bi res rada našla zadovoljujoče odgovore na njihove argumente.
Ja, prosim.

No, jaz sem pogledala Otroci s Petrička. Kalypso, ti s že nekaj pisala, kje je tvoj post? Iskalnik mi ga ne najde. Mrš.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Posted 19 October 2012 - 11:27 AM

Ful dober slovenski dokumentarec je še Aleksandrinke.
Posted 19 October 2012 - 11:39 AM

Aleksandrinke mi pa na tistem linku ne delajo več, si bom zloadala.
Zagotovo sem ga že omenjala: Otroci s Petrička
http://www.youtube.com/watch?v=1J3KNPNwXDQ&feature=BFa&list=PL46AE7D644E128437
Ganljiva pripoved o umazanem in bolečem delu slovenske zgodvine... Pred ogledom pa je potrebno imeti v mislih, da je to izpoved izredno travmatiziranih otrok, ki niso bili nič krivi in da obstaja še druga plat zgodbe. Čeprav ni nobenega opravičila, da so se partizani tako izživljali nad otroci, kot so se, pa pri dokumentarcu vseeno pogrešam pojasnilo od kod je prišlo vso sovraštvo, ki so ga bili deležni otroci...
Torej, ker si ga priporočila, in ker me to obdobje zgodovine zelo zanima, sem si ga ogledala.
Dokumentarec je odličen. Prikazuje boleče obdobje naše zgodovine, in predstavlja neke vrste 'madež' za partizane.
Šokantna so pričanja ljudi, ki so jih v povojnih letih oropali otroštva, staršev ... nekateri so se skozi leta uspeli otresti vseh travm,
veliki večini pa žal to ni uspelo. Težko si je predstavljati, kaj vse so ti otroci doživljali, ko so njihovi starši umirali pred njihovimi očmi,
ko so dnevno bili izpostavljeni grozotam, mučenju, prisoten je bil fizičen in psihičen teror.
In vse to se je dogajalo nedolžnim otrokom, greh katerih je bil le ta, da so njigovi starši sodelovali z okupatorjem, ali bili Nemci, itd.
Seveda se poraja vprašanje, zakaj so partizani to počeli, in res ... tega dokumentarec ne razloži, ne ponudi razlage.
Težko je na celotno situacijo gledati z našimi očmi, sedaj, kajti obdobje po vojni je bilo težko ... potrebno je iskati razlago v kontekstu
tistega časa. NIKAKOR niso dejanja partizanov opravičljiva, nikoli ne smejo biti. To se je zgodilo, in o tem je potrebno govoriti.
Zakaj pa? Zaradi močne komunistične propagande. Maščevanja. Lastne izgube med vojno .... mogoče so jim domobranci pobili družino ...
in so ves svoj gnev nekako 'kanalizirali' preko sadizma nad majhnimi in nemočnimi otroci ...
Zanima me tudi kaj je na Petričkem sedaj? Če katera pozna in ve? Kaj pa Teharje? Bi si šla rada pogledati.
Posted 19 October 2012 - 11:52 AM
Glede krematorijev malo spekuliram. Trupla, ki so ji tlacili v peci, niso bila normalna trupla, moskih in zensk, ampak shirana, kost in koza, tako, da bi se dalo vec trupel v eno pec stisniti. Ce se ne motim, tudi niso cakali, da so kosti popolnoma zoglenele oziroma razpadle, ampak pac po tavecjem, in potem novo rundo noter. Ampak to samo ugibam.z
V dokumentarcu o sojenju Nurenebrgu, so posnetki iz taborisc, kjer so zunaj jame, ki so jih taboriscniki sami kopali, noter pa grmada trupel.
Je katera ze mogoce brala knjigo Maus? Gre za zgodbo poljskega zida, ki je prezivel taborisce. Stvar je prirejena v strip in temu primerno tudi jezik in slog.
Kaj vec pa zvecer oz. Jutri.
[Napoleon]
Posted 19 October 2012 - 12:01 PM
Ta dokumenarec je tud dober: World War Two: 1942 and Hitler's Soft Underbelly. Lepo razloži vpliv britanskega imperializma na politične odločitve oz. po domače: zakaj so se Britanci udejstvovali v seveni Afriki in drugod po svetu.
http://www.bbc.co.uk...rammes/b01ndj09
Posted 20 October 2012 - 06:45 PM
Glede peči in količine trupel so pa vse izračunali. Če boš pogledala do konca, boš videla.
S tem, da še pokažejo slike prihoda (mislim da) madžarskih Židov, ki so fizično v dokaj dobrem stanju (kot odgovor na agrument, da so bila trupla lahka in bi se jih zato dalo spraviti v peči več). Čeprav to meni osebno ne pove nič....to je mogoče slika enega transporta, ki je na cilj prišel dokaj srečno. Mislim, da sem celo nekje brala nekoč, da so predvsem Žide iz zahodnih držav včasih transportirali tudi v potniških vlakih (ne bom pa trdila...mogoče se mi je v spominu kaj pomešalo). Tudi, če imajo slike ljudi iz transportov, ki fizično zdravo delujejo, to še ne pomeni, da so iz vsakega transporta prišli taki ljudje.
So pa, na žalost, izračunali da tudi pri shriranih truplih nikakor ne bi dobili v peč štiri. Komaj dva, če sem jaz prav razumela.
Pa niso kosti tolikšna težava (kosti so itak potem jetniki še zmleli, potem ko so jih pregledali in pretresli vse skozi sito, da se ne bi kaj zlata izmuznilo ali pa kakšni dragi kamni), ampak voda v telesu. Dejansko "debela" trupla gorijo hitreje in boljše kot shirana (baje je kar znano dejstvo to, ampak jaz sem to izvedela v neki knjigi, katere naslova se ne spomnim, ki jo je napisal preživeli "Sonderkommandovec" iz nekega majhnega taborišča....dejansko so nacisti imeli strokovnjake, ki so učili taboriščnike, kako naložiti trupla na grmado in pri tem porabiti čim manj lesa in goriva. točno so vedeli, da ženske gorijo boljše, da otroci gorijo boljše itd. če najdem spet knjigo, bom napisala, katera točno je).
Težava je tudi voda v truplih in voda 4 trupel v peči bi povzročila, da peč ne bi funkcionirala kot je treba.
Maus pa nisem prebrala še. Priporočam Anus Mundi. Tip je bil v prvem transportu za Auschwitz (če ne štejem čisto prvega transporta 30-ih kriminalcev iz taborišča Sachsenhausen, ki so bili izbrani kot pomoč SS, se pravi razni kapoji, blok čuvaji...itd) in je s trimestno številko preživel. Znimivo branje, ker pokaže malo drugačno perpektivo. On namreč ni bil samo številka kot ogromno ostalih, ampak je bil prominent in se je dobro znašel, brez da bi škodoval drugim.
Kinky, sem našla enega, ampak nisem še pogledala. Poročam ko bom.
Sicer bi jaz z veseljem imela temo o tem vprašanju, ampak nas je premalo, ki bi sodelovale....se mi zdi.
Prav tako o serijskih morilcih.
Ekaterina, z zadnjim odstavkom se popolnoma strinjam.
Ne morem zanikat, da se mi dobro zdi, ker se strinjaš.

Posted 20 October 2012 - 06:51 PM
Posted 26 October 2012 - 01:14 PM
Link do 1. dela:
http://www.youtube.com/watch?v=nPYoEGrFEkA
Posted 09 November 2012 - 09:16 AM
Super dokumentarni film, ki gradi na razlikovanju sex/gender in tem, kako se razmerja moci v druzbi odsevajo in reproducirajo skozi oglasevanje (narejene so tudi vzporednice z motivi na slikarskih delih iz preteklosti - zelo zanimivo!). Uvod je tako-tako, se ga lahko preskoci.
Priporocam ogled!
Posted 09 November 2012 - 07:54 PM
ॐ Be a voice, not an echo. ॐ
Posted 11 November 2012 - 09:52 PM

http://www.channel4....-true-story-w-t
Toplo priporočam. Ganljiva pripoved o udejstvovanju živali - konkretno konjev v 1. svetovni vojni. Od tega kako je britanska vojska izvedla "nabor" konjev, kakšne naloge so imeli ter nazadnje kakšna usoda jih je doletela po koncu vojne.
Posted 19 November 2012 - 07:55 PM
Consuming Kids throws desperately needed light on the practices of a relentless multi-billion dollar marketing machine that now sells kids and their parents everything from junk food and violent video games to bogus educational products and the family car. Drawing on the insights of health care professionals, children's advocates, and industry insiders, the film focuses on the explosive growth of child marketing in the wake of deregulation, showing how youth marketers have used the latest advances in psychology, anthropology, and neuroscience to transform American children into one of the most powerful and profitable consumer demographics in the world. Consuming Kids pushes back against the wholesale commercialization of childhood, raising urgent questions about the ethics of children's marketing and its impact on the health and well-being of kids.
Posted 20 November 2012 - 10:51 AM
ॐ Be a voice, not an echo. ॐ
Posted 21 November 2012 - 08:56 AM
Consuming kids: Commercialization of Childhood (2008)
fantastičen domunetarec. Saj se vsi tega zavedamo, ampak ko ti nekdo v eni uri pove vse možne vplive na nas in na otroke, si res šokiran!
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 21 November 2012 - 09:27 AM
Vsakič obdelajo zgodovino enega mesta (St. Petersburg, Volgograd, Moskva):
http://www.saxonia-e...-schicksal.html
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 21 November 2012 - 09:52 AM
fantastičen domunetarec. Saj se vsi tega zavedamo, ampak ko ti nekdo v eni uri pove vse možne vplive na nas in na otroke, si res šokiran!
Ja, mene je res sokiralo, kako organizirano in specializirano je dogajanje 'za zastori', in kako starsem preracunljivo otezujejo vzgajanje otrok. Sem se vprasala, ce si res zelim se sama kaksnega otroka na ta svet spravit :/
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users