Zakon o malem delu
Posted 22 March 2010 - 06:54 PM
Pa še par ključnih ugotovitev:
Če delaš 8 ur na dan, vseh pet dni v tednu oz. skupaj 40 ur na teden, boš lahko delal 18,2 tednov, kar je skoraj 5 mesecev! Tisti, ki pa redno opravlja svoje študijske obveznosti, pa v nobenem primeru ne more delati več, saj bi mu težko zneslo, da dela 8h na dan, vse dni v tednu, 5 mesecev.
Študentsko delo se bo po novem štelo v delovno dobo. Iz malega dela se bodo plačevali tudi prispevki delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, skupna obremenitev malega dela bo 29,50-odstotna.
ŠE ENKRAT VEČ KOT DO ZDAJ, bo šlo od tega davka v ŠTIPENDIJE. Tam kjer je prej služil ŠOU, bodo zdaj profitirali študentje osebno.
Pa še to, unih 14 ur na teden je luknja v zakonu za študente in dijake - oni lahko te ure koristijo po lastni izbiri.
Še posebej je to fino za vse tiste, ki med letom ne morete delati in boste med počitnicami lahko množično koristili te ure tudi s polnim delavnikom.
Posted 22 March 2010 - 08:08 PM
1. Z izgovorom na krizo so letos zmanjšali vrednost točk, ki mi določajo višino štipendije. Glede na te točke, bi mi na novo povprečje (višje) in višji letnik morali dvigniti štipendijo za enkrat več kot so mi jo dejansko (60, ne pa 30). In zdej bodo s tem novim zakonom kao povišali štipendije. Ker pa nov zakon stopi v veljavo šele začetek leta 2011 bodo letos to postavko verjetno še pomanjšali... štipendij pa ne bodo povišali z začetkom koledarskega leta ampak kvečjemu s pričetkom novega šolskega leta 2011/2012. Torej jo bodo meni manj dvignili kot sicer dobila pa potem ne bom nič dvignjene. ..
2. Dobivam preživnino, ki sicer ni taka kot bi po zakonu morala biti, sem pač raje sprejela nek kolikor toliko normalen odnos kot pa 3x več denarja. Ta preživnina mi pripada dokler se ne zaposlim in dokler imam status, ker se bo to dvoje zdej prekrivalo bom verjetno ostala brez (roko na srce še nikoli niso dali kaj več ampak vedno raje kaj manj).
3. Moji skupni buget je na mesec nekje 360+60 zaslužim z delom, več mi poleg faksa pač ne znese. To je dovolj denarja za čist solidno preživet za enga študenta, ampak če v absolventu ne bom nič delala, bom segnila.
4. Nov zakon bo ravno tako omogočal goljufanje. Veš kaj bodo naredili? Ker je najvišja postavka 8€ bomo dobili plačano 4€ delali bomo pa enkrat več, ampak na pogodbi bo pisalo, da dobimo 8€ in zato bo manj ur pisanih. Postavli nam bodo pogoj, sprejmi to al ti pa ni treba prist delat. Sej zakaj misliš, da se kao pustimo goljufat. Ker raje vidim, da gre nekaj tega denarja drugam kot pa da me sploh ne vzamejo delat... pač sprejmeš tisto, kar se ti bolj splača In meni se bolj splača, da od mojih 73€ dobim 60, kot pa da ne dobim nič...
Verjamem, da bo novi zakon marsikoga lopnil po tazadnji... ampak dejstvo je, da bom jaz kot popolnoma vzoren študent zgubila... Pa to z zavarovanjem je res malo tako, sej zavarovana sm tud že zdej, pa delovna doba... ma kaki, kje se mi bo meni to poznalo ko bom enkrat do tam prišla... Sej tud od plače vzamejo en dal, ki gre kao za penzijo, pa tega denarja večina ne vidi nikoli, pa ne gre za majhne vsote...
Posted 22 March 2010 - 09:21 PM
In tud razumem, da ti ni kul....
ma sam sej zmer je tko, da edn dobi po buči.. In uni k so pohlepni in uni k so pridni, ampak na žalost nimajo vseh pogojev.
Zmer edn najebe.
Jst sm tud letos, kar se Erazmusa tiče. Zarad kur***, ki izkoriščajo sistem, jaz praktično ne morem na izmenjavo. No in sedaj tudi ne grem.
Zakaj pa se v času absolventa pač takoj ne zaposliš?
Jaz se bom. Saj mislim da ne bi smela imeti težav, glede na tvojo izobrazbo?
Posted 22 March 2010 - 10:25 PM
Posted 23 March 2010 - 08:36 AM
Kje jaz vidim problem? Da delodajalci najemajo študente, ker so pač poceni - pomeni: študentom ni potrebno plačevati prispevkov, kar pomeni, da so najbolj poceni delovna sila za podjetje. Zavodi za zaposlovanje so polni, oni pa - se razume - najraje najemajo študente.
Naj dam za primer jezikovne šole, ker imam s tem izkušnje: zaposlena je ena oseba, ponavadi tajnica, ostali so VSI študentje (za katere se plača 12 procentni davek), ter s.p. (pač podjetnik sam plača prispevek), ali avtorska (25 procentni davek, zato se jo vsi otepajo).
Kje je logika, da nekatera podjetja oglašujejo št. dela, po 8 ur na dan? Ali če vam dam še en bizaren primer, podjetje da oglas za delo, in 'zahteva', a študent obvlada auto cad in oracle program - pač programiranje. Dela po 8 ur v podjetju, uporablja znanje, ki se zahteva za zaposlene (sicer zelo specifično znanje), in dobi ISTO plačo kot zaposleni. S tem da stane delodajalca takšen človek veliko več, ker pač mora plačati še prispevke zanj.
Študentska dela naj bodo ŠTUDENTSKA, omejena časovno ter dela za študente, delo v šanku in podobno, ne pa programiranje Oracle.

Nekdo s tem znanjem je pa na zavodu, ker je za delodajalca predrag.
Tukaj jaz vidim tudi problematiko, da se vleče študij v nedogled; študent je zaposli in dejansko dobiva enako plačo kot ostali redno zaposleni - in denar marsikoga premami, ter prekine študij, oz. pač nikoli ne diplomira. Če bi delali študentsko delo, potem bi imeli motivacijo čimprej končati, in začeti služiti 'velik' denar.
Problem je, da bo sedaj seveda prišlo do zlorab. Potrebni je večji nadzor, da bo volk sit in koza cela. In več štipendij. Ampak načeloma podpiram predlog za nov zakon.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 23 March 2010 - 08:57 AM
zlorabe bodo pa itak vedno, zmer so ble in zmer bodo.
Ampak all in all, prvi velik debel plus sedanji vladi.
(Pa smo kuj spet izravnani, ker zraven dobi še debel usran minus za PONOVNO podražitev bencina.)
Posted 23 March 2010 - 12:36 PM
Ta primer ki si ga dala, Kinky, isto je opaziti kako iščejo absolvente prava

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 23 March 2010 - 01:27 PM
Posted 23 March 2010 - 03:22 PM
če bo to pomagalo, da bodo ljudje dejansko v enem uglednem času (4-5 letih) končali faks in se poskušali zaposliti ... bo (zame) to uspeh zdajšnje vlade!
Kdor v tem času ne uspe, naj dokonča ob delu.
Ne prenesem več dejstva, da se ljudje pri 26 letih vpišejo v prvi letnik faksa (potem, ko so tik pred diplomo na drugem faksu) in že sanjajo kako bodo šli na magisterij .... in potem pri 35 letih jok, da se ne morejo zaposlit, da nimajo stanovanja in kako naj sploh preživijo, da država nič ne naredi za njih ...

Je pa res, da vedno nekdo potegne "ta-kratko" in žal tako je to v življenju.
Jaz tri leta zapovrstjo nisem dobila štipendije, ker smo presegli za od 500 - 1000 sit na družinskega člana. Takrat sem bila besna ko ris, s časoma sem spoznala, da je to še najmanj, kar te lahko doleti v življenju.
IMHO (kolk sem jaz zdaj pametna

Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 23 March 2010 - 04:11 PM
Posted 23 March 2010 - 06:54 PM
Posted 23 March 2010 - 07:08 PM
Posted 23 March 2010 - 07:49 PM

Posted 23 March 2010 - 08:13 PM
Posted 23 March 2010 - 08:23 PM

Posted 23 March 2010 - 09:14 PM
Seveda so obljubili, da bodo podelili več štipendij. Me zanima, če res.
Se strinjam s Kami. To, da eni furajo študente tja do 30ga in izkoriščajo sistem, potem pa jočejo in nimajo kam it in so vsi bogi, ne pelje nikamor.
Ampak seveda, drugi problem je, da se zaposlitve ne da kupiti na tržnici in me že resno skrbi, kje bomo vsi delali v tej mali državici.
Posted 10 April 2010 - 12:23 PM
Upam, da zdaj vsaj ne bodo odslavljali folk, ni med tednom ne more več kot 3x delat...kot se zdaj dogaja. Meni osebno gostinstvo ne leži in ne diši...Tako da tudi druge zvrsti morajo obstajati (saj tudi bojo). Razne trgovine, delo za trekom, sezonska dela....
Jaz imam še večji problem. Ker se z diplomo v žepu pač ne morem zaposliti na mojem področju. Potrebujem še pripravništvo, ki zaenkrat ni plačano, da potem opravim strokovni izpit in šele potem sem na trgu kot del. sila za moje področje. Pa še pripravništvo je blazno težko dobit....Sicer ne mislim nič čakat na pripravništvo, ampak poiskat delo za določen čas magari, ker ne mislim dlje kot pa še 3 leta živet doma. Se mi zdi 25 let skrajni čas, da se človek odseli na svoje in zaživi povsem samostojno.

Posted 11 April 2010 - 12:10 AM

Posted 11 April 2010 - 09:35 AM
Se mi zdi 25 let skrajni čas, da se človek odseli na svoje in zaživi povsem samostojno.
Bi bilo fajn, če bi se dalo

Posted 11 April 2010 - 06:25 PM

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users