Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#181 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 22 December 2006 - 01:42 AM

... pa orecke. jp jp.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#182 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 22 December 2006 - 07:38 AM

Zakaj morajo take teme vedno prerasti v neko vsesplošno prepričevanje in prepir?

Kaj me moti? Pri vegetarijancih predvsem to, da se imajo za "pametnejše", bolj osveščene in še kaj. In njihovi trapasti klavniški filmi. Pred časom sem pri kolegu gledala eno revijo, ki jo izdajajo vegetarijanci. in je bila skrajno ogabno. polno nekih zaklanih živali, kri in podobno. A morajo to izdajati? Če imajo društvo, naj izdajo revijo, v kateri so slike zelenjave. Pa naj pišejo, kako jo gojiti, kakšne vitamine vsebuje in podobno. Nasveti in ne tisto sranje od zastraševanja, krvi, zgražanja in podobno.

In kaj me moti na drugi strani? To, da se lotijo pisanja o tem, kako tudi rastlina trpi, ko jo utrgamo. Skrajno neumno. In kako je meso zdravo in kako so vegetarijanci neumni, ker jim ziher manjka kakšen mineral, ki vpliva na pamet (nekaj podobnega sem slišala od enega znanca, ki si misli, da so vsi vegetarijanci popolnoma usekani).

A je vse to potrebno? Živi in pusti živeti.

• 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#183 Hsul

Hsul

Modern Love

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1647 posts

Posted 22 December 2006 - 09:15 AM

Ljudje zagovarjajo svoje prehranjevalne navade, ker se pač hočejo prepričevat da to kar oni delajo je prav, torej da pač oni ne delajo narobe.

Jaz jem zelo malo mesa, klobas pa tega sranja pa nič, razen kake domače zadeve. Mene sploh ne moti ne ena ne druga stran, ampak vse strastnim mesojedcem pa vedno svetujem, da če že tako radi jejo meso, naj tudi sami vsaj enkrat zakoljejo žival, katere meso jejo. Če bodo to storili, pol so pravimesojedci. Jaz tudi ne zakoljem živali katere meso pojem in se s tem pridružujem moderni potrošniški družbi, jebi ga.
Samo da ne bo slučajno kot en primer, ki sem ga nekje prebral, da so eno srednješolko vprašali, če ve od kod pride meso, pa je rekla da iz trgovine. Jesus Crist!!!!???
  • 0
Moj cheap-healthy-cooking blog

Evey Hammond: Who are you?
V: Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask.
Evey Hammond: Well I can see that.
V: Of course you can. I'm not questioning your powers of observation I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is.

#184 sajk

sajk

Nebodigatreba :)

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts
  • Interests:Motorizem, fitness, tek, strelstvo, čedne forumašice :D itd.

Posted 22 December 2006 - 09:27 AM

Saj mene vegetarjanci nič ne motijo (kaj bi me - bo manjša možnost da mi pred nosom zmanjka piščančjih filejev devil.gif), ampak če preberem da smo ogabni in rahlo neumni in tako naprej, si seveda ustvarim neko mnenje in z veseljem kaj nazaj napišem. cool.gif
  • 0

#185 URŠKA

URŠKA

Wind-addict kitesurfer

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 7203 posts

Posted 22 December 2006 - 09:47 AM

Ok, dečwa si je ustvarila mnenje, da smo mesojedci neumni (po navadah se pridružujem Hsulu) in napisala dejstvo, ki je zanjo neizpodbitno.
Bi lahko potem še nam, nevednežem, podala veleumne linke, naslove knjig, itd... kjer/kar si prebrala?
Ob vsem tem človek dobi občutek, da zagovarjaš to stališče, ker se TEBI gabi in ne ker bi to bila ''prava in zdrava stvar''.
  • 0
"Celotno moč pridobiš šele takrat, ko se zaveš, da si prav to moč uporabljal že ves čas za to, da si sam sebe spodnašal." Deepak Chopra

#186 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 22 December 2006 - 10:22 AM

Je to letelo name? Če je, bi bilo dobro, da še enkrat prebereš moje sporočilo. Opisala sem, da so komentarji obeh strani v dosti primerih neprimerni in netočni.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#187 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 22 December 2006 - 11:01 AM

mislim, da je bl na blueberry letelo?

sonchika, splosno znano je, da stvari, ki nas pretresejo, bolj vplivajo na nas kot neke slike zelenjave. ceprav se strinjam - je ogabno, ja. sploh se mi zdi, da je revija Osvoboditev zivali nagnjena h takemu ekstremizmu, ceprav se o marsicem, kar je napisano, strinjam.

zdej bo pocas ze ksenotransplantacija aktualna tema za kregat se, heh.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#188 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 22 December 2006 - 11:52 AM

Bomo lahko komu rekli še bolj upravičeno, da je svinja po srcu devil.gif
  • 0

#189 bluberry

bluberry

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1350 posts

Posted 22 December 2006 - 12:16 PM

V redu res nevem zakaj se trudim ,ker očitno kljub temu nisem razumljena...pač vzeli boste tisto kar vam je lažje vzeti,glede na vaše mišljenje seveda.Tako da basta.
Urška če te zanima o mesu imaš ogromno stvari na netu-samo vpišeš ljučne besede in voila vn ti vrže..preprosto je.
  • 0
Fake people wear fake clothes and have feak personality becouse they have FAKE BRAINS!
WINK (fake one) :))))

#190 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 22 December 2006 - 12:22 PM

Sem se držal nasveta. Tole je med prvimi zadetki na googlu za "meat health":

BBC - Health - Healthy living - Meat, fish, eggs and alternatives

Podnaslov je kar zanimiv - "The basics"
High biological value foods contain enough indispensable amino acids for an adult diet and are considered to be good quality protein. Meat, fish and eggs sit in this category.

Low biological value foods don't contain enough indispensable amino acids. Plant foods, such as pulses, nuts and seeds, are in this group.

hmm.gif

Ah, to se men vse sam zdi, grem grickat kolerabo ... not. laugh.gif

(hint vsej ostali vegetarijanski publiki - rad bi samo dobil to famozno čtivo na katero se bluberry sklicuje, ne pustite se motit, grickajte naprej in naj vam tekne wink.gif )
  • 0

#191 Hsul

Hsul

Modern Love

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1647 posts

Posted 22 December 2006 - 12:47 PM

IPB Image

Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS)

Samo v razmislek in razširitev obzorij smile.gif
  • 0

V: Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask.
V: Of course you can. I'm not questioning your powers of observation I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is.

#192 nihrida

nihrida

dark soul

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4525 posts

Posted 22 December 2006 - 01:13 PM

QUOTE(Hsul @ 22. 12. 2006 - 9:15) View Post

Ljudje zagovarjajo svoje prehranjevalne navade, ker se pač hočejo prepričevat da to kar oni delajo je prav, torej da pač oni ne delajo narobe.

Jaz jem zelo malo mesa, klobas pa tega sranja pa nič, razen kake domače zadeve. Mene sploh ne moti ne ena ne druga stran, ampak vse strastnim mesojedcem pa vedno svetujem, da če že tako radi jejo meso, naj tudi sami vsaj enkrat zakoljejo žival, katere meso jejo. Če bodo to storili, pol so pravimesojedci. Jaz tudi ne zakoljem živali katere meso pojem in se s tem pridružujem moderni potrošniški družbi, jebi ga.
Samo da ne bo slučajno kot en primer, ki sem ga nekje prebral, da so eno srednješolko vprašali, če ve od kod pride meso, pa je rekla da iz trgovine. Jesus Crist!!!!???

Navada je železna srajca. Jst ne bi mogla kr tako prenehat jest mesa...ga pa jem kolikor se le da malo. Sem že tud rekla, da če klavnic ne bi bilo več, tud ne bi mesa jedla - sama pa ne bi klala živali. Sicer lahko kdo reče, da je to hinavsko, ampak sama ne bi bila zmožna takega dejanja (neposredno).
  • 0
I'll place my bets and hope I'll always win
Even if I don't, I'm fucked because I live a life of sin
But it's alright, I don't give a damn
I don't play your rules I make my own
Tonight
I'll do what I want
Because I can

#193 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 22 December 2006 - 01:15 PM

Ja no, nekaj je res - da sam zrezek, ves opicanjen in dekoriran, na krožniku slastno zgleda. Če pa bi šli skozi celoten proces (po možnosti kakšen skrajni v smislu krutosti), kak je ta šnicl pristal na krožniku... žival, zakol, pucanje, predelava... pa bi najbrž sem vsem zagabilo meso. Tudi meni. =)
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#194 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 22 December 2006 - 01:27 PM

QUOTE(Hsul @ 22. 12. 2006 - 12:47) View Post

IPB Image

Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS)
Samo v razmislek in razširitev obzorij smile.gif

Ne vem ... škoda da ni navedenega uporabnega linka na vir, jaz sem tole našel:

PDCAAS value of protein

A PDCAAS value of 1 is the highest, and 0 the lowest as the table demonstrates the ratings of commons foods below.
whey (1.0)
egg white (1.0)
casein (1.0)
milk (1.0)
beef (0.92)
soy (0.91)
kidney beans (0.68)
rye (0.68)
whole wheat (0.54)
lentils (0.52)
peanuts (0.52)
seitan (0.25)

• 0

#195 Hsul

Hsul

Modern Love

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1647 posts

Posted 22 December 2006 - 01:31 PM

Hvala za nove podatke Sajk, verjetno so tvoji novejši!

Skratka:

beef (0.92)
soy (0.91)

Zanimivo, a ne?

EDIT:

Še tole sem našel:

PROTEIN AVERAGE SCORE [PER METHOD]
Egg 9.25
Whey 8.20
Casein 7.80
Milk 7.80
Fish 7.50
Soy 7.20
Peanut 7.00
Pork 6.50
Rice 6.30
Beef 6.30
Wheat 6.00
Corn 3.50
Beans 3.50

Torej kot nek povprečen rezulta kar nekaj različni metod ocenjevanja beljakovin.

VIR: http://www.afpafitne...vsVegetable.htm
  • 0

#196 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 22 December 2006 - 01:34 PM

Ja ... pa jo jej če jo moreš tongue.gif Drugače so pa ta prvi trije zakon. No, pa p'šanc.
  • 0

#197 Hsul

Hsul

Modern Love

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1647 posts

Posted 22 December 2006 - 01:38 PM

Meni je soja zakon. Tofu mi je dober, ker ga pač vem okusno pripravit, sojina zrna so tudi odlična (uporabljena kot fižol), sojino mleko mi je tudi OK,...

• 0

#198 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 22 December 2006 - 01:58 PM

Hsul, pri soji se ti rado zgodi da je gensko predelana verjetno? V ZDA to silno radi počno ...
  • 0

#199 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18453 posts

Posted 22 December 2006 - 04:48 PM

Džizs, kako znanstveno. Jaz jem meso, ker mi paše. Kadar mi pa ne paše, ga pa ne jem.
  • 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#200 Hsul

Hsul

Modern Love

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1647 posts

Posted 22 December 2006 - 09:50 PM

Hsul, pri soji se ti rado zgodi da je gensko predelana verjetno?

Hmm, a ti veš s čem futrajo te piščance katerih prsi tako slastno ješ? smile.gif
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users