Debate, članki, hrana za možgane
Posted 26 January 2012 - 08:51 PM
Mislim, da bi jih morali vrniti državam.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 26 January 2012 - 08:59 PM
On pravi, da so predmeti, ki so recimo pri nas(govorim za Narodni muzej Slovenije) in so prišle preko konzulov habsburške monarhije bili kupljeni. Obstajala je ogromna trgovina z antičnimi ostalinami in s tem so te države bogato služile. On pravi, da so to dokazane zadeve in obstajajo računi. Kar se njega tiče, mu zaupam in vem, da ne trdi nečesa kar ne pozna.
On tudi pravi, da so se tudi v ostalih državah dogajale takšne kupčije, ni pa rekel da bi se to dogajalo ravno povsod in vedno. Na faksu so nam rekli da bi bil recimo kakšen British museum potem praktično prazen....
Jaz osebno ne bi bila za pavšalna vračanja. Bi bilo potrebno vseeno pokazati, da je bila zadeva ukradena, ne kupljena. V drugi točki pa to kar je Coco omenila-da imajo za predmete primerne razmere in, da so razstavljene da si jih ljudje lahko ogledajo. Tendenca danes je, da če nimaš prostora, da predmete razstaviš, da jih posodiš kateri drugi kulturni ustanovi. Z vsemi pogodbami in pogoji, seveda.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 27 January 2012 - 10:31 AM
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 27 January 2012 - 10:41 AM
Potem bi morali marsikaj razveljaviti.
Etična zadeva je pa druga stvar, popolnoma

Glede tega da so šle prodaje mimo dovoljenja države pa mi je sodelavec rekel, da so bili v Egiptu pooblaščeni s strani vladarja.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 27 January 2012 - 10:51 AM

ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 27 January 2012 - 11:02 AM

Se pa strinjam s tabo, saj sem napisala da z etičnega vidika zagovarjam.
Posted 27 January 2012 - 11:19 AM
Tako da se zdaj tudi s tem mnenjem kar strinjam.
Bo pa težko priti do dna kaj je prav in kaj ne.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 27 January 2012 - 11:34 AM
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 07 February 2012 - 10:01 AM
KLIK
Komisija RS za medicinsko etiko nam je poslala daljši odgovor, iz katerega povzemamo njeno načelno mnenje, "da je ritualna cirkumcizija dečkov zaradi religioznih razlogov v naši državi zaradi pravnih in etičnih razlogov nesprejemljiva in je zdravniki ne bi smeli opravljati." Poleg nesprejemljivosti cirkumcizije z etičnega stališča pa Komisija še poudarja, da je nesprejemljivo tudi, da se že opravljeni poseg v zdravstveni dokumentaciji lažno prikazuje kot medicinsko indiciran. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije smo zaprosili za podatke glede plačevanja cirkumcizije (letno število posegov, cena storitve) ter kako je vprašanje plačila urejeno, če poseg ni zdravstveno indiciran, ampak je opravljen le na željo posameznika oziroma njegovih zakonitih zastopnikov. Zavod nam je odgovoril, da ne razpolaga s podatki o letnem številu posegov, cena storitve, ki jo zavod plača izvajalcu zdravstvene dejavnosti pa je 34,88 EUR. Kadar poseg ni medicinsko indiciran, storitev ni plačana iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zato mora poseg plačati pacient oziroma njegovi zastopniki.
Če pa cirkumcizija otroka ni zdravstveno indicirana, temveč je le posledica prepričanja njegovih staršev (verskega ali drugačnega), takšen poseg nima zakonske podlage. Pri tem niti ni bistveno, ali je otrok posegu izrecno nasprotoval. Poseg v telesno integriteto otroka zgolj zaradi želje njegovih zakonitih zastopnikov ali skrbnikov zato pomeni nedopusten poseg v njegovo telo in ima po našem prepričanju tudi znake kaznivega ravnanja.
Kakšno mnenje?
Stališče varuhinje do obrezovanja razburilo muslimane v Sloveniji
KLIK 2
Jaz se strinjam s tem, da je to kršitev otrokovih pravic.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Posted 07 February 2012 - 10:17 AM
Posted 07 February 2012 - 10:31 AM
Posted 07 February 2012 - 10:34 AM
Pablo Picasso
Posted 07 February 2012 - 10:48 AM
Posted 07 February 2012 - 10:57 AM
'Poseg v telesno integriteto otroka zgolj zaradi želje njegovih zakonitih zastopnikov ali skrbnikov zato pomeni nedopusten poseg v njegovo telo in ima po našem prepričanju tudi znake kaznivega ravnanja...
Potem pa bodimo do vseh enaki in kot kaznivo ravnanje vzemimo tudi delanje lukenj v ušesa nepolnoletnih, ki veselo nosijo uhančke.'
Kaj pa na to porecete? Jaz sem razmisljala o tem ze lep cas nazaj, ko sem izvedela, da je ena znanka svojim otrokom (nekaj let starim) sama luknjala usesa doma z iglo in sem prisla do zakljucka, da tudi v zlatarni v piercing centru to ne bi bilo kaj hudo drugace - 'vsebinsko' gledano. Tako da osebno otrokom gotovo ne bi sla delat lukenj, lastorocno ali 'sponzorsko'.
Posted 07 February 2012 - 10:58 AM
K članku pa nimam kaj dodat, razen tega, da ena bela plomba stane približno tolko kot obrezovanje.

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 07 February 2012 - 11:07 AM
Posted 07 February 2012 - 11:09 AM
Pa tudi jaz tega ne bi ravno tlačila v isti koš.
Posted 07 February 2012 - 11:18 AM

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 07 February 2012 - 12:08 PM
Argumeni islamske skupnosti nikakor ne vzdržijo..."obrezovanje nikjer na svetu opredeljeno kot nasilje"...wtf?? očitno je, če ne sploh ne bi razpredali o tem
In če tisti zdravstveni razlogi vzdržijo in če so resnični, potem ni treba obrezovat tako majhnih otrok, ker itak niso spolno dejavni...Ko pa enkrat postanejo spolno dejavni in jih skrbijo spolno prenosljive bolezni, takrat pa so že dovolj stari, da se sami odločijo za poseg.
Torej, za moje pojme je to kršenje otrokovih pravic
Posted 09 February 2012 - 09:20 AM
Kar se pa uhanov tiče, sem pa zelo zelo proti. In moja vsaj do 10 leta sigurno ne bo imela lukenj, saj mi je to full grdo na majhnem otroku - takoj za živo rdečim lakom na par letni punčki. Ampak to je verjetno bolj moje razmišljanje saj uhanov ne nosim že 15 let, lak pa uporabljam samo prozoren (če že).
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users