Krompir
Posted 29 September 2011 - 05:10 PM

Posted 29 September 2011 - 05:10 PM

Posted 29 September 2011 - 06:20 PM
Jaz si ga najraje spečem tako, da ga narežem na kolobarje, narežem na kolobarje še paradižnik, vse skupaj polijem z malo olivnega olja in začinim z mešanico grških začimb. Potem to naložim v pekač - krompir, paradižnik, krompir, paradižnik in dam pečt. NJAM. To bom jutri jedla.

Jaz mam ful rada krompir!
Posted 29 September 2011 - 06:37 PM

Tukaj se torej zbiramo vse zaprisežene krompirožderke.

Najprej nekaj poučnega o zgodovini krompirja:
V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, kasneje drugi raziskovalci, ki so raziskovali svet in nova ozemlja. Krompir je bil prinešen v Evropo iz južne Amerike, nekje iz območja Čila in Peruja. Širil se je v notranjost postopoma iz kolonialnih držav Evrope, ki ležijo ob Atlantiku. V naše kraje je prišel v času Avstrijske monarhije, ko je vladala cesarica Marija Terezija, ki je želela poboljšati prehrano prebivalstva. Kmetje so se sprva upirali sajenju te poljščine, kasneje pa so jo sprejeli in posvojili za vsakoletno pridelavo. Danes poznamo preko 3000 vrst krompirja, bele, rumene, rožnate, rdeče barve in vodene ter mokaste strukture. Barva krompirja pravzaprav nima nobene pomembnosti pri prehrambni vrednosti krompirja, ima pa bistveno vlogo pri tem, za katere jedi je primerna ta vrsta krompirja.

Hranilna vrednost krompirja

Procentualno krompir vsebuje veliko količino vode do 80 %, beljakovin 1,7 %, ogljikovih hidratov 17,2 %, masti 0,1 %, mineralnih snovi vsebuje cca. 1,0 %. Največ vsebuje železa – 0,9 mg na 100 g, fosforja 0,6 mg in veliko vitaminov razen vitamina A.
Pravijo, da krompir lahko pripravimo na 1001 način. Kako ga pa ve pripravljate? Kako vam je najboljši?
RECEPTI
MANIFEST LJUBITELJEV KROMPIRJA (by Čudovite)
1. Neprijatelj krompirja je tudi naš neprijatelj
2. Žaljenja krompirja ne toleriramo v nobenem primeru; opazke, kot so:
- krompir je hrana za prašiče
jemljemo kot oseben napad
3. Krompir je živilo enakovredno vsem ostalim, zato se borimo,
da ima tudi takšno mesto v prehrani. Zahtevamo, da se izenači
status krompirja z drugo zelenjavo, ter da se mu pri hrambi nameni
ugledno mesto, in ne da se ga najde nekje v garaži, ali kleti,
kjer je pozabljen od vseh ljudi.
In še pesmica:

Krompir naš,
ki si v kleti,
posvečeno bodi tvoje ime,
pridi k nam na našo mizo,
zgodi se naša volja,
kakor v pečici kot na krožniku.
Daj nam danes naš vsakdanji obed,
in odpusti nam ker te lupimo, režemo in pečemo,
vpelji nas v skušnjavo,
in nas reši hude lakote.
AVE KROMPIR, SLAVA TI VEČNA!!!

---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 29 September 2011 - 06:41 PM
There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 29 September 2011 - 06:43 PM

pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.
Posted 29 September 2011 - 06:52 PM
Tudi jaz sem fočkam tukaj kot zvesta privrženka krompirja na 1001 način.
Posted 29 September 2011 - 07:04 PM

Le tenstan krompir se mi je malo zameril, ker ga mati ne zna pripravit

V šoli so imeli za malico božanski tenstan (pražen, če kdo ne ve) krompir! Zanima me, kako le-tega pripravite vi?
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 29 September 2011 - 07:10 PM

Najraje imam hrustljavo zapečenega v pečici, restanega s čebulo in krompirjevo solato.
Tudi pravi pire ni slab (tisto sr... v prahu sploh ni krompir

Posted 29 September 2011 - 07:17 PM

Anyway, jaz krompir jem v zelo omejenih količinah, pravzaprav se ga ga velikokrat vzdržim razen ko gre za pire. V ostalih oblikah me ne gane kaj prida, pireja pa bi lahko požrla na tone.

[Napoleon]
Posted 29 September 2011 - 08:47 PM
ali pa ga namažem z onim česnovim maslom
pa pire je tudi super
Posted 29 September 2011 - 09:00 PM

Posted 29 September 2011 - 09:01 PM
There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 29 September 2011 - 09:03 PM

Moj fotr naredi super tenstan krompir. In to zato, ker da namesto olja v bistvu maščobo od pečenke ... bomba okusa v ustih

Posted 29 September 2011 - 11:07 PM
Pa krompirjeva polenta je noro dobra (z drobnjakom in zabelo)
Pomfri je pa fuj!
Posted 29 September 2011 - 11:27 PM
Tudi jaz obožujem krompir na vse načine, morda edino še najmanj kuhanega na kose. Sicer pa pečenega v
pečici, pomfri, pire, tenstan, mmm! Fant ga ne mara (razen pomfrija, LOL) in govori zaničevalno o njemu.
Skuham krompir (celega, neolupljenega) in ga narežem na manjše kose. V ponvi raztopim Becel in prepražim čebulo, jo solim,
da postane rahlo sladka. Dodam krompir, solim in še malo tenstam! x)
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
Posted 30 September 2011 - 12:11 AM
Jaz si ga najraje spečem tako, da ga narežem na kolobarje, narežem na kolobarje še paradižnik, vse skupaj polijem z malo olivnega olja in začinim z mešanico grških začimb. Potem to naložim v pekač - krompir, paradižnik, krompir, paradižnik in dam pečt. NJAM. To bom jutri jedla.

1. Neprijatelj krompirja je tudi naš neprijatelj
2. Žaljenje krompirja ne toleriramo v nobenem primeru; opazke, kot so:
- krompir je hrana za prašiče
jemljemo kot oseben napad

Aja: "ŽaljenjA"

Zahtevam, da se Princeski prepreči dostop do teme o krompirju!!!!!

Najraje imam pecen mlad krompir. Lahko v pecici, se bolje zavit v folijo in pecen v oglju. Poleg mi pase bakalar.
Tasca dela zelo dobre t.i. krompirjeve ocvrtke, natancnega recepta ne vem, ampak v grobem - krompir skuha, malo zmecka (masa ni cisto gladka kot pri pireju), doda zacimbe (petersilj, poper ipd.), z zlico oblikuje maso in ocvre.

Last but not least: Spar premium cips!

Najmanj rada imam pire - zakaj je menda jasno. : D (Ker se ga dela z mlekom in tisto mleko cutim, blehhh!).

Posted 30 September 2011 - 12:21 AM

Mhm, to je menda najbolj krompirjast čips vseh časov!
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
Posted 30 September 2011 - 12:22 AM
Aja, rada imam se samo kuhan, slan krompir v kosih sploh, ce je dobra sorta krompirja. Poleg jem ajdovo kaso. Jao, kar sline se mi cedijo. : D
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users