sladkorna bolezen
Posted 01 August 2005 - 04:46 PM
Posted 01 August 2005 - 05:13 PM
Poznamo 2 tipa sladkorne bolezni: tip 1, ki se pojavlja pri otrocih in mladostnikih in tip 2, ki je poznan pri starejših.
Gre za motnjo presnove, ki nastane zaradi pomanjkanja insulina ali odpora tkiv na njegovo delovanje (nesposobnost prehajanja sladkorja - glukoze iz krvi v celice in naprej v tkiva).
Z zdravim načinom življenja (prehranjevanje, pitje tekočin, gibanje itd) lahko preprečimo nastanek sladkorne bolezni. Veliko pa je tudi odvisno od dednih zasnov, ker se diabetes deduje.
Lp
Posted 01 August 2005 - 05:41 PM
Za info pa imaš te podatke:
* manj kot 6,1 (mmol/l) glukoze v krvi je normalna vrednost (na tešče), * med 6,1 in 7,0 (na tešče) mejna bazalna glikemija in svetuje se kontrola 1x letno
* več kot 7,0 (na tešče) je sladkorna bolezen, ki se zdravi z dieto, zdravila se predpišejo in po potrebi inzulin
* več kot 11,0 kadarkoli - gre za sladkorno bolezen
Posted 01 August 2005 - 06:38 PM
Posted 09 October 2020 - 02:41 PM
Danes sem v sluzbi jedla malico (strucko z namazom), pila belo kavo in okrog 12ih sem pojedla mandarino. Sesulo me je ob 14.50. prej sem ze cutila lakoto ampak potem gre to dalje...tresenje, svicanje, srcni utrip, samo iscem cuker....vceraj ob priblizno istem casu.
Zdej, to se je ponovilo zdaj dvakrat. Kdaj je cas da zadevo globje raziscem? Po ostalih obrokih ni tezav...jem nazadnje ob 20h-20.30, pa potem zjutraj ob 6.30...
Cuker na tesce sem dala preverit pred mesecem dni in je bil 4.9.
Ima se kaksna taksne tezave?
Posted 09 October 2020 - 04:15 PM
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 09 October 2020 - 06:27 PM
Bom videla kako bo jutri. Se zmeraj sem cudna. Kot bi bila malo pijana, oziroma imela malo cudno ravnotezje...ta obcutek mi je sicer poznan se je ze kdaj zgodilo.
Posted 09 October 2020 - 06:36 PM
Posted 09 October 2020 - 06:50 PM
Posted 09 October 2020 - 06:54 PM
Posted 09 October 2020 - 07:00 PM
Sem se spomnila, da sem 2 tedna nazaj spila 1,5dcl plocevinko kokakole po obroku in sem imela ful burno reakcijo (kot Fiona, noge so me scemele, se brutalno migreno sem dobila v roku 15 minut). Si ne upam vec piti nic sladkega.
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 09 October 2020 - 08:20 PM
Posted 09 October 2020 - 08:32 PM
Posted 09 October 2020 - 10:21 PM
Zdravstvenih težav preverjeno nimam.
Jaz si zadevo razlagam na ta način, da mi sladkor v obroku na hitro in prekomerno dvigne sladkor v krvi, čemur sledi strm padec. V kombinaciji z gibanjem in preskočeno malico je vse skupaj še bolj izrazito.
Posted 10 October 2020 - 05:05 AM
Doma sem bolj vestna, veckrat kaj prigriznem, ne pojem cukraste malice npr, v sluzbi pa je veckrat kaksna cokolada, piskot, pijem manj kaksen dan...pa valda sem bolj zmatrana tiste dni, manj spim...bom videla kako bo danes im ostale dni. Evo danes sem spala lepih 8 ur, prejsnje tri dni spet samo nekih 6...
Mislim da bi si mogla te sluzbene dni vzeti malo bolj na izi in ne z glavo skozi zid da mora biti vse tip top na vseh podrocjih....
Posted 10 October 2020 - 10:15 PM
Posted 27 May 2021 - 10:29 AM
Kaj je lahko razlog za jutranje hiperglikemije? Recimo okoli 6,5. Druge vrednosti b.p.
Posted 27 May 2021 - 10:55 AM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 27 May 2021 - 11:10 AM
Ni vedno nad 6,1, je pa bila ob meritvah zadnjih nekaj juter nad 5.5. Prej ni meril.
Posted 27 May 2021 - 11:17 AM
To je še v normalnem rangu. Zjutraj je tudi kortizol najvišji, deluje pa nasprotno od inzulina. A je zvečer pozno obrok?
Če ni prisotnih drugih dejavnikov tveganja za SB, je skrb najverjetneje odveč. Bi bilo za spremljat vsake toliko.
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users