Torej... moj drugi obisk Budimpešte je bil nekaj čisto drugega kot prvi obisk s srednjo šolo Zdaj vem veliko več o državi in njeni zgodovini, tako da sem jo doživljala povsem drugače kot pred leti.
Potovala sva z avtomobilom in za pot od Maribora porabila cc. 4 ure (vključno s postanki za kavico in nakup madžarske vinjete). Vožnja je fajn, ker je vso pot speljana avtocesta (izjema je odsek tik za državno mejo, kjer je hitra cesta).
Stanovala sva v luškanem hotelu v mirni ulici v centru mesta, kjer sva imela na dosegu roke vse znamenitosti. Teh je v mestu ogromno. Med sprehodom po centru mesta, ko iščeš eno znamenitost mimogrede naletiš še na par drugih, kar mi je zelo všeč, saj vedno odkriješ nekaj novega. Meni so sicer bolj všeč gotske in romanske cerkve, brez bleščečega okrasja vendar je bazilika sv. Štefana kljub temu okrasju prav impresivna. Parlament je prav tako veličasten, vendar mi je bolj všeč, če ga gledaš z druge strani Donave, kot pa iz njegove neposredne bližine. Ful mi je bil všeč tudi Trg herojev, ki je zdaj zame dobil povsem drugačen pomen, ko sem spoznala vse heroje, ki so upodobljeni na spomeniku. Mostovi dajejo mestu poseben čar. Sploh verižni most? (Széchenyi Chain Bridge) je taki pravi zgodovinski most, ki je že sam po sebi znamenitost.
Poleg kupa znamenitosti, ima Budimpešta ogromno muzejev. Hotela sva si ogledat Hišo terorja
(KLIK), ki prikazuje temno obdobje madžarske zgodovine od druge svetovne vojne do padca železne zavese, vendar je žal bil zaprt. Tako sva namesto tega obiskala samo Zgodovinski muzej
(KLIK). Nad tem muzejem sem bila kar malo razočarana, saj sem glede na veličastno stavbo nekdanje kraljeve rezidence v kateri se nahaja pričakovala malce bolj veličastno stalno postavitev oziroma bolj turistom prijazno razstavo. Večina pojasnil in besedila je podana le v madžarščini, tako da je marsikaj ostalo nejasnega. Vsebinsko ta postavitev prikazuje madžarsko zgodovino od prazgodovine do srednjega veka ter zgodovino mesta do združitve Bude in Pešte.
Kaj naj še povem o Budimpešti... hmm... mene je mesto očaralo. Ima dušo, ima zgodovino, je živo mesto,... edino kar mi ni bilo všeč so table, ki te usmerjajo po mestu. Če nimaš GPS-a kar hitro lahko zalutaš...