Jump to content

Photo

Kako šparate in kje živite?

• Please log in to reply
553 replies to this topic

#181 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17282 posts

Posted 11 April 2019 - 12:19 PM

No tu je spletna tudi zraven. Ne vem, M. Se mi zdi, da je bila neka ugodnost takrat za vse to pa se 15€ je dobil vsak, ki je novega pripeljal. Smo vsi zasluzili :)
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#182 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6706 posts

Posted 11 April 2019 - 03:54 PM

Midva sva oba na Delavski hranilnici. Trenutno imava kar precej privarčevanega, ker bova rabila za hišo. Drugače pa nimava nobenih posebnih varčevalnih računov, moj sploh ima večino denarja doma v gotovini. Meni se s temi bankami tudi ne da preveč ukvarjat. Otroka tudi nimata bančnega računa. Moja sestra ima večino denarja v bančnem sefu. Ampak pač je še od dodatnega zaslužka poleg plače.
  • 0

#183 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 11 April 2019 - 08:18 PM

Midva imava vsak zase podobno zavarovanje kot Kami in varčevalni račun na banki.
Jaz imam odprta dva transakcijska računa, enega za sprotno porabo, drugega za viške od plače (porabimo za dopust ipd.).
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#184 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3358 posts

Posted 12 April 2019 - 06:27 AM

Nič ni določeno, kakšni morajo biti pologi, edino vsak priliv (nakazilo) mora ležat gor vsaj 30 dni, ja.

Enako pri nama, zadnje nakazilo mora odležat vse ostalo lahko dvigneva če bi rabila in ni nič časovno omejeno
  • 0
Dance...when everything is falling apart, and you have nowhere to go, just turn on the music and let you feelings flow

#185 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 23 April 2019 - 10:04 PM

Jaz nimam veliko pojma o varčevanjih. Imam samo trr, nič drugega. Ves denar imam tam in nimam problemov s tem, da bi se bala, da bom zapravila. Kolikor sem gledala varčevanja in depozite pri svoji banki, so obresti itak tako nizke, da tudi če bi dal vezat nekaj tisoč evrov, so obresti par centov ali evrov? Življenjskega zavarovanja tudi nimam zaenkrat. Ker sem javna uslužbenka edino delodajalec zame mesečno vplačuje na Modro zavarovalnico.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#186 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 23 April 2019 - 10:08 PM

Zato ker so obresti prakticno nične, sva midva za del denarja od K kupila delnice od firme in tako bova pridobila vsaj nekaj dividend letno. Upam, da bova znala ocenit, kdaj bo pravi čas za prodajo, če slučajno gre kaj narobe. Prodaš jih pa prakticno kadarkoli lahko (je kar dolga cakalna vrsta za odkup, midva sva cakala eno leto).
  • 0

#187 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 23 April 2019 - 11:09 PM

Točno ja, jaz imam tudi nekaj delnic Petrola in Krke, mi je žal, da zaenkrat ne več (ko sem bila še otrok, sta jih starša zamenjala za one "državne certifikate", ali kaj je že bilo tisto), se mi zdi ugodna naložba.
  • 0

#188 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 24 April 2019 - 10:11 AM

Evo za delnice pa bi se mogoče odločila. :)
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#189 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 28 August 2019 - 10:08 AM

Bom tukaj nalepila nekaj nasvetov, ki sem jih prejela s strani Ane Vezovišek, ko sem se prijavila na njen finančni izziv (kolikor mi bo čas dopuščal :-) )

Prvi izziv: ta teden poizkusite plačevati le z gotovino; pozabite na debetno kartico in še bolj na kreditno kartico, če jo slučajno uporabljate in to za cel teden. 

V kolikor pri sebi nimate gotovine (kot večina), pojdite še danes na bankomat in dvignite toliko, kolikor potrebujete do konca tega tedna.

Najbrž boste morali malo preračunati, kaj vse vas še čaka ta teden. Ne bo lahko, bo pa gotovo drugačna izkušnja kot jo ima večina ljudi.  

Kot prvo boste dokazano zapravili manj in kot drugo boste prešli na načrtovanje - kar je danes prava redkost.

• 0

#190 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15173 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 28 August 2019 - 04:55 PM

O kul! :) 

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#191 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18460 posts

Posted 28 August 2019 - 08:36 PM

Js imam pri sebi denarja le za kofe in za drobnjarije v trgovini, recimo za kruh, pa za na tržnico. S kreditno kartico plačujem večje nakupe, ker jih lahko po potrebi razdelim na obroke. S plačilno plačujem pa špecerijo. Ko sem ukinil kreditne, mi je vsota na računu poskočila.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#192 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 28 August 2019 - 08:44 PM

No jaz kreditno uporabim za kakšen spletni nakup, običajno parkrat na leto plačam kakšno akcijo preko kuponov in tudi jaz koristim nakup na obroke. Drugače pa ni v uporabi.
Sem pa prejšnji teden res ob plačevanju z gotovino in razporejanju te vsote imela veliko boljši pregled na denarjem in sem v vsakem trenutku vedela, koliko še imam tako na računu kot v denarnici.
Pa mene razne akcije po trgovinah vedno manj zanimajo in jih ne koristim. Na tak način kupujem manj stvari, posledično manj zapravim in to že kar nekaj časa. Ne kupim zdej praška zato, ker je v akciji, imam ga pa doma še celo vrečo, na primer.
Stvari ne kupujem na zalogo, ampak po potrebi, takrat pa grem potem v Spar, Mercator ali Tuš s kuponom za 25% popusta in nabavim. Ti kuponi so mi všeč.
  • 0

#193 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 28 August 2019 - 09:01 PM

Midva sva pa začela kupovat določene izdelke, ki so trajni (ali pa je rok trajanja precejšen) na zalogo, ko so ravno v akciji. Recimo kokosovo mleko, pralni prašek, bazilikin pesto. Ker itak veva, da te stvari uporabljava vsak teden in jih potem ni treba ob tedenskem nakupu tovorit s kolesom domov. Kuponi mi grejo pa na živce, nekako mi niso v sistemu in jih iz inata ignoriram (tudi reklamam na dom sva se kmalu odrekla iz tega razloga). Tisto kartico zvestobe/ugodnosti se poskeniram iz aplikacije na telefonu, ostalo pa ...

Plačujeva pa bolj kot ne vse s kartico, zdaj iz skupnega računa, in v aplikaciji na telefonu sproti vidim, kaj se dogaja. Definitivno nisva podvržena nekim impulzivnim nakupom in izdatkom, tako da so zneski vsak teden pricakovani in približno enaki.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#194 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 29 August 2019 - 07:48 AM

Nadaljevanje:

*drugi izziv je s področja varčevanja. Torej področja, ki marsikomu dela preglavice. Ste pripravljeni? 

Danes pojdite na bankomat in iz svojega računa dvignite 20 evrov. Ta denar potem dajte v svojo denarnico - v prav poseben predalček. Torej ne v tisti del, kjer imate ostalo gotovino s katero plačujete, temveč v skriti del, na katerega bi bilo najbolje, da kar pozabite. S tem boste imeli vedno neko malo skrito rezervo in tudi občutek, da imate nekaj denarja viška bo prav prišel.

*tretji izziv je zelo pomemben, saj pri svojem svetovanju vedno znova ugotavljam, da ljudem manjkajo cilji. Prav neverjetno je, kako lahko nekateri živijo brez ciljev! Jih vi imate? Močno upam da in da le-ti niso zapisani le v vaši glavi.

Danes (in ne jutri, ko boste manj utrujeni ali pa boste imeli več časa) napišite tri cilje:
- en kratkoročni cilj (znotraj enega leta)
- en srednjeročni (od 3 do 5 let) in
- en dolgoročni cilj (nad 5 let).

Te cilje čimbolj vizualizirajte in jih natančno opredelite (kdaj, kako, zakaj, koliko ...) in jih po možnosti opremite s sličicami. In kar sledi je, da si jih postavite na vidno mesto in začnete izvajati aktivnosti, ki vas bodo popeljale proti tem ciljem.

• 0

#195 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 29 August 2019 - 08:52 AM

M super, se priporočam, da prilepiš še ostale izzive. :)

Jaz razmišljam oz poskušam uredit svoje finance, malo testiram na kak način mi bo vodenje šlo najbolje, ker me precej nervira to plačevanje najemnine. Tako da kaki nasveti oz izzivi vedno prav pridejo.

Za mini varčevanje imam doma šparovček, ki ga ne moreš odpret (kot konzervo) in dnevno oz ko se spomnim vržem noter 2€. Se mi zdi, da je to znesek, ki ga na dnevni ravni ne pogrešaš pretirano, na daljši rok pa se kar precej nabere. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#196 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 29 August 2019 - 11:44 AM

Od moje sodelavke družina je leto in pol metala 2€ kovance v šparovček. Letos so šli na Gardsko jezero za 5 dni in v Gardaland za 5 oseb s tem denarjem. Fajn, a ni? :)

Midva šparava vsak mesec. Zanimivo je, da manj kot bi lahko. Je pa res, da sva imela precej stroškov(majhen del fasade, izolacija 1 sobe z novim knaufom, talne obloge v 1 sobi, klima, 2x pralni stroj). Pozna se, da ima mož sedaj višjo plačo.

Midva ima sicer nekaj prihranjenega, ampak načrtujeva selitev enkrat, pa glede na to koliko km dela vsak dan, bo treba avto menjat prej, kot sva ga do sedaj.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#197 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 29 August 2019 - 12:00 PM

jaz v bistvu zdaj vidim, s koliko več denarja sem razpolagala pred otrokom in bi lahko to imela recimo prišparano, pa pač nisem bila tako  disciplinirana. Če ne drugega, je to v povprečju 170 € mesečno, koliko zadnja 4 leta plačujem vrtec.

• 0

#198 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 29 August 2019 - 01:47 PM

Zanimivo ja, kako lahko z majhnimi spremembami dosežeš marsikaj. 👍
  • 0

#199 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 29 August 2019 - 02:04 PM

Meni so pa ti nasveti že nekako znani, jih po defaultu rabim :D No razen tega z dolgoročnimi cilji.
Je pa vedno tako, da z manj denarja kot razpolagaš, bolj racionalno ga porabljaš, ker si v to tudi prisiljen. Kar pa ful prav pride za čase, ko imaš denarja več.

Meni je super uporabna tudi Toshl aplikacija. Predenj sem jo začela uporabljat, je denar kar nekako šel in mi sploh ni bilo jasno, kam.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#200 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 29 August 2019 - 02:37 PM

Meni je najbolje, da si pri placi takoj dam doreceno vsoto na varcevalnega, z ostalim pa razpolagam po "mili volji".

Torej varcujem, ampak nimam obcutka, da gledam na vsak cent z namenom varcevanja. To mi je najbolj spotoma.

Meni se to zbiranje kovancev itd. zdi brezvezno, ce potem to porabis za eno zadevo, ki bi jo moral nekako iz tekocih dohodkov kupiti.. Meni je varcevanje denar, ki gre/bo sel za nepremicnino ali v skrajni sili za avto, ampak to upam, da imava za nadaljnjih nekaj let urejeno. Torej nakupe, kot so pralni stroj itd., poskusava kupiti uz vsote, ki nama ostane na racunu ali pa takrat ze vzameva to v zakup in dava malenkost manj na varcevalnega.

Kupujem pa na zalogo v akcijah.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users