Jump to content

Photo

Iskanje zaposlitve

• Please log in to reply
1076 replies to this topic

#181 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 28 September 2012 - 11:34 PM

Aja hmm, okej. Bom pa res preverila :)
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#182 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23288 posts

Posted 29 September 2012 - 03:09 PM

Sarah, preberi si na strani zavoda za zaposlovanje. V bazo iskalcev zaposlitve se lahko vpišeš, če imaš status študenta/dijaka ali pa če si zaposlena in je tvoja zaposlitev ogrožena (obstaja verjetnost, da boš izgubila službo), v bazo brezposelnih oseb pa se vpiše, če nimaš statusa in nisi zaposlena. V obeh primerih lahko dobivaš socialno. Lahko pa se samo prijaviš na zavod za zaposlovanje in ne dobivaš socialne. Če si prijavljena na zavodu in prejemaš denarno socialno pomoč, ti CSD plačuje obvezno IN dodatno zdr. zavarovanje. Če pa ne dobivaš socialne, pa ti CSD plačuje samo obvezno zdr. zavarovanje. Če si prijavljena v bazo brezposelnih oseb, moraš aktivno iskati zaposlitev - pošiljat prošnje, dobiš svetovalca na zavodu, moraš hodit na tiste sestanke itd. Če pa si v bazi iskalcev zaposlitve, pa mislim, da ti ni treba pošiljat prošenj in tega.
Denarne socialne pomoči tebi ne bo treba vračati, vračali jo bodo lahko tvoji dediči. Tako socialno kot tudi plačevanje samo obveznega zdr. zavarovanja pa ti seveda odobrijo, če nimaš na računu preveč denarja.

Jaz sem tudi zdaj brez statusa in pišem diplomo, ampak zaenkrat nisem zaprosila za denarno soc. pomoč. So starši panični, da bo treba kaj vračati in sta mi rekla, naj se ne prijavljam. CSD mi tako plačuje samo obv. zdr. zavarovanje.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#183 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 29 September 2012 - 03:11 PM

Hvala marmelada, a pa veš morda kateri so tisti primeri v katerih bi jaz morala vračat? Ko dobiš službo moraš vračat, ali ne?
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#184 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23288 posts

Posted 29 September 2012 - 03:22 PM

Ne, ni ti treba vračat, ko dobiš službo. Vračajo samo tvoji dediči in sicer tako, da se skupni znesek denarne pomoči, ki si jo ti prejela (brez obresti), odšteje od vrednosti zapuščine. Ne poznam zadev tako podrobno, ampak to se je začelo šele pred kratkim izvajati in niti ne vem, če se to v vseh primerih izvaja in vprašanje, kako sploh bo, ko bomo mi umrli.
Pred meseci sem vprašala uslužbenko na CSD, kako je zdaj s tem vračanjem in ali vračajo naši dediči, ali lahko tudi mi. Je rekla, da za zdaj nam, ki bi dobivali denarno soc. pomoč niti ni omogočeno, da bi vrnili, ko bi dobili službo recimo, da pa se bo baje v bližnji prihodnosti dalo, da boš ti sam vrnil, tako da tvojim dedičem ne bo treba.

Ne vem no...jaz sem se mislila prijavit, pa me je potem mama prepričala v nasprotno in mi je rekla, da mi raje ona da nekaj malega denarja. Saj če bo po sreči, bom mogoče v roku nekaj mesecev dobila službo, do takrat pa bom pač malo potrpela. Ampak s službami je zdaj stanje porazno in če v roku pol leta ne bom česa našla, se bom pač prijavila tudi za socialno.
  • 0

#185 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 29 September 2012 - 03:27 PM

Aja tako je, zanimivo :) Kaj pa če nimaš dedičev :lol:

No kakorkoli, jaz sem rekla da bom poskusila tudi čez mejo malo pogledat za službo, če ne pa se bom kar prijavila pomoje.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#186 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23288 posts

Posted 29 September 2012 - 03:31 PM

Če nimaš niti otrok, niti bratov in sester ali kakšnih drugih bližnjih sorodnikov, ki bi bili po tvoji smrti še živi ti je najbrž vseeno, če dobi nek daljni sorodnik vračilo na grbo. :lol:
  • 0

#187 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 29 September 2012 - 03:35 PM

:lol:
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#188 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 29 September 2012 - 08:48 PM

V bazo iskalcev zaposlitve se lahko vpišeš, če imaš status študenta/dijaka ali pa če si zaposlena in je tvoja zaposlitev ogrožena (obstaja verjetnost, da boš izgubila službo), v bazo brezposelnih oseb pa se vpiše, če nimaš statusa in nisi zaposlena. V obeh primerih lahko dobivaš socialno.

To je tko mal po kmečko napisano - ne dobivaš socialne v obeh primerih, v enem primeru dobivaš denarno nadomestilo, v drugem pa denarno socialno pomoč.
Pa v bazo iskalcev zaposlitve se lahko vpiše, če je imela prej že delovno razmerje.
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#189 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23288 posts

Posted 29 September 2012 - 09:31 PM

Denarno nadomestilo dobivaš, če ti je prenehalo delovno razmerje brez tvoje krivde in brez tvoje volje, kako dolgo ga dobivaš, pa je odvisno od tega koliko časa je trajalo delovno razmerje, oziroma so izpolnjeni še drugi pogoji. Za prijavo v bazo iskalcev zaposlitve pa ni njuno, da si bil prej že zaposlen. http://www.ess.gov.s...ezposelne_osebe Denarna socialna pomoč pa se dobiva, če nimaš dovolj sredstev za preživljanje. Moraš pa biti prijavljen na Zavodu za zaposlovanje, ni važno, ali v evidenco brezposelnih oseb ali v evidenco iskalcev zaposlitve.

Aja, Sarah, vprašala si, če bi ti morala vrniti denarno soc. pomoč. Sem pozabila dopisat, da bi jo ti morala vrniti le v primeru, če bi bilo ugotovljeno, da si jo neupravičeno prejela, sicer pa ne. Na tem linku je lepo opisano. http://csd-slovenija...-socialna-pomoc
  • 0

#190 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 29 September 2012 - 09:33 PM

Hvala še enkrat.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#191 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23288 posts

Posted 29 September 2012 - 09:33 PM

Ni problema. :)
  • 0

#192 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 29 September 2012 - 10:02 PM

Aha, Marmelada, a tako? Hvala!
Ampak, če gledava Sarahin primer, ona ne more v bazo iskalcev saj ne izpolnjuje pogojev napisanih v alinejah!

• 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#193 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23288 posts

Posted 29 September 2012 - 11:59 PM

Ja tako je, Sarah bi se morala vpisat v bazo brezposelnih oseb in potem pri CSD zaprositi za denarno soc. pomoč.:)
  • 0

#194 *missy*

*missy*

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 444 posts

Posted 30 September 2012 - 12:13 PM

Moj bratranec je bil na Zavodu in je prejemal soc.denarno pomoč. Ko se je pa zaposlil, so mu trgali od plače ta znesek. Je pa res, da ne vem, če je dal soglasje, kmečka pamet mi pravi, da je zih dal soglasje, ni to davčna, da se ti usedejo na račun.
  • 0

#195 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23288 posts

Posted 30 September 2012 - 02:14 PM

Pomoje je šlo za vračanje zaradi neupravičenega prejemanja soc. pomoči. Ti recimo dobivaš soc. pomoč, v tem času pa dobiš službo in prejemaš plačo, pa tega ne sporočiš CSD-ju v roku 8 dni ali koliko že. V tem primeru seveda nisi več upravičen do soc. pomoči in jo moraš vrniti.
  • 0

#196 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 01 October 2012 - 08:31 AM

Če nimaš niti otrok, niti bratov in sester ali kakšnih drugih bližnjih sorodnikov, ki bi bili po tvoji smrti še živi ti je najbrž vseeno, če dobi nek daljni sorodnik vračilo na grbo. :lol:

pa od kje ideja, da kdor koli dobi karkoli na grbo. To gre iz tvoje dediščine in se vrača samo do višine tvoje dediščine. Kar pomeni, da če bi xy podedoval npr. 100.000€ (ali v stanovanju, hiši, delnicah, ...), se od teh 100.000 odšteje znesek pomoči. V primeru pa, da želiš zadržati hišo, stanovanje, delnice...., pa vrneš "iz svojega žepa".
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#197 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 01 October 2012 - 10:57 AM

A se tut starši, eventuelno, lahko štejejo sem kot dediči?
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#198 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 01 October 2012 - 11:13 AM

seveda, če nimaš potomcev, dedujejo starši/bratje in sestre. Če ni njih, gre pa nazaj na tete/bratrance ,...
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#199 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 01 October 2012 - 11:16 AM

Razumem, hvala.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#200 *missy*

*missy*

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 444 posts

Posted 01 October 2012 - 12:39 PM

pa od kje ideja, da kdor koli dobi karkoli na grbo. To gre iz tvoje dediščine in se vrača samo do višine tvoje dediščine. Kar pomeni, da če bi xy podedoval npr. 100.000€ (ali v stanovanju, hiši, delnicah, ...), se od teh 100.000 odšteje znesek pomoči. V primeru pa, da želiš zadržati hišo, stanovanje, delnice...., pa vrneš "iz svojega žepa".

Ja kaj pa je to, kot pa da rečeš temu, da dobiš na grbo. Vseeno moraš vrniti, čeprav iz podedovanega. Konec koncev boš imel manjšo dediščino na račun socialne. Meni to ustreza definiciji: socialna na grbi :D nekje se ti bo pokazal ta odtegljaj- na svojem,lastnem računu ali na podedovanemu(če pogledaš z druge strani, mnogo ljudi,ki podedujejo dediščino,jo je tudi soustvarjalo. Ok, ne rečem, da nekomu starši zgodaj umrejo in ta podeduje pri mladih letih. Mnogo pa jih je takih, ki so skupaj s starši opremljali hiše, povzdignili podjetja, dajali staršem denar za fasado,itd.)
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users